Annonce

Mette og Tanja

Regeringen holder stormøde om fremtidens ældrepleje: Derfor er du inviteret


Regeringen inviterer medarbejdere, ledere og modtagere af ældrepleje til stormøde i Fredericia i forbindelse med udspillet til den nye ældrelov.

Annonce

Ældreminister Mette Kierkgaard fra Moderaterne (i midten) står i spidsen for stormødet i Fredericia, hvor medarbejdere fra ældreplejen er inviteret. Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Pleje og omsorg i ældreplejen skal ske med udgangspunkt i den enkelte borgers ønsker og behov. Ledere og medarbejdere skal bruge mindre tid på regler og kontrol. Borgeren skal – i dialog med medarbejderne – bestemme mere selv.

Sådan tegner ældreminister Mette Kierkgaard fra Moderaterne stregerne til den nye ældrelov, som er på trapperne.

”Det er en stor opgave, hvor vi har brug for alle gode kræfter,” siger ministeren i en pressemeddelelse, og derfor har hun og regeringen inviteret medarbejdere og ledere i ældreplejen og borgere, der modtager ældrepleje, til stormøde i Messe C i Fredericia tirsdag den 30. januar.

”Det gør mig uendeligt glad, at vi inden længe kan løfte sløret for vores udspil til en ambitiøs ældrereform. På samme måde ser jeg utrolig meget frem til et stormøde, hvor vi sammen skal drøfte, hvordan vi kan realisere den grundlæggende forandring af ældreplejen, som vi ønsker,” siger Mette Kierkgaard.

På stormødet vil også statsminister Mette Frederiksen, vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen deltage.

Læs også: Ældrelov på trapperne: Sådan vil regeringen ændre ældreplejen

Hjemmeplejen lever ikke op til behov
En ny undersøgelse fra FOA viser, at den pleje og omsorg, som borgerne modtager i hjemmeplejen i dag, kun i ringe grad lever op til behovet hos den enkelte. Kun én ud af fem ansatte i hjemmeplejen vurderer i undersøgelsen, at de i høj eller meget høj grad har fleksibiliteten til at tilrettelægge hjælpen ud fra den enkelte ældres behov og muligheden for at tilpasse hjælpen, hvis borgeren har brug for noget andet end det, der er planlagt.

Samtidig mener knap hver tredje medarbejder, at den kvalitet, de kan levere i hjemmeplejen, slet ikke eller kun i mindre grad lever op til det, borgerne har behov for.

”Det er skrækkeligt, at så mange ældre og så mange medarbejdere bliver berørt af en hjælp, som ikke lever op til det behov, den ældre har. Det kan ikke undgå at sætte sig dybt hos dig som medarbejder, fordi du med din faglighed kan se, at der er behov, der ikke kan mødes,” siger Tanja Nielsen, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

Hun mener, at der er for lidt tillid til, at den enkelte medarbejder i samarbejde med borgeren kan finde ud af, hvilken pleje der er brug for. Der håber hun på, at den nye ældrelov både vil sætte medarbejdernes faglighed fri og borgerens behov i centrum.

”Vi skal væk fra ydelser baseret på ét konkret behov eller én konkret diagnose eller handicap. Et menneske er mere end blot de diagnoser, der står beskrevet i systemet, og et menneskes behov kan sjældent opdeles i sundhedsydelser og serviceydelser. Mennesker er forskellige og behov kan ændre sig fra dag til dag – det skal og må vi imødekomme i fremtiden,” siger Tanja Nielsen.

Det er gratis at deltage i stormødet i Fredericia. Det varer fra 10:30 til 15:45 tirsdag den 30. januar.

Du kan også tilmelde dig via telefon 27 77 00 52, eller per mail til ba@messec.dk. 
Tilmeldingsfristen er med udgangen af onsdag en 24. januar.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev