Annonce

OK17 for privatansatte 

OK17: Klart ja fra FOAs medlemmer til overenskomstresultat


Over 85 procent af FOAs medlemmer stemte ja til overenskomsten på det private område. For hele LO blev det også et ja fra 57,2 procent af medlemmerne.

Annonce

Der var stor tilfredshed med resultatet af urafstemningen fra LO-formand Lizette Risgaard, da der torsdag middag var pressemøde hos forligsmanden. Kristoffer Sutton

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

Forligsmanden offentliggjorde torsdag middag på et pressemøde i forligsinstitutionen resultatet af urafstemningen om de næste tre års overenskomster på det private arbejdsmarked. 57,2 procent af LO-medlemmerne stemte ja, og den samlede stemmeprocent nåede op på historisk høje 51,3 procent.

Både forligsmand Ole Hasselgaard og formand for LO Lizette Risgaard hæfter sig især ved den høje stemmeprocent.

"Det viser en stor opbakning til den danske model. Uanset om man stemte ja eller nej, synes jeg, det er en sejr i dag for den danske model," siger forligsmand Ole Hasselgaard.

"Det er ikke bare en pæn fremgang – det er en historisk høj stemmeprocent. Det her viser, at den danske model fungerer, og at medlemmerne interesserer sig for deres overenskomster," siger Lizette Risgaard.

Kæmpe ja fra FOAs medlemmer

Fire ud af fem FOA medlemmer på det private område stemte ja til overenskomsten, og også hos FOA var stemmeprocenten rekordhøj. 45,6 procent af de stemmeberettigede på det private område stemte til OK17. Ved sidste overenskomstfornyelse i 2014 var stemmeprocenten kun på 18.

"Jeg er glad for den store vækst i antallet af medlemmer, som stemmer til urafstemningen, men vi skal gerne endnu højere op," siger formand for FOA Dennis Kristensen.

Han er også meget tilfreds med det store ja fra medlemmerne. Det vidner om et godt resultat af forhandlingerne, lyder det fra Dennis Kristensen.

"Vi har i forhandlingerne blandt andet sagt nej tak til den særlige lokalløn, som er med i de andre områder. Det tror jeg, har betydet, at medlemmerne er mere tilfredse med resultatet hos os, end på det generelle område," siger han.

Godt udgangspunkt for forhandlinger i det offentlige

Resultatet på det private område afspejler om en økonomi i bedring. Langt størstedelen af FOA-medlemmerne har fået en lønstigning på 7,5 kroner over de næste tre år.

Læs også: OK17: Pæne lønstigninger og bedre forhold for FOAs medlemmer på det private område

Det positive resultat skal gerne gentages på det offentlige område til overenskomstforhandlingerne med kommunerne og regionerne næste år, mener Dennis Kristensen.

"Økonomien er betydeligt bedre end ved de tidligere overenskomstfornyelser. Det skal resultatet også afspejle. I de tidligere forlig har vi kunnet sikre reallønnen, men vi skal gerne have en reallønsstigning ved de kommende forhandlinger," siger han.

I alt 3.589 FOA-medlemmer havde mulighed for at deltage i afstemningen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev