Annonce

Niels Hausgaard

Tema: Kongres 2016

Niels Hausgaard: FOA'ere udfører livsvigtigt arbejde


Niels Hausgaard langede ud efter politikerne under sin optræden på FOAs kongres. Det er på tide at sige fra over for stigende ulighed og manglende solidaritet, mener han. 

Annonce

"Vi skal tilgive dem, thi de ved ikke, hvad de taler om. Vi skal lytte til dem som underholdning. Ikke andet." Sådan lød det fra entertainer Niels Hausgaard, da han på FOAs kongres sendte ironisk kritik mod danske politikere. Niels Åge Skovbo

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Under høje grin og klapsalver åbnede entertaineren Niels Hausgaard FOAs kongres i Aarhus onsdag. Bag sin guitar talte og sang han om ulighed, grådighed og mangel på solidaritet, mens han kastede ironisk kritik efter en række danske borgerlige politikere fra Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Nye Borgerlige:

”Vi skal tilgive dem, thi de ved ikke, hvad de taler om. Vi skal lytte til dem som underholdning. Ikke andet. Vi skal bekæmpe deres chimpanse-ideologi. De repræsenterer en uinteressant flok. De regner med at vinde markedskræfternes frie spil. Vi skal svare igen med solidaritet.”

Men bag humoren ligger der et alvorligt budskab. Niels Hausgaard er bekymret for den stigende ulighed i Danmark, og han bryder sig ikke om den politiske retorik, der ifølge ham har ændret sig i løbet af det seneste årti.

”Nu kan politikerne sige hvad som helst af lort. Der var engang, hvor man syntes, det var for groft og godt kunne se, hvor dumt det var. Sådan er det ikke mere, og det er uhyggeligt,” siger Niels Hausgaard til Fagbladet FOA efter sin optræden. 

Livsvigtige job

Den stigende ulighed ses især i lønforholdene, som ifølge Niels Hausgaard er for skæve. FOAs medlemmer udfører et livsvigtigt stykke arbejde, men får ikke den løn, de burde.

”De gør en meget afgørende forskel og bør selvfølgelig blive honoreret efter, hvor vigtige de er. Men det synes jeg ikke, de bliver. Særligt når man tænker på, at det hverken er det nemmeste eller det mest eftertragtede job,” siger entertaineren. 

Vigtigt at sige fra

Det er derfor på tide at sige fra, mener Niels Hausgaard. Både over for den politiske retorik, men også over for den stigende ulighed og den manglende solidaritet. Og netop en fagforening som FOA og dens medlemmer har en stærk stemme i debatten, hvis viljen er der.

”I kan lamme alt, hvis I vil. Hvis I nedlægger arbejdet, så vil det hele jo gå i stå. Når det bliver for groft, så er der ikke andet at gøre end at sige, at det kan vi ikke være med til mere,” siger entertaineren. 

Under sin optræden på kongressen kom han da også med en opfordring om at tage ansvar og sige fra:

”Nu må vi se, hvad ulighed og afmagt kan føre til. Et samfund, hvor Donald Trump kan tages alvorligt. Der må vi aldrig komme til. Ansvaret er vores. Vi er landets højeste myndighed.”

Arbejdsmarkedsordføreren i LA, Kuglestøderen. Varm fortaler for ulighed. Og for kvinders placering i køkkenet. Han ved, at arbejdsløse ikke gider at tage et job. Selv har han aldrig haft et. Der er tale om joke med joke på.

Niels Hausgaard under sin optræden på FOAs kongres.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev