På Saltum Plejecenter er der kommet bid i kartoflen. Beboerne
nedlagde nemlig protest mod de ofte ligblege og overkogte, vakuumpakkede
kartofler, der fulgte med i madleveringen fra Det Danske Madhus i Aarhus.
Det førte til, at to af beboerne – den 101-årige Lars
Olsen og 89-årige Erik Østergaard, der i øvrigt næsten er blind – tog initiativ
til at skrælle ’rigtige kartofler’ til hele afdelingens 22 beboere. Kartoflerne
bliver leveret af en nærliggende bonde eller bliver købt hos købmanden.
“Både beboere og personale giver udtryk for, at de har
fået kartofler med meget bedre smag. Og de nye kartofler giver anledning til
masser af snak om forskellene på kartoffelsorterne. Der er kommet mere
livskvalitet ind i hverdagen,” siger social- og sundhedshjælper Lisbeth
Sørensen til Fagbladet FOA.
Madkvaliteten halter på plejecentre
Beboere og ansatte på Saltum Plejecenter er ikke de
eneste, der stiller spørgsmål ved madkvaliteten på de danske plejecentre.
I en ny undersøgelse, som FOA har lavet i samarbejde med dagbladet Politiken, svarer halvdelen af de
ansatte i ældreplejen, at der ikke dufter tiltrækkeligt af mad inden
måltiderne. Der, hvor maden ikke tilberedes på plejecentret, er det kun 12
procent, der vurderer, at maden er meget god.
“Varieret og ernæringsrigtig mad i rammer, der giver
lyst til at spise, er en del af de 10 bud om værdighed, som FOA arbejder for
bliver udbredt. Vi er nået et stykke af vejen og har fået sat værdighed på den
politiske dagsorden. Men der er langt igen,” siger formand for Social- og
Sundhedssektoren i FOA Karen Stæhr.
Muligt at inddrage de ældre
Undersøgelsen viser også, at to tredjedele af
personalet på plejehjem, hvor der bliver lavet mad, peger på, at der ikke er
tiltrækkelig gode muligheder for at inddrage de ældre i at tilberede og anrette
maden.
På Saltum Plejecenter har man fundet en løsning, hvor
størstedelen af maden bliver leveret ude fra, mens kartofler og lagkage til
fødselsdage bliver lavet af beboerne i fællesskab med personalet.
“De to beboere, der skræller kartofter finder selv redskaberne
frem og går i gang. Aftenvagterne hjælper med at koge kartoflerne og feje
gulvet for kartoffelskrællere, men ellers kræver løsningen ikke noget af
personalet,” forklarer Lisbeth Sørensen.
Læs også: Plejepersonale: Den værdige ældrepleje halter
Fakta: 10 bud om værdig ældrepleje
1. En bolig, der passer til den enkeltes behov.
2. Mulighed for at komme ud.
3. Mulighed for at være velsoigneret og klædt, som man ønsker.
4. Varieret og ernæringsrigtig mad i rammer, der giver lyst til at spise.
5. Lindrende behandling og en værdig død.
6. Støtte til at kunne fungere i hverdagen og få relevant hjælp, når der er behov for det.
7. Forebyggelse af sygdom samt kontinuitet og faglighed i omsorg, pleje og behandling.
8. Mulighed for at bevare egen døgnrytme.
9. Tilbud om eksistentielle samtaler og samvær med andre.
10. Respekt, rummelighed og mulighed for udvikling.