Annonce

tirsdalen skilt

Forgiftet på Tirsdalen

Nu begynder ankesag: Sosu-hjælper blev idømt 16 års fængsel, men nu vil hun frifindes


Opdateret 09. oktober 2023

En social- og sundhedshjælper fra Plejecenter Tirsdalen i Randers blev i februar idømt 16 års fængsel for fire drabsforsøg og fire tilfælde af grov vold – i et tilfælde med døden til følge – mod fire beboere. Nu starter ankesagen i landsretten, hvor hun vil frifindes.

Annonce

Både den dømte og anklagemyndigheden har anket byrettens afgørelse. Ida Østerlund

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

”Jeg har aldrig nogensinde givet ældre mennesker medicin mod deres vilje. Det kan ikke lade sig gøre. Jeg har ikke gjort det. Det var bare det.”

Sådan lød det i byretten i Randers i februar i år, da den tiltalte dengang 60-årige social- og sundhedshjælper Susanne Hein Kristensen fik lov at sige en afsluttende bemærkning forud for domsafsigelsen.

Selvom hun nægtede sig skyldig, idømte et enigt nævningeting hende 16 års fængsel for fire forsøg på manddrab og fire tilfælde af grov vold – et af dem med døden til følge – mod i alt fire beboere på plejecenteret.

Efter dommen blev afsagt, ankede forsvarer Henrik Garlik på stedet rettens afgørelse til frifindelse, subsidiært formildelse.

”Påstanden fra min klient er fortsat frifindelse i landsretten,” siger han til Ekstra Bladet nu forud for ankesagens begyndelse.

Mandag den 9. oktober begynder så ankesagen i landsretten i Viborg med forventet domsafsigelse den 20. november.

Mens Susanne Hein Kristensen vil frifindes, vil Statsadvokaten i Viborg have hende dømt for drab og skærpe straffen.

”Når den tiltalte anker dommen, som hun gjorde ved domsafsigelsen, kigger vi selvfølgelig på sagen igen og ser på, hvad der er grundlag for at medtage under ankesagen, og der har vi vurderet, at det er drabsforhold, og de tre forsøg på manddrabsforhold, som hun blev frifundet for, dem er der også grundlag for at lade landsretten kigge på,” sagde statsadvokat i Viborg Jakob Berger Nielsen i den forbindelse til TV2 Østjylland.

Sagen tog sin begyndelse, da myndighederne blev gjort opmærksomme på påfaldende mange ambulancekørsler til Plejecenter Tirsdalen og indlæggelser af borgere derfra.

I løbet af byretssagen kom det frem, at fire beboere ad flere omgange var blevet forgiftet med medicin, de ikke havde recept på. En af de fire beboere – en 81-årig kvinde – døde af forgiftningen.

Præparaterne, beboerne blev forgiftet med, blev alle knyttet til social- og sundhedshjælperen. Ved en retskemisk undersøgelse blev der fundet spor af to af præparaterne i hendes hår, og ved en ransagning fandt man de samme to præparater i hendes hjem. Det tredje præparat, Baclofen, havde hun googlet på sin egen pc, inden nogen vidste, at det var det, beboerne blev forgiftet med. Hun havde ikke selv recept på nogen af præparaterne.

Anklagemyndigheden kunne også via log-oplysninger konstatere, at Susanne Hein Kristensen havde været i medicinrummet 25 gange i februar og marts 2022, som var samme periode, som beboerne blev forgiftet. Til sammenligning havde de øvrige ni social- og sundhedshjælpere været i medicinrummet 16 gange til sammen.

Susanne Hein Kristensen var ifølge vagtplanen den eneste sundhedsfaglige medarbejder, der havde været på arbejde i forbindelse med alle indlæggelserne af de fire beboere. De fire beboere var hun i øvrigt kontaktperson for, ligesom hun var kontaktperson for den eneste beboer, der fik Baclofen ordineret på Tirsdalen.

Det var især disse faktorer i kombination med hendes skiftende forklaringer, der gjorde, at et enigt nævningeting fandt hende skyldig.

Læs også: Drabstiltalt sosu-hjælpers mentalerklæring fremlagt i retten

Byret: Tiltaltes viden ændrede sig gennem forløbet
Egentligt var social- og sundhedshjælperen i anklageskriftet tiltalt for ét drab og syv drabsforsøg, men det var som bekendt ikke det, hun blev fundet skyldig i i byretten.

Grunden til, at byretten kom frem til sin afgørelse, var, at der ifølge retten ikke var nogen tvivl om, at Susanne Hein Kristensen havde givet beboerne medicinen, som de blev forgiftet af. Men hendes beviselige viden og faglige kendskab til konsekvenserne ved at give beboerne medicinen ændrede sig ifølge byretten gennem forløbet.

Ved de første indlæggelser af de fire beboere, som alle skete samme dag, kunne det ifølge byretten ikke bevises, at social- og sundhedshjælperen vidste, at medicinen kunne være dødelig. Så i stedet for drab og drabsforsøg blev hun i disse fire tilfælde kendt skyldig i grov vold – i et af tilfældene med døden til følge.

Efter de første fire indlæggelser, hvor én borger døde, og hvor Susanne Hein Kristensen googlede præparatet Baclofen, fandt byretten det bevist, at hun vidste, at medicinen kunne være dødelig. Derfor blev hun i de fire sidste tilfælde dømt for drabsforsøg.

Udover fire tilfælde af grov vold – et tilfælde med døden til følge og fire drabsforsøg blev hun også frakendt retten til at arbejde som social- og sundhedshjælper, kendt skyldig i tyveri og i besiddelse af euforiserende stoffer.

Opdateret med ny dato for forventet domsafsigelse

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev