Maddagen blev nærmest født som et politisk manifest, da en gruppe køkkenmedarbejdere – organiseret i FOA – reagerede på, at madordninger i daginstitutioner skulle være et tilvalg, og at forældrene hvert andet år skulle stemme om, hvorvidt ordningen skulle fortsætte i den enkelte institution – eller om køkkenmedarbejderne skulle fyres.
”Tænk, hvis alle institutioner i hele landet en gang årligt kunne servere det samme måltid, og vi derigennem både kunne fortælle om vores arbejdsvilkår og madens betydning,” lød den idé, som Yvonne Herold, køkkenmedhjælper i Tårnby ved København, fødte sammen med resten af gruppen.
I dag afvikler FOA maddagen i et samarbejde mellem BUPL, Kost og Ernæringsforbundet, FOLA, Fødevarestyrelsen, Komiteen for Sundhedsoplysning, Landbrug og Fødevarer, Måltidspartnerskabet og Rådet for sund mad.
Sidste år var der 31.000 deltagere. Maddagen 2023 afvikles 20. september.