Annonce

Voksne elever i klasseværelse

LO og DA: Flygtninge skal i arbejde straks


Trods modstand fra FOA fastholder LO og DA ordlyden i et aftaleudkast om integration af flygtninge på arbejdsmarkedet. Aftalen vil presse medlemmer ud af job, mener FOA-formand.

Annonce

IGU-elever vil skulle modtage danskundervisning sideløbende med deres ansættelse, lyder udkastet. Store virksomheder med mange elever vil også selv kunne stå for undervisningen. Eleverne her er fra Brøndby Kommunale Sprogskole. Scanpix/Claus Bech Andersen

Af Ulla Gunge
Journalist

Annonce

Nytilkomne flygtninge skal i arbejde for at blive integreret, lære sproget, bidrage til samfundet og forsørge sig selv og deres familier. Og det kan kun gå for langsomt. 
 
Derfor bør der fra 1. juli indføres en ny uddannelsesordning, der skal få flygtninge og familiesammenførte ud på de danske arbejdspladser. Der skal de opkvalificeres, så de kan klare sig på det danske arbejdsmarked, samtidig med at de skal modtage undervisning i dansk. Det er hovedindholdet i et aftalepapir, som DA og LO i dag har fremlagt for Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) under trepartsdrøftelserne.
 
Den nye ordning vil i første omgang skulle køre på forsøgsbasis i tre år. Uddannelsen kaldes IGU og er en forkortelse for integrationsgrunduddannelse. Den er inspireret af den såkaldte erhvervsgrunduddannelse EGU og tager ligesom den to år at gennemføre. Elevlønnen vil for IGU-elever være magen til den, som EGU-elever får, og som er fastlagt i eksisterende overenskomster.
  

Tre knaster for FOA

Men selv om hensigten om at få flygtningene ud i job så hurtigt som muligt er ganske ædel, har FOAs formand Dennis Kristensen hele vejen igennem været imod den nu foreslåede model. 
 
Tre helt store knaster peger han på: Tillidsrepræsentanter er ikke garanteret at blive inddraget, når en flygtning skal ansættes. Lønnen til flygtningene kan tages fra den allerede eksisterende lønramme. Endelig ligger elevlønnen inden for FOAs område så lavt i EGU-aftalen, at en IGU-elev i gennemsnit vil få 49 kroner i timen. Trækker man en indslusningsbonus til arbejdsgiverne fra, som skulle indføres i samme åndedrag, kommer timelønnen ned på 36 kroner, viser FOAs beregninger.
 

FOA frygter for fastansatte

Formand Dennis Kristensen melder derfor onsdag eftermiddag efter trepartsmødet hus forbi til forslaget og mener, at LO selv må løse opgaven med at få flest muligt i gang med en IGU.
 
“FOA kan ikke medvirke til indslusningsløn, manglende mulighed for de ansatte til at sige fra og manglende sikkerhed for, at beskæftigelsen af flygtninge holdes uden for budgetrammerne. Det giver simpelthen for stor risiko for, at fastansatte ryger ud til fordel for flygtninge,” lyder meldingen fra formanden på Facebook.
 
Aftaleudkastet lægger op til en langt hurtigere afklaring af flygtningenes kompetencer både personligt, fagligt og sprogligt, så det bliver lettere hurtigt at finde et relevant arbejde. Hvor en flygtning skal henvises til at bo, når opholdstilladelse først er givet, vil afhænge af, hvor der er brug for flygtningens kompetencer på arbejdsmarkedet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev