Annonce

demo center lindegården 2016 arkivfoto

Tema: Vold i psykiatrien

Trods drab og politiske løfter stiger antallet af voldssager på psykiatriske bosteder


Hvert fjerde tilsynsbesøg på psykiatriske bosteder afslørede så store problemer med sikkerheden for personalet, at arbejdsmiljøloven var overtrådt. Der er brug for omgående handling, siger FOA og SIND, der samtidig kritiserer politikerne for at have svigtet deres ansvar.

Annonce

Adskillige gange har ansatte i socialpsykiatrien råbt op om farlige arbejdsvilkår. Her efter drabet på en social- og sundhedsassistent på Center Lindegården i 2016. Johnny Frederiksen / arkivfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Gentagne slag, spark, kvælertag, dødstrusler og enkelte tilfælde af knivstik.

Rapporter fra Arbejdstilsynet viser, at der fortsat er massive udfordringer med vold på socialpsykiatriske bosteder, selvom området har haft politisk bevågenhed efter flere alvorlige ulykker og seks drab siden 2012.

Udviklingen ser ovenikøbet ud til at gå i den gale retning. I 92 tilfælde vurderede Arbejdstilsynet i løbet af 2022, at arbejdsmiljøloven var overtrådt, fordi personalet ikke var tilstrækkeligt beskyttet mod vold. Det er flere end nogensinde før, viser tilsynets tilgængelige data, og udviklingen ser ud til at fortsætte. I første halvdel af 2023 har Arbejdstilsynet således konstateret 52 lovovertrædelser, viser Fagbladet FOAs gennemgang.

Læs også: Efter endnu et drab i psykiatrien: Dybt rystede medarbejdere mindes afdød kollega

De mange voldssager overrasker ikke formand for SIND, Mia Kristina Hansen, der selv har arbejdet i socialpsykiatrien siden 2014.

”Det er også den oplevelse, jeg har ude i virkeligheden,” siger hun.

”Man er ikke personale nok til at sørge for, at de beboere, der er allermest syge, er trygge og får den nødvendige hjælp for ikke at blive til fare for dem selv og andre. På den måde får man skabt en kultur, hvor både ansatte og beboere går rundt i konstant alarmberedskab, fordi man er på vagt overfor hinanden,” uddyber Mia Kristina Hansen.

FOA: Kan ikke være det bekendt

Også i FOA giver det stigende antal lovovertrædelser i socialpsykiatrien anledning til kritik.

”Det kan ikke være rigtigt, at det er situationen på de psykiatriske bosteder. Tallene viser en hverdag med vold og trusler, som vi simpelthen ikke kan være bekendt. Hverken overfor ansatte eller patienter,” siger sektorformand Tanja Nielsen.

På den måde får man skabt en kultur, hvor både ansatte og beboere går rundt i konstant alarmberedskab, fordi man er på vagt overfor hinanden.

Mia Kristina Hansen, formand for SIND og medarbejder i socialpsykiatrien
Ifølge hende er én af årsagerne til problemerne, at de enkelte bosteder har borgere med meget forskellige udfordringer og nogle gange direkte modsatrettede behov.

”Personalet kan og skal ikke have kompetencer indenfor alt fra misbrug, udadreagerende og krænkende adfærd til selvskade og spiseforstyrrelse,” siger Tanja Nielsen.

Et politisk svigt

I 2022 foretog Arbejdstilsynet i alt 382 tilsynsbesøg på socialpsykiatriske bosteder. Det vil sige, at der på næsten hvert fjerde tilsynsbesøg blev konstateret en lovovertrædelse, fordi arbejdsgiveren havde svigtet ansvaret om at beskytte medarbejderne mod vold.

Men ifølge Mia Kristina Hansen er der også tale om et politisk svigt. I 2016 arbejdede hun på Center Lindegården, hvor en medarbejder blev dræbt af en beboer. Det var på det tidspunkt femte drab på fire år på bosteder. Dengang og flere gange efterfølgende har politikerne lovet at styrke indsatsen mod vold.

”Der skal gøres noget i en fart, så medarbejderne på de socialpsykiatriske bosteder oplever, at det er trygt at gå på arbejde, samtidig med at vi sikrer, at beboere med svære sindslidelser og misbrugsproblemer får den hjælp og behandling, de har brug for,” lød det eksempelvis fra Sophie Løhde tilbage i 2016, hvor hun også dengang var sundhedsminister.

mia kristina hansen demonstration 2016
SINDs formand Mia Kristina Hansen ved en demonstration tilbage i 2016 for bedre forhold i psykiatrien foran Københavns Rådhus. Tidligere dét år var en medarbejder på Center Lindegården, Mia Kristina Hansens daværende arbejdsplads, blevet dræbt af en beboer. Johnny Frederiksen / arkivfoto
Syv år senere er forholdene ikke blevet bedre, konstaterer Mia Kristina Hansen.

Læs også: Efter endnu et knivoverfald på bosted: Nu må det være nok

”Politikerne har snakket meget og sagt mange ting, men det er ikke blevet bedre. Det skræmmende er, at jeg oplever, at politikerne synes, at de faktisk har gjort noget. Men de sætter bare plastre på såret forskellige steder, og så sker der ikke mere,” siger Mia Kristina Hansen.

”Nu må de snart leve op til løfterne”

Sidste efterår blev der så indgået en politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien. Den er et forsøg på at gøre det rigtige, men der mangler midler til at ’lappe hullet’, mener Mia Kristina Hansen.

”Jeg ville ønske, at man lavede en akutpakke nu og her for at tage hånd om gruppen af svært syge mennesker. For når ikke de mennesker, der har det allersværest, får hjælp, bliver den gruppe ved med at vokse, fordi det er utrygt at være indlagt, og det er utrygt at være på bosted. Man bliver nødt til at få skabt tryghed for både ansatte og beboere, for ellers lykkes man ikke,” siger hun.

Læs også: Efter endnu et drab: Problemer med vold på bosteder er massive

I FOA konstaterer Tanja Nielsen ligeledes, at skiftende regeringer har ”lovet hurtig handling, mens tingene bare er blevet værre.”

”Nu må de snart leve op til løfterne. Vi har en god specialeplan for det specialiserede socialområde, der blev præsenteret for over ét år siden, og vi har en ti-årsplan for psykiatrien, som der også er opbakning til. Nu skal der ske noget,” siger sektorformanden og fortsætter:

”Vi har et stort behov for uddannelse og efter- eller videreuddannelse af medarbejderne. Og en mere retlinet visitation af borgere, der har brug for socialpsykiatrisk hjælp og de rigtige rammer. Det vil styrke fagligheden og give bedre vilkår får både patienter og medarbejdere.”

Det har ikke været muligt at få et interview med socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), da ministeren er på sommerferie frem til 7. august, oplyser Socialministeriet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev