Annonce

Tanja

Tema: OK24

Mere i løn, højere pension og flere seniordage: Det vil FOA forhandle hjem på sosu-området til OK24


Social- og sundhedspersonalet i kommunerne skal have mere i løn og pension ved OK24, mener FOA. Og der er god vind i ryggen ovenpå trepartsaftalen, siger sektorformand.

Annonce

Det er første gang, Tanja Nielsen skal forhandle overenskomster som sektorformand i Social- og Sundhedssektoren i FOA. ”Det er megaspændende og vildt angstprovokerende,” siger hun. Rasmus Hargaard Breum

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Højere løn og højere pensionsprocent.

Det står øverst på FOAs kravsliste for social- og sundhedshjælpere, -assistenter og andre faggrupper på det kommunale social- og sundhedsområde, som blev udvekslet tirsdag med Kommunernes Landsforening (KL).

FOAs mål er, at højere løn og pension skal tilkomme alle ansatte på overenskomsten for social- og sundhedspersonale i kommunerne, portører i Københavns Kommune, ledere og mellemledere på sundheds- og ældreområdet og tilsynsførende assistenter ved forsorgsinstitutioner.

Derudover stiller FOA krav om et længere anciennitetsforløb for ansatte på overenskomsten for social- og sundhedspersonale, flere seniordage og tidligere igangsættelse af seniordage for de grupper på overenskomsten, som ikke er omfattet af trepartsaftalen.

Læs også: Krav udvekslet: Her er kampene, der skal kæmpes ved OK24

Bedre forhold for handicaphjælpere
For ansatte på det kommunale specialiserede socialområde tager FOA et krav med til forhandlingsbordet om, at alle skal have tillæg.

Og sammen med 3F stiller FOA krav om, at der for handicapledsagere skal ske en række forbedringer af arbejdsvilkårene – herunder højere løn og bedre forhold omkring pension og arbejdstid.

For eksempel ønsker forbundene, at normperioden skal forkortes, at fritiden beskyttes bedre, og at effektiv tjeneste om lørdagen fra klokken 00 til klokken 24 skal honoreres med et tillæg på 30 procent af timelønnen.

Læs også: Højere løn og bedre kompensation: Her er FOAs vigtigste OK24-krav på det pædagogiske område

FOA: Treparten har givet os et skridt i den rigtige retning
Tanja Nielsen, som er sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, er fortrøstningsfuld forud for overenskomstforhandlingerne, som der på en måde allerede er taget hul på med trepartsforhandlingerne, som hun siger.

”Den trepartsforhandling, vi lige har overstået, har jo social- og sundhedsområdet sovset ind alle steder. Det betyder, at rigtig meget af det, som medlemmerne stillede krav om forud for overenskomstforhandlinger, har vi allerede fået via trepartsaftalen. Så vi er allerede et skridt i den rigtige retning og har god vind i ryggen,” siger Tanja Nielsen.

De vigtigste områder ved OK24 på social- og sundhedsområdet, spår hun, bliver løn, vilkår og at få masseret trepartsaftalen på plads i overenskomsten.

”Når vi nu har lavet 12-timers vagter gennem trepartsaftalen, skal vi ved OK-bordet kigge ind i, hvordan de vagter skal forløbe. Der skal lægges nogle pauser ind, så vi får skabt en sund pausekultur på de her lange vagter,” siger Tanja Nielsen.

Men ikke alt kommer til glide som smurt. Hun forudser, at vilkårene for seniorer bliver et stridspunkt med arbejdsgiverne under forhandlingerne.

”Samtlige faglige udvalg i FOA har bedt om at få bedre seniorvilkår. Det er lige modsat, hvad arbejdsgiverne har af krav. Så der kommer vi til at stritte lidt,” siger hun og tilføjer, at der for social- og sundhedshjælpere og -assistenter allerede er indgået aftaler på seniorområdet via trepartsaftalen, men at FOA kommer til at bære kravet om bedre vilkår for seniorer ind på forhandlingsbordet for de andre faggrupper.

Samtlige faglige udvalg i FOA har bedt om at få bedre seniorvilkår. Det er lige modsat, hvad arbejdsgiverne har af krav. Så der kommer vi til at stritte lidt.

Tanja Nielsen, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

Lønmodtagere vil have mindst ti procent – minister siger nej

Sammen med 49 andre medlemsorganisationer har FOA gennem Forhandlingsfællesskabet stillet en lang række krav, som går på tværs af alle kommunalt ansatte. Forhandlingsfællesskabet stiller først og fremmest krav om generelle procentuelle lønstigninger, der forbedrer reallønnen for alle.

Mona Striib, som udover at være formand for FOA også er formand for Forhandlingsfællesskabet, sagde i forbindelse med udvekslingen af lønmodtagernes krav til OK24 på det kommunale område, at hun forventer at kunne forhandle lønstigninger på mindst ti procent hjem.

Men spørger man den socialdemokratiske finansminister Nicolai Wammen, som forhandler på arbejdsgiversiden af overenskomstforhandlingerne på det statslige område, er den lønstigning for høj.

”Den klare vurdering er, at ser man de næste to år under ét, så forventer vi på baggrund af udviklingen i den private sektor en økonomisk udvikling på 8,8 procent samlet set. Så det er loftet set fra mit perspektiv som finansminister,” sagde han i forbindelse med udveksling af krav på det statslige område og understregede, at ministeriet frem mod 2025 forventer lavere vækst og lavere inflation.

En aftale på statens området lander normalt som den første af de tre forlig i en overenskomstforhandling og sætter den økonomiske ramme for forligene i kommuner og regioner. FOAs krav på det regionale område udveksles i uge to i januar.

Du kan læse mere om Forhandlingsfællesskabets krav til arbejdsgiverne her.

Du kan læse mere om FOAs krav her.

Er du en af FOAs få statsansatte medlemmer, for eksempel social- og sundhedsassistent ved Røde Kors, kan du se FOAs krav her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev