4. februar i år fik Dorthe Merete Jensen en helt særlig fødselsdagsgave fra det lokale jobcenter: Hendes sygedagpenge ophørte.
Forud var gået et opslidende forløb i kampen for at blive berettiget til seniorpension, efter at hun i april 2023 måtte opgive at passe sit arbejde i den udekørende hjemmepleje i Mariagerfjord Kommune.
”Jeg havde det godt med mit arbejde, men jeg kunne ikke blive ved med at holde til det. Jeg levede på piller hele tiden, men havde ellers ikke mange sygedage,” fortæller hun.
”Jeg havde det tit dårligt, når jeg kom hjem. Og så en morgen stod jeg op og kunne næsten ikke gå. Jeg sad i sofaen og tænkte ved mig selv, at det her kan jeg simpelthen ikke mere.”
Dorthe Merete Jensen arbejdede oprindeligt som maler, men måtte omkring 2010 gå en anden vej, fordi jobbet blev for hårdt. Hun er også blevet opereret i begge skuldre og begge knæ. Og sidste år blev smerterne for meget – hendes krop var slidt op.
”Jeg blev sygemeldt og søgte om seniorpension. Men forløbet frem til, at det endelig lykkedes, var ikke særlig sjovt. Og det er mildt sagt,” husker hun i dag.
’Fuldt arbejdsdygtig’
Helbredsattesten fra lægen i november 2023 taler ellers sit tydelige sprog: Dorthe Merete Jensen er nedslidt i væsentlig grad, og der er ikke udsigt til, at det bliver bedre. Hun har konstante smerter, som forværres ved belastning – ’patienten er multisyg og nedslidt’ og skønnes at have ’meget ringe arbejdsevne’.
En speciallægeerklæring fra måneden før vurderer desuden Dorthe Merete Jensens muligheder for at vende tilbage til arbejdsmarkedet til at være ’meget begrænsede, selv om det skulle være muligt at finde et ikke-rygbelastende arbejde’.
Alligevel mente Jobcenter Mariagerfjord, at Dorthe Merete Jensen var fuldt arbejdsdygtig med visse skånehensyn. Det kunne for eksempel være i en administrativ rolle eller som mestringsvejleder, mente jobcenteret, der pegede på, at hun jo havde erfaring som sprøjtemaler tilbage fra 2009.
Det fremgik af den partshøring, jobcenteret sendte om ophør af sygedagpenge kort før jul sidste år.
”Jeg har altid været stærk, men jeg er også blevet lidt af en karklud, jo ældre jeg er blevet, og det der slog mig helt ud. Jeg skal da lige love for, at jeg havde den mest elendige jul, mens jeg ventede på afgørelsen, om jeg kunne blive på sygedagpenge. Og så bliver de sløjfet på en søndag, som ovenikøbet var min 62 års fødselsdag,” siger Dorthe Merete Jensen.
De gode argumenter vandt
Hele vejen igennem havde hun FOA Mariagerfjord og faglig konsulent Trine Moesgaard Kristensen i ryggen.
Konsulenten påpeger i et høringssvar det urimelige i jobcenterets afslag på sygedagpenge, som vil udelukke en efterfølgende seniorpension. Og da sygedagpengene ophører 4. februar, beder hun Dorthe Merete Jensen have tillid til, at en klage vil falde ud til hendes fordel.
"Jeg forklarede Dorthe, at det ville være dårligt for hendes sag, hvis hun søgte dagpenge i stedet. Samtidig opfyldte hun ikke kravet om rådighed ved a-kassen. Så i stedet blev hun tvunget til at søge kontanthjælp, som hun også fik afslag på," siger Trine Moesgaard Kristensen, der sender klagen 20. februar.
Mens klagesagen står på, fortsætter det forløb, som Trine Moesgaard Kristensen kalder ”ydmygende” for Dorthe Merete Jensen – blandt andet skal hun have vurderet sin brugte bil to forskellige steder.
Men 20. marts står det klart, at FOAs solide argumenter holder. Jobcenteret giver fuldt medhold, og afgørelsen om fratagelsen af sygedagpenge trækkes tilbage. Et par uger senere får Dorthe Merete Jensen at vide, at hun fra 1. maj modtager seniorpension. I alt havde hun 30 dage uden nogen former for ydelse.
”Det her er et eksempel på, hvor systemet er værst, fordi det ikke kigger på det hele menneske,” siger Trine Moesgaard Kristensen.
”Jeg kan slet ikke forestille mig, hvor Dorthe havde været i dag, hvis hun ikke havde haft en bag sig til at kæmpe sin sag. Mit hjerte bløder for dem, der ikke har nogen. For det er almindelige mennesker, der skal gennemskue en så kompleks lovgivning. Det er der ikke ret og rimelighed i. Slet ikke, når systemet tager fejl.”
’Det handler om mennesker’
Dorthe Merete Jensen er enig:
”Jeg kan godt forstå, hvis mennesker drukner i det her system. Man skal sørge for at have en med fra en fagforening, så man ikke skal sidde alene overfor en sagsrådgiver,” siger hun.
Hun mener, at hun har fået en ”elendig behandling” af et system, som hun troede var til for at hjælpe borgerne.
”Jeg ved godt, der er nogle paragraffer, men det er stadigvæk mennesker, det handler om. Hvis man havde kørt en privat virksomhed lige så tosset, var den blevet lukket for længe siden.”
I dag har Dorthe Merete Jensen det meget bedre psykisk.
”For første gang i 15-20 år skal jeg ikke diskutere med nogen, når jeg vil køre en tur på ferie. Mine smerter i ryggen og ned igennem benene er der stadig, men jeg tager mine piller, og så sørger jeg for at få slappet af. Jeg skal jo ikke nå noget.”
Chefen for Familie, Arbejdsmarked og Uddannelse i Mariagerfjord Kommune, Simon Poulsen Mæng, er ked af forløbet:
”Vores medarbejdere går på arbejde hver dag for at hjælpe både sygemeldte, ledige og udsatte med den bedst muligt indsats og sagsbehandling. Derfor er vi også rigtig kede af, at Dorthe Merete Jensen har oplevet et ydmygende forløb ved os. Det beklager jeg,” skriver han i et svar til Fagbladet FOA.