Annonce

Mette ff

Ældrelov på trapperne: Sådan vil regeringen ændre ældreplejen


Flere selvstyrende teams i ældreplejen, mere frit valg, lettere adgang til hjælpemidler og et samlet tilsyn. Det er nogle af elementerne i det udspil til en ny ældrelov, som snart præsenteres af regeringen.

Annonce

Udspillet til ældreloven har været undervejs i to år. Den endelige lov forventes at blive vedtaget til efteråret. Rasmus Hargaard Breum

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Det var i nytårstalen for to år siden, den 1. januar 2022, at statsminister Mette Frederiksen bebudede, at der var brug for en ældrelov.

Den ser nu ud til snart at være på plads og ventes at blive præsenteret i løbet af få uger.


Her er nogle af elementerne i udspillet, der er dryppet i pressen, som vi kender allerede nu:

Nyt ældretilsyn

En ny tilsynsmodel på ældreområdet skal erstatte de 98 kommunale ældretilsyn samt det statslige ældretilsyn. I stedet skal der etableres ét tværkommunalt ældretilsyn, som får pligt til at koordinere med alle de øvrige tilsyn, der også fører kontrol på plejecentrene – eksempelvis fødevaretilsyn, brandtilsyn og arbejdstilsyn.

Målet med det nye tilsyn er ifølge regeringen, at de tilsyn, der skal udføres, alle skal afvikles på én dag om året.

”Vores erkendelse er, at hvis vi også i fremtiden skal have en ordentlig ældrepleje i Danmark, som er baseret i vores fælles velfærdssamfund, så skal medarbejderne kunne bruge deres tid på kerneopgaven og ikke alt muligt andet. Det kræver, at vi politisk siger, at tilsyn og kontrol ikke er det vigtigste mere,” sagde statsminister Mette Frederiksen i et interview med Berlingske sidste uge.

Ifølge ældreminister Mette Kierkgaard fra Moderaterne vil tilsyn, som sker på baggrund af bekymringshenvendelser, stadig finde sted. Tal, som Politiken har fået, viser, at de tilsyn udgør cirka en tredjedel.

Princip om helhedspleje

Helhedsplejen skal træde i kraft fra 1. juli 2025, og det skal medføre, at den enkelte ældre i højere grad end i dag skal være med til at bestemme over, hvilken hjælp der skal ydes.

Der skal således ikke tilbydes specifikke ydelser til borgeren, men det skal i højere grad være op til medarbejderen og borgeren at fastlægge indholdet af hjælpen, lyder det i interviewet med Mette Frederiksen i Berlingske.

Ifølge mediet Mandag Morgens oplysninger skal borgerne visiteres til en særlig pakke.

Der kan være tale om en pakke til borgere med et lettere, plejekrævende behov, en anden til borgere med et mellem behov og endnu en pakke til borgere med et mere omfattende, plejekrævende behov.

Det bliver så op til social- og sundhedsassistenten eller -hjælperen at tilrettelægge dagens hjælp i samarbejde med borgeren inden for det niveau af ydelser, borgeren har fået tildelt.

Flere faste små teams

Mange kommuner har allerede organiseret ældreplejen i små, faste teams, så borgeren får besøg af det samme personale.

Det ønsker regeringen at udbrede, så borgeren som udgangspunkt får besøg af de samme medarbejdere.

Mere frit valg

Med ældreloven vil regeringen udvide det frie valg, så ældre får mulighed for at vælge, om det er kommunen eller det private, der skal stå for genoptræning og rehabilitering.

I dag er det sådan, at det er kommunerne, der har monopol på at tilbyde genoptræning til de ældre.

Mulighed for bestyrelser på plejehjem

I løbet af efteråret sidste år vakte det meget debat, da ældreminister Mette Kierkgaard slog fast, at hun ønskede at indføre bestyrelser på landets plejehjem.

Ifølge mediet Mandag Morgen ser det ud til, at det med ældreloven bliver en mulighed og ikke et krav. Således bliver det op til den enkelte kommunalbestyrelse i kommunen, om det er noget, man vil benytte sig af.

Ny type plejehjem

’Lokalplejehjem’, som den nye slags plejehjem skal hedde, vil være underlagt kommunalt ejerskab, men får de samme frihedsgrader som private friplejehjem og mulighed for at tilbyde tilkøbsydelser. For eksempelvis ekstra rengøring.

Det skriver Social-, Bolig- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Muligheden for at oprette lokalplejehjem skal træde i kraft den 1. januar 2025.

Lettere adgang til hjælpemidler

Tilgangen til, hvordan landets ældste får tildelt hjælpemidler af kommunen, skal vendes på hovedet, siger ældreminister Mette Kierkgaard til Jyllands-Posten.

”I al sin enkelthed handler det om, at vi skal gøre det mere enkelt, mere smidigt, og så skal vi have ventetiden ned,” siger hun.

Konkret vil regeringen udforme en såkaldt positivliste.

”Det vil sige en liste over helt basale og mest almindelige hjælpemidler, som man skal kunne få udleveret. I udgangspunktet uden visitation og bureaukrati,” siger ældreministeren til avisen.

Det er eksempelvis en rollator eller en toiletstol, der vil være at finde på positivlisten.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev