Annonce

Børnehavebørn hygger sig, mens de spiser

Tema: Snapshot

Oskar og vennerne varmer op til maddag: ”Min mor kan have 10 citroner i munden”


I år er det 10. gang, daginstitutioner landet over holder maddag for at fejre de fordele, der er ved en madordning. Fagbladet FOA var med, da husassistent Marian Pedersen, pædagogmedhjælper Julie Rugi Ankerstjerne og en flok ’brumbasser’ i Børnehuset Kombi i Randers snakkede, snittede og spiste sig igennem en generalprøve på dette års hyldest til det fælles måltid.

Annonce

Der er god stemning blandt børnene, da maddagen skulle fejres. Tobias Stidsen

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

High fives skal der til
Indblik. ”Det er ikke alle pædagoger, der interesserer sig lige meget for madlavning,” siger Marian Pedersen. Derfor ser hun maddagen som en gylden mulighed for at give kollegerne et indblik i, hvad det vil sige at lave mad i en institution. At det ikke bare handler om at smøre tre klemmer eller koge en lille portion kartofler.
Marian Pedersen står i køkkenet
Madmod. Hver dag serverer Marian Pedersen mad for 75-80 børn i Kombihusets vuggestue og børnehave med et budget på 12 kroner pr. barn pr. dag. Dem, der kommer tidligt, får morgenmad, og udover frokosten falder der også mellemmåltider og godbidder som eksempelvis frugt og madder af kl. 9 og kl. 14. ”Vi lærer dem at interessere sig for mad og er med til at udvikle deres madmod,” siger hun.
Julie Rugi Anderstjerne hjælper et barn
Læring. Julie Rugi Ankerstjerne oplever, at der er masser af læring i børnenes arbejde med mad. De prøver at håndtere køkkenredskaber, de lærer om råvarerne, og de får en historie til forældrene, som tit kommer og beder om en opskrift.
portræt af Marian Pedersen og Julie Rugi Ankerstjerne
Veteraner. Julie Rugi Ankerstjerne (tv.) og Marian Pedersen er maddagsveteraner. Julie blev ansat som pædagogmedhjælper halvanden måned før den første maddag i 2014, og Marian Pedersen været ansat i 33 år og var med i den gruppe af køkkenmedarbejdere, der løftede idéen og skabte en årlig maddag for at synliggøre deres arbejde.

Et madpolitisk manifest

Maddagen blev nærmest født som et politisk manifest, da en gruppe køkkenmedarbejdere – organiseret i FOA – reagerede på, at madordninger i daginstitutioner skulle være et tilvalg, og at forældrene hvert andet år skulle stemme om, hvorvidt ordningen skulle fortsætte i den enkelte institution – eller om køkkenmedarbejderne skulle fyres.

”Tænk, hvis alle institutioner i hele landet en gang årligt kunne servere det samme måltid, og vi derigennem både kunne fortælle om vores arbejdsvilkår og madens betydning,” lød den idé, som Yvonne Herold, køkkenmedhjælper i Tårnby ved København, fødte sammen med resten af gruppen.

I dag afvikler FOA maddagen i et samarbejde mellem BUPL, Kost og Ernæringsforbundet, FOLA, Fødevarestyrelsen, Komiteen for Sundhedsoplysning, Landbrug og Fødevarer, Måltidspartnerskabet og Rådet for sund mad.

Sidste år var der 31.000 deltagere. Maddagen 2023 afvikles 20. september.
+
børnene gør sig klar til at spise
Samtalekøkken. Snakken går blandt Brumbasserne, som de ældste børn i børnehaven kaldes. ”Min storesøster kan have en citron i munden, selvom den er megasur,” siger Ida. ”Min mor kan have 10,” svarer Oskar. Og overtrumfes straks af Carl, hvis far er kok: ”Hjemme hos os har vi en hel fryser fuld af fisk, der ikke er døde.”
Dagens anretning: Fisk med citron, kartofler og karrysovs
Greatest hits. Årets tema er ’greatest hits’ med en blanding af de bedste retter fra de første 9 maddage. Deriblandt fiskepakker med grønt og en mild karrysovs, som var med på den første maddag i 2014. I år er opskriften opdateret til en 2023-udgave med røde linser, spidskommen, fennikelfrø og kokosmælk blandt de nye ingredienser.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev