Annonce

En sendemast, når sirenerne lyder

Sirener vil lyde fra luften og lommen: Her er, hvad du skal være opmærksom på


Den første onsdag i maj tester Beredskabet alle landets sirener. Det er anden gang, at alarmen bliver testet på nyere mobiltelefoner. Her er, hvad du kan gøre, for at passe på dine borgere.

Annonce

Fra sidste år blev det lanceret, at sirener den første onsdag i maj ville lyde i kor med din mobiltelefon. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Annonce

Det gibber ofte i folk, når den insisterende sirene lyder klokken 12 den første onsdag i maj.

Som et klokkeværk hyler landets omkring 1.000 varselssirener i otte minutter for at minde den danske befolkning om sirenerne og deres betydning.

Men i år vil de fysiske varslingssirener blive akkompagneret fra ny side. Og dermed vil piben få en ny – og højere – lyd.

Varsler på mobilen

PÅ grund af et EU-direktiv vil alle nyere mobiltelefoner nemlig modtage en test-advarsel på samme tid som sirenerne, som både kan ses, mærkes og høres.

S!renen, som varselskanalen med rette har fået som navn, blev allerede sidste år lanceret og testet af, men det på trods var det langt fra alle mobiler, der udsendte test-advarslen.

Onsdag den 1. maj bliver test-advarslen testet igen. 

Hvad skal du gøre?

Det korte svar er ingenting.

Der er nemlig ikke tale om en app, der skal downloades, og testen handler udelukkende om at gøre danskerne bekendte med den nye varselskanal samt sikre, at teknikken fungerer.

Men hvis du er på arbejde, når sirenen lyder den 1. maj, skal du overveje at sætte din mobil på flytilstand – eller slukke den helt.

For hvis du eksempelvis arbejder med ældre eller borgere, som er lydfølsomme og dermed kan blive ængstelige over høje, pludselige lyde, kan det være en idé at skærme dem for den unødvendige gene.

Selvom din mobil er på lydløs vil sirenen stadig lyde på mobilen.

Illustration og tekst om sirener d første onsdag i maj

Hvad kommer der til at stå i test-advarslen?

TEST - S!RENEN – TEST
 
Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet tester S!RENEN, Danmarks mobile varslingssystem. I en akut situation fortæller S!RENEN dig, hvad der sker, hvor det sker, og hvad du skal gøre.
Dette er en test. Du skal ikke foretage dig noget.
Se mere på sirenen.dk
 
Danish Emergency Management Agency and Danish National Police are testing S!RENEN, Denmark's mobile warning system. In case of an emergency, S!RENEN tells you what is going on, where it is, and what you should do.
Today is a test. You don't need to take any action.
See more at sirenen.dk/en

Kilde: Sirenen.dk
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev