Annonce

Johnny Gade med kollega

Fra hård politibetjent til omsorgsfuld plejeansat: ”Længe siden, jeg har følt mig så godt tilpas”


Johnny Gade forlod et udfordrende arbejdsliv i politiet. Nu har han genfundet glæden ved at hjælpe ældre på rehabiliteringscenter.

Annonce

Johnny Gade fejrer nytårsaften på Klosterhaven med kollegaen Julie.  Privat

Af Amalie Windahl
Journalist

Annonce

Når 57-årige Johnny Gade afslutter sin arbejdsdag som ufaglært medarbejder på Rehabiliteringscenter Klosterhaven i Viborg, gør han det med et smil. 

Efter 30 år i politiet har han fundet et fag, hvor han trives og får den anerkendelse, han savnede i sit tidligere arbejde som ordensbetjent.

”Det er længe siden, jeg har følt mig så godt tilpas, når jeg går hjem. Jeg er en del af et team, der hver dag gør en forskel for vores borgere,” fortæller han.

Men vejen hertil har ikke været uden modstand for den tidligere betjent. Det begyndte med en årelang nedtur, som kulminerede i 2022.
 

Måtte ikke være ’grædedukke’

Som ordensbetjent passede Johnny Gade med egne ord godt til billedet af en politibetjent fra den ’gamle skole’. Han repræsenterede det traditionelle og maskuline, hvor det at vise sårbarhed blev anset som en svaghed. Og hvor det var forventet, at man tog alle opgaver uden at lade sig påvirke.

”Dengang var det ikke kutyme, at vi fik tilbudt psykologhjælp, hvis vi havde været udsat for noget voldsomt. En mand var en mand og ikke en ’grædedukke’,” siger han.

I sine første år i politiet var Johnny Gade lykkelig for jobbet, men en vagt under urolighederne på Nørrebro i København i 1993 plantede en følelse, han ikke kunne ryste af sig. Først senere indså han, at det var begyndelsen på en lang kamp med PTSD, som blev diagnosticeret i 2005.

”Jeg havde et misbrug af alkohol, medicin og spil i årene, der fulgte. Til sidst blev jeg indlagt på psykiatrisk afdeling, og det blev vendepunktet for mig. Jeg skulle ikke tilbage til politiet,” fortæller Johnny Gade. 
 

Samtale med ekskone ændrede alt 

I tiden efter indlæggelsen på psykiatrisk afdeling i 2022, fik den tidligere betjent midlertidigt lov til at bo hos sin ekskone, indtil han havde fundet fodfæste igen. Hun foreslog ham at søge et sommervikariat på rehabiliteringscentret Klosterhaven. 

”Jeg blev fuldstændig solgt, da jeg begyndte at arbejde med de her borgere. Det med at putte dynen op omkring hagen på et ældre menneske og sige godnat, og så høre ham eller hende sige tak for hjælpen og tak for en dejlig dag – det rørte mig dybt,” fortæller han. 

Karriereskiftet undrede dog mange i hans omgangskreds. For hvad lavede store og stærke Johnny pludselig på et plejehjem?

”Ofte blev jeg mødt med en fordom om, at alt vi lavede, var at tørre røv på de gamle og drikke kaffe. De fordomme fik jeg manet helt i jorden. Mine arbejdsopgaver spænder bredt, og mine kollegaer er altid 100 procent professionelle,” siger Johnny Gade.
 

Kulturchok på arbejdspladsen 

Overgangen fra politi til plejehjem var en stor omvæltning for ham. Fra en verden med ’kæft, trit og retning’ til en hverdag præget af omsorg og flade hierarkier. Han indrømmer, at kommunikationen med de nye kolleger i starten var en udfordring.

”Jeg kom jo ind med en ’smart i en fart’ attitude. Det var nok intimiderende for mine kollegaer, og jeg overvejede faktisk at sige op efter tre uger, fordi jeg ikke følte, jeg passede ind,” siger han og understreger, at han er faldet godt til nu.

Artiklen fortsætter under billedet ...
Johnny Gade selfie
Johnny Gade i arbejdsuniformen på Klosterhaven i Viborg.  Privat
Det nye arbejde bød også på udfordringer i form af mange kvindelige kollegaer.

”Det forvirrede mig, at kvinderne snakkede om hinanden og ikke med hinanden, hvis der var problemer. Når vi havde kollegiale problemer i politiet, var vi mere direkte,” siger Johnny Gade og tilføjer, at han også skulle lære at tone ned for sig selv:

”Jeg kan kun opfordre flere mænd at søge job i plejesektoren. Det eneste man skal være bange for, det er at få et job, man bliver utrolig glad for.”

En ny begyndelse

Johnny Gade tager én dag ad gangen, når han ser mod fremtiden. Han føler sig for gammel til at starte på SOSU-skolen. I stedet håber han at lære jobbet gennem en form for mesterlære på Klosterhaven.

Han er taknemmelig for det skub i en ny retning og støtten undervejs, som han har fået fra sin ekskone og datter.

Men savner han så noget fra sit gamle liv som politimand?

”Overhovedet ikke. Det er et afsluttet kapitel, som jeg ikke har lyst til at dvæle ved. Mit arbejde her er så meningsfyldt, at jeg ikke vil bytte det for noget,” siger Johnny Gade.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev