Annonce

Ledersamtale. Illustration: Gitte Skov

Tema: Ledelse

Ledere i FOAs faggrupper har for mange medarbejdere under sig


Tæt og jævnlig kontakt med en god leder er afgørende for medarbejdernes arbejdsglæde og kvaliteten af deres arbejde. Men lederne på FOA-områderne har ofte mange medarbejdere under sig, og mange klager over dårlig ledelse.

Annonce

På ældreområdet har ledere i gennemsnit 34 medarbejdere under sig, men nogle har op mod 100. Lotte Bøgh Andersen, der er professor ved VIVE og forsker i ledelse, siger, at effekten af det, lederne gør, bliver udvandet, når ledelse bliver spredt ud over for mange. Gitte Skov

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Ledelsen på FOA-arbejdspladserne skal styrkes. Det har FOA aftalt med Kommunernes Landsforening (KL) i forbindelse med OK21, og der er afsat penge til to projekter.

”Vi oplever, at rammerne for at være en nærværende leder ikke er gode nok på mange arbejdspladser, og det har KL også indset,” siger Joan Lindskov, der er politisk ansvarlig for FOAs lederarbejde.

Hun mener, at ledelsesspændet, altså det antal medarbejdere en leder har under sig, skal være mindre.

”Vi oplever, at ledelsesspændet er øget, fordi kommunerne har sparet på lederne. Lederen skal vise vejen, men det er jo svært, hvis man har for mange medarbejdere.”

Joan Lindskovs oplevelse understøttes af nye tal, som FOA har trukket i KRL (Kommunernes og Regionernes Løndatakontor). Siden 2015 er antallet af ledere på FOAs overenskomster mindsket fra cirka 5.200 fuldtidsstillinger til 4.200, svarende til et fald på knap 20 procent.

Lotte Bøgh Andersen, der er professor ved VIVE og forsker i ledelse, mener, at det er en trist udvikling.

”I forvejen er ledelsesspændet højt på ældreområdet. Her har lederne 34 medarbejdere i gennemsnit, men nogle har op mod 100. Vi kan se, at effekten af det, lederne gør, bliver udvandet, når ledelse bliver spredt ud over for mange. ’Ledelsessmørret’ bliver så at sige smurt for tyndt på,” siger forskeren.

Læs også: Fire ledere: Sådan spiller vi sammen med vores medarbejdere

Hvor mange ansatte kan en leder klare?

10, 20, 30 eller 100? Hvor mange ansatte skal en leder ideelt have under sig? Det spørgsmål findes der ikke et klart og endeligt svar på. Det afhænger af opgaven, lederen, medarbejderne og ledelsesstrukturen. Forskning har dog vist, at det optimale ledelsesspænd i daginstitutionerne ligger mellem 12 og 20. FOA har ikke et fast og entydigt krav til ledelsesspændet, men mener, at det gennemsnitligt skal være mindre end nu.

Kilde: Lotte Bøgh Andersen, VIVE og Joan Lindskov, FOA.

+

Ledelse afgør arbejdsglæde

Hvert tredje FOA-medlem mener, de har en dårlig leder. Det viser en medlemsundersøgelse, hvor næsten halvdelen også oplyser, at de kun ’i nogen grad’ eller ’i ringe grad’ får støtte fra deres nærmeste leder.

Undersøgelsen viser også, at lederens indsats har meget stor betydning for de ansatte. Stort set alle medarbejdere, der har en god leder og får hjælp og støtte, er tilfredse med deres arbejdsplads og arbejdsmiljø. Det samme gælder mindre end halvdelen af dem, der ikke oplever god og støttende ledelse.

”Det har meget negative konsekvenser, hvis man oplever, at man er udsat for dårlig ledelse. Når en tredjedel af FOAs medlemmer mener det, kan forklaringen både være ledelsesspændet, og det kan handle om manglende uddannelse og udvikling. Og så skulle nogle måske slet ikke have været ledere,” siger Lotte Bøgh Andersen.

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

Lederne skal uddannes bedre

Joan Lindskov medgiver, at ikke alle ledere er endt på den rigtige hylde, men for de fleste bunder problemerne i dårlige vilkår og mangel på tilstrækkelig kompetenceudvikling.

”Der mangler en fast struktur for lederuddannelse, så lederne bliver ofte klædt for dårligt på til opgaven. Lederne skal have mere uddannelse til at bestride posten, helst på diplomniveau. Men de har også brug for sparring, coaching, supervision og netværk. Og skal det være attraktivt at være leder, skal lønnen selvfølgelig også være det,” siger hun.

Fagbladet FOA har bedt KL udpege problemer og løsninger på lederområdet set med arbejdsgiverøjne. KL har dog ikke svaret på spørgsmålene, men i stedet sendt en mail, hvor borgmester Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, glæder sig over samarbejdet med blandt andre FOA om uddannelse og rekruttering af ledere.

”En styrket ledelse på ældreområdet er vigtig, hvis vi skal sikre kvaliteten og udviklingen i det nære sundhedsvæsen samt sikre, at vi kan rekruttere og fastholde kvalificerede medarbejdere. Det er også et af hovedtemaerne i forlængelse af Ældre Topmødet. Målet er at få formuleret en række pejlemærker for god faglig ledelse på ældreområdet,” skriver Michael Ziegler.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev