Annonce

Knivstikkeri på bosted i hillerød

Tema: Vold i psykiatrien

Efter endnu et knivoverfald på bosted: Nu må det være nok


En 61-årig mandlig medarbejder fik læsioner i hals og balle, men overlevede dog angreb fra beboer. FOA-formand appellerer til, at politikerne nu for alvor prioriterer socialpsykiatrien. 

Annonce

Politiet var tilstede onsdag på bostedet Orion i Hillerød, efter en mandlig beboer havde angrebet en medarbejder med en køkkenkniv.  Presse-fotos.dk

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

”Nu må det være nok. Vi svigter både de syge og de ansatte, hvis vi bliver ved med at vende det blinde øje til forholdene i socialpsykiatrien. Det kan ikke gå stærkt nok med at ændre de vilkår.”
 
Sådan lyder den indtrængende appel, som Lene Lindberg, formand for FOA Nordsjælland, rejser i kølvandet på det overfald, som onsdag gik ud over en 61-årig mandlig medarbejder på bostedet Orion i Hillerød.
 
Her blev han angrebet af en 48-årig mandlig beboer, der trak en køkkenkniv og gik til angreb på medarbejderen, som fik adskillige skader, blandt andet to dybe læsioner i halsen og den ene balle. 
 
Den 48-årige blev anholdt kort efter, og ved et grundlovsforhør torsdag blev han varetægtsfængslet i tre uger – sigtet for forsøg på manddrab. 

Orion er et bo- og rehabiliteringstilbud for voksne med komplekse psykosociale vanskeligheder. FOA-formand Lene Lindberg har selv arbejdet på Orion og kender den sårede medarbejder, og hun blev rystet og tænkte ’åh nej, nu igen’, da hun hørte om sagen.
 
”Det er jo langt fra første gang, vi ser den slags på et bosted. Nogle gange ender det med drab, men det er heldigvis ikke tilfældet her,” noterer hun og fortsætter:
 
”Denne sag handler ikke om, at Orion er et dårligt sted. Tværtimod. Den handler om, at de ansatte – her og andre steder – ikke har de rigtige redskaber over for de borgere, de tager hånd om. Det er borgere med dobbeltdiagnoser, behandlingsdomme og misbrug. Det er syge mennesker, som ofte burde være indlagt, men som vi ikke engang har mulighed for at tvangsmedicinere.”

Stor risiko for voldsepisoder

Som beskrevet i det seneste nummer af Fagbladet FOA, var der sidste år 31 socialpsykiatriske bosteder, der tilsammen fik 41 strakspåbud af Arbejdstilsynet, fordi vold og trusler udgjorde en risiko for de ansatte.
 
Og i en rapport, der blev offentliggjort i januar i år, beskrev Socialstyrelsen og Sundhedsstyrelsen, hvordan hele det psykiatriske system er udfordret af mangel på sammenhæng, specialiseret viden og kompetencer.
 
”Man bliver nødt til at prioritere området økonomisk og opkvalificere personalet,” lød den bøn, som Mikkel Rasmussen, næstformand i Dansk Psykiatrisk Selskab og daværende ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling Vejle, udtrykte i Fagbladet FOA.
 

Læs også: Alenearbejde udløser stor kritik: Se otte sager, hvor det kunne være gået helt galt

Den bøn har politikerne ifølge Lene Lindberg nu en forbandet pligt til at indfri. Hun ønsker ikke mindst, at sundhedsloven og serviceloven tænkes om, så de to love ikke fortsat modarbejder hinanden, når det gælder psykiatrien. 
 
”Alle ved, det her er galt. Ingen gør noget. Tværtimod er der udsigt til, at den nye økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne betyder et endnu større svigt af de psykisk syge – medmindre kommunerne henter pengene fra de ældre og børnene,” sukker hun.

Astrid Krag: Ingen kommentar til psykiatriplan

Fagbladet FOA har bedt socialminister Astrid Krag (S) kommentere sagen fra Hillerød og samtidig forklare, hvorfor den længe varslede psykiatriplan endnu ikke er forhandlet på plads. En plan, som hun tidligere har udtalt sig om.

Torsdag havde hun dog ikke mulighed for at tale med Fagbladet FOA om knivstikkeriet på Orion. Og via ministeriet meddelte hun, at det er Sundhedsministeriet, der udtaler sig om psykiatriplanen.   
 
Under grundlovsforhøret i Hillerød nægtede den 48-årige i øvrigt, at han havde til hensigt at dræbe den 61-årige medarbejder. Men ifølge Frederiksborg Amts Avis indrømmede han via sin forsvarer, at der var tale om vold af særlig farlig karakter.
 
”Jeg tænker meget på den sårede medarbejder og hans kolleger. Jeg ved, de er rystede. Men jeg har faktisk også ondt af beboeren. Sådan en sag gør ham ikke mere rask,” siger Lene Lindberg.
 
Retten har nedlagt navneforbud, som gælder den varetægtsfængslede såvel som den sårede medarbejder. Hans tilstand beskrives som ’stabil’.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev