Flere erfaringstrin, bedre pension og regler for varsling af ændringer i arbejdsplaner.
Sådan lyder nogle af kravene inden for Teknik- og Servicesektoren, som FOA har stillet til Kommuneres Landsforening til OK24.
Men allervigtigst er kravet om, at grundlønnen for sektorens medlemmer skal forbedres. Det mener Thomas Brücker, sektorformand for Teknik-Service i FOA:
”Det er enormt vigtigt at komme igennem med grundlønskravet, fordi inflationen har ramt vores medlemmer, og de skal have følelsen af at kunne købe det samme som tidligere,” fastslår sektorformanden.
Derudover nævner Brücker andre arbejdsvilkår, som han mener, man bør gøre op med:
”Det er helt urimeligt, at vi har medlemmer, som ikke har betalt frokostpause. Og så er det ikke rimeligt, at ansatte i sektoren ikke har samme rettigheder som andre faggrupper i forhold til seniordage. Derfor mener vi, at det kun vil være rimeligt, at de også får ret til seniorordning, fra de er 58 år,” fortæller Thomas Brücker og uddyber:
”Det er en faggruppe, hvor kun ganske få arbejder på deltid. De leverer, og derfor giver det mening at kigge på seniordage. Jeg tror på, at det kan være med til at holde dem på arbejdsmarkedet i længere tid.”
Og så er der en række strukturelle udfordringer, som sektorformanden fremhæver.
”Der er nogle helt grundlæggende strukturelle udfordringer, såsom grundlønsplaceringer, fordi nogle ansatte i samme faggruppe med samme uddannelse er på forskellige grundlønstrin.”
Han erkender, at forhandlingerne bliver ”enormt svære”. For hvis det havde været nemme krav, så var de blevet vedtaget for mange overenskomster siden, lyder det. Derfor forsøger man denne gang at gå til forhandlingsbordet på en ny og anden måde.
”Vi er nødt til at prøve noget nyt, og derfor bringer vi det på FOAs fællesbord. Det er en mulighed, som ikke har været benyttet før.”
Men selvom udsigterne ser udfordrende ud, er Thomas Brücker optimistisk.
”Selvfølgelig er jeg det. Jeg synes, vi kommer med nogle ret rimelige krav, og det er ikke, fordi man ikke kan se rimeligheden i det. Det er vigtigt med et fællesskab i FOA, der holder hånden under de små grupper. Der skal findes nogle løsninger, så vi går ind til forhandlingerne med et åbent sind og en konstruktiv tilgang. Vi er også nysgerrige på, hvad arbejdsgiverne kommer med af ambitioner på fagpersonernes vegne,” siger han.
Kravene, som FOA har stillet overfor regionerne, bliver først offentliggjort i uge 2.
Minister siger nej til 10 procent
Sammen med 49 andre medlemsorganisationer har FOA gennem Forhandlingsfællesskabet stillet en lang række krav, som går på tværs af alle kommunalt ansatte.
Forhandlingsfællesskabet stiller først og fremmest krav om generelle procentuelle lønstigninger, der forbedrer reallønnen for alle.
Mona Striib, som udover at være formand for FOA også er formand for Forhandlingsfællesskabet, sagde i forbindelse med udvekslingen af lønmodtagernes krav til OK24 på det kommunale område, at hun forventer at kunne forhandle lønstigninger på mindst ti procent hjem.
Men spørger man den socialdemokratiske finansminister Nicolai Wammen, som forhandler på arbejdsgiversiden af overenskomstforhandlingerne på det statslige område, er den lønstigning for høj.
”Den klare vurdering er, at ser man de næste to år under ét, så forventer vi på baggrund af udviklingen i den private sektor en økonomisk udvikling på 8,8 procent samlet set. Så det er loftet set fra mit perspektiv som finansminister,” sagde han i forbindelse med udveksling af krav på det statslige område og understregede, at ministeriet frem mod 2025 forventer lavere vækst og lavere inflation.
En aftale på statens område lander normalt som den første af de tre forlig i en overenskomstforhandling og sætter den økonomiske ramme for forligene i kommuner og regioner. FOAs krav på det regionale område udveksles i januar.
Du kan læse mere om FOAs og Forhandlingsfællesskabets krav HER.