Annonce

En kvinde med lukkede øjne har hænderne foldet bag nakken

’Færdigt Arbejde’ – Fagbladet FOAs podcast om velfærd

Undgå at brænde sammen: Bare 3 minutter kan gøre en kæmpe forskel


Tænker du også: ”Ja, men det har jeg da ikke tid til,” når nogen siger, at pauser er vigtige. Ved at lytte til det nye afsnit af podcasten ’Færdigt Arbejde’ kan du blive klogere på, hvad bare 3 minutters pause kan gøre for din hjerne.  

Annonce

Mange af FOAs medlemmer har så travlt i løbet af en arbejdsdag, at de jævnligt springer frokostpausen over. Lyt til podcasten ’Færdigt Arbejde’ fra Fagbladet FOA og få argumenter, der ruster dig til at prioritere pauser – uden dårlig samvittighed. Colourbox/Grafisk Team FOA

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

De er megavigtige – og samtidig så svære at få prioriteret i en travl hverdag. Pauserne.

Især for de mange, der arbejder med mennesker, kan det være ekstra svært at sætte sig med en kop kaffe eller gå ud og få noget frisk luft, når man ved, at der sidder en borger og venter på ens hjælp og omsorg.
 
”I en presset hverdag kan der opstå den uheldige kutyme, at man giver lidt op og tænker, at det har vi ikke tid til, og så får man ikke taget snakken om, hvordan vi som arbejdsfællesskab kan skabe tiden til det.”

Det siger Charlotte Bredahl, der er arbejdsmiljøkonsulent i FOA. Hun er gæst i det seneste afsnit af Fagbladet FOAs podcast, ’Færdigt Arbejde’.  

”Jeg er træt, jeg er presset”

I podcasten medvirker også Stine Olsen, der er omsorgs- og pædagogmedhjælper på Bofællesskaberne Inge og Sofie Marie i Ringsted, et bosted for voksne med autisme og udviklingshæmning.   

Her er der også travle og uforudsigelige dage, men arbejdspladsen har opbygget en kultur, der gør, at hun kan tage et break, når der er brug for det.

”Hos os har vi lov til og tør at sige højt: ’Jeg er træt, jeg er presset, det her er hårdt for mig – jeg har brug for, at der er en anden, der tager over’. Vi ved, at vi for at kunne være der fuldt og helt for borgerne har brug for nogle pauser – både en spisepause med kollegerne og de små pauser, hvor man lige kan sunde sig,” siger Stine Olsen.

Og netop de små pauser skal man ikke undervurdere, forklarer Charlotte Bredahl i podcasten: 

”Forskning har vist, at hvis bare vi giver vores hjerne en pause på 3 minutter, så svarer det til, at det stresshormon, vi har i kroppen, bliver reduceret med 30 procent. Det siger jo noget om, at det er nogle små greb, vi skal have fat i hele tiden.”
 

Her finder du podcasten

En podcast er en radioudsendelse, du kan høre, når du har lyst.
 
Man kan lytte til podcast på mobiltelefonen, på en tablet eller på computeren.
Du kan trykke play på afspilleren, der følger med denne artikel, og høre afsnittet om vigtigheden af at holde pauser.
 
Men du kan også finde afsnittet – og alle andre afsnit af ’Færdigt arbejde’ – hvis du har et program, for eksempel på telefonen, der kan afspille podcasts.
 
Har du en iPhone, kan du typisk finde appen ’Podcasts’, som er installeret fra start. Her skal du blot søge på ’Færdigt arbejde’. Så kommer alle afsnit frem, med det nyeste øverst.
 
Hvis du har en Android-mobiltelefon, kan du for eksempel hente appen Podimo eller appen Spotify.
 
Hvis du trykker på abonnér i podcast-afspilleren, får du en besked, hver gang der er et nyt afsnit.
 
Lyt til afsnittet – eller tidligere episoder – på alle gængse podcastplatforme, f.eks.:
 
 
 
 
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev