Annonce

Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA, på talerstol

Tema: OK24

Højere løn og bedre kompensation: Her er FOAs vigtigste OK24-krav på det pædagogiske område


Højere løn er det altoverskyggende krav, når FOA skal forhandle nye overenskomster for faggrupperne på det pædagogiske område.

Annonce

Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA, går blandt andet efter at få forhandlet en helt ny overenskomst for dagplejerne ved OK24. Tobias Stidsen

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Efter en langvarig inflationskrise har mange danskere mærket et pres på deres privatøkonomi, og det gælder også FOAs medlemmer, der arbejder på det pædagogiske område.

Det skinner igennem i de krav, som medlemmerne har sendt til FOA, og derfor er FOAs hovedkrav ganske enkelt højere løn til alle faggrupper, siger Kim Henriksen, der er formand for Pædagogisk Sektor.

”Det er helt tydeligt, at det er førsteprioritet for alle medlemmer i sektoren, og dernæst kommer mere i pension,” siger han.

Læs også: Krav udvekslet: Her er kampene, der skal kæmpes ved OK24

Dagplejernes overenskomst skal nytænkes
Desuden er dagplejernes overenskomst et af knudepunkterne i forhandlingerne med Kommunernes Landsforening (KL). Faktisk er OK24 den tredje overenskomstforhandling, hvor FOA vil forsøge at fremtidssikre dagplejernes overenskomst.

”Vi går efter at skabe en helt ny overenskomst for dagplejerne, og øvelsen bliver blandt andet at sikre ordnede forhold – herunder, at der er en rimelig arbejdsbelastning,” siger Kim Henriksen.

Han har lyttet til mange fortællinger fra dagplejere om en hverdag, hvor de ikke kan nå alle deres arbejdsopgaver og derfor ender med eksempelvis at skulle gøre rent eller sidde med dokumentationsopgaver uden for arbejdstiden.

”Det er urimeligt, at kommunerne har krav til jobbet, som gør, at dagplejerne skal lægge timer oveni en i forvejen lang arbejdsuge – det skal vi have gjort noget ved,” siger sektorformanden.

Han nævner også retten til uddannelsen som et vigtigt krav.

”Vi kommer til at stå ret stejlt på, at kommunerne har en pligt til at uddanne og kompetenceudvikle dagplejerne.”

Mere fritvalg og forhøjelse af ulempetillæg

For pædagogmedhjælperne og pædagogiske assistenter er en forbedring af fritvalgsordningen et af kravene, og det betyder, at det enkelte medlem skal have større indflydelse på, om man ønsker mere i løn, pension eller mere frihed.

For pædagogisk personale i dagtilbud, klubber og SFO’er er højere tillæg for at arbejde på skæve tidspunkter på listen over krav til arbejdsgiverne.

”Hvis man får omlagt sin tjeneste med for kort varsel, så skal det tillæg, man får for det, forhøjes. Det skal altså være dyrere for arbejdsgiverne, hvis de ikke har lavet en optimal planlægning af arbejdstiden,” siger Kim Henriksen.

Pædagogiske konsulenter skal have bedre kompensation

Arbejdstid fylder også for de pædagogiske konsulenter, som i forbindelse med ny lovgivning om det pædagogiske tilsyn har fået flere aftenmøder i kalenderen, fordi de i højere grad deltager i personalemøder i dagtilbuddene.

”Der er sket en udvikling i deres job, hvor de skal være mere til rådighed på skæve tidspunkter, og det skal de kompenseres for,” siger Kim Henriksen.

Lønmodtagere vil have mindst ti procent – minister siger nej

Sammen med 49 andre medlemsorganisationer har FOA gennem Forhandlingsfællesskabet stillet en lang række krav, som går på tværs af alle kommunalt ansatte. Forhandlingsfællesskabet stiller først og fremmest krav om generelle procentuelle lønstigninger, der forbedrer reallønnen for alle.

Mona Striib, som udover at være formand for FOA, er formand for Forhandlingsfællesskabet, sagde i forbindelse med udvekslingen af lønmodtagernes krav til OK24 på det kommunale område, at hun forventer at kunne forhandle lønstigninger på mindst ti procent hjem.

Men spørger man den socialdemokratiske finansminister Nicolai Wammen, som forhandler på arbejdsgiversiden af overenskomstforhandlingerne på det statslige område, er den lønstigning for høj.

”Den klare vurdering er, at ser man de næste to år under ét, så forventer vi på baggrund af udviklingen i den private sektor en økonomisk udvikling på 8,8 procent samlet set. Så det er loftet set fra mit perspektiv som finansminister,” sagde han i forbindelse med udveksling af krav på det statslige område og understregede, at ministeriet frem mod 2025 forventer lavere vækst og lavere inflation.

En aftale på statens området lander normalt som den første af de tre forlig i en overenskomstforhandling og sætter den økonomiske ramme for forligene i kommuner og regioner. FOAs krav på det regionale område udveksles i januar.

Du kan læse mere om Forhandlingsfællesskabet krav her og om FOAs krav her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev