Annonce

vestre ret

Forgiftet på Tirsdalen

Nyt i forgiftningssag: Sosu-hjælper var på medicinkursus for sosu-assistenter

Social- og sundhedshjælperen fra Plejecenter Tirsdalen ”havde ikke indset muligheden” for, at den medicin, hun havde givet fire beboere, kunne være dødelig, afgjorde byretten i Randers tidligere i år. Nu er der nye beviser.

Annonce

Kurset, som den tiltalte tog, var egentligt målrettet social- og sundhedsassistenter og altså ikke social- og sundhedshjælpere, som hun var. Alligevel bestod hun. Ida Østerlund

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Da byretten i Randers i februar i år afsagde dom over den tidligere social- og sundhedshjælper på Plejecenter Tirsdalen i Randers, Susanne Hein Kristensen, blev hun idømt 16 års fængsel for fire drabsforsøg og fire tilfælde af grov vold mod fire beboere – et af dem med døden til følge.

Men hun blev frifundet for den mest alvorlige anklage om drab.

Byrettens dommere og nævninge mente ikke, at det kunne bevises, at social- og sundhedshjælperen vidste, at den medicin, hun gav beboerne, kunne være dødelig, før den første beboer – en 81-årig kvinde – døde.

I ankesagen, som lige nu kører ved Vestre Landsret i Viborg, vil anklageren have hende dømt for drab, og tirsdag kom det frem, at social- og sundhedshjælperen via et tidligere job havde taget et medicinkursus.

Kurset foregik i 2011 og varede fem dage og var tiltænkt social- og sundhedsassistenter og altså ikke social- og sundhedshjælpere som Susanne Hein Kristensen.

”Vi kan ikke sige, at de ikke må være der, selvom det ikke er målrettet dem. Vi gør opmærksom på det og fortæller, at der vil være noget basisviden, som de ikke har,” lød det fra en uddannelseskonsulent fra Social- og sundhedsskolen i Randers, som vidnede i landsretten tirsdag. Det skriver TV 2 Østjylland.

”Man skal have et kendskab om medicin på forhånd, for vi starter ikke ved nul,” sagde hun.

Læs også: Knust sosu-hjælper idømt 16 års fængsel for drabsforsøg på plejehjemsbeboere

Sjældent andre end social- og sundhedsassistenter på kursus
I 2011 arbejdede Susanne Hein Kristensen på Rørbæk Omsorgshjem i Nordjylland, og det var via det job, hun deltog i medicinkurset.

På kurset lærte kursisterne ifølge uddannelseskonsulenten blandt andet om håndtering af medicin, om bivirkninger og om forgiftning som følge af medicinindtag.

Ifølge uddannelseskonsulenten er det ikke ofte, at der er andre faggrupper end social- og sundhedsassistenter med på kurset.

”Det er sjældent, at andre er med. De ville få svært ved at følge med og bestå,” fortalte uddannelseskonsulenten ifølge TV 2 Østjylland i vidneskranken.

Susanne Hein Kristensen bestod medicinkurset.

Læs også: Sosu-hjælper for landsretten: Anklager vil have hende dømt for drab

Vil frifindes
Forgiftningssagen tog sin begyndelse, da myndighederne tilbage i februar 2022 blev gjort opmærksomme på påfaldende mange ambulancekørsler til Plejecenter Tirsdalen og indlæggelser af borgere derfra.

I løbet af byretssagen kom det frem, at fire beboere ad flere omgange var blevet forgiftet med medicin, de ikke havde recept på. En af de fire beboere – en 81-årig kvinde – døde af forgiftningen.

Præparaterne, beboerne blev forgiftet med, blev alle knyttet til social- og sundhedshjælperen Susanne Hein Kristensen, som blev idømt 16 års fængsel for fire tilfælde af forsøg på manddrab og fire tilfælde af grov vold – et med døden til følge.

Den tiltalte nægter sig skyldig og vil frifindes. Landsretten forventer at afsige dom den 22. november.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev