Annonce

Portrætbillede af Mona Striib

Debat 

Klumme: Intens slutspurt i lønstrukturkomitéen


Der er lagt op til en tung dans med elefanterne i rummet, skriver FOA formand Mona Striib i denne klumme om den kommende trepartsforhandling.

Annonce

Vi sætter snuden op efter en god ramme og dermed også et lønløft, der kan mærkes, skriver FOA formand Mona Striib. Malte Kristiansen

Af Mona Striib
Formand

Annonce

Vi har netop afsluttet arbejdet i den lønstrukturkomité, der blev nedsat i kølvandet på overenskomstforhandlingerne i 2021.

Resultatet skal bruges i den trepartsforhandling, som vi presser på for at komme i gang med og afslutte inden udgangen af oktober. Det er nemlig en vigtig del af vores forberedelser til OK24. Vi skal ind i trepartsrummet med hovedorganisationerne, og der er lagt op til en tung dans med elefanterne i rummet.

Den største er, om vi kan stå sammen om en solidarisk og mere retfærdig lønprofil. Der skal nemlig sættes en ramme for, hvordan parterne kan forhandle sig frem til løsninger på, hvordan de ekstra tre milliarder, som regeringen har lovet i lønløft til lavtlønnede offentligt ansatte, kommer ind på forhandlingsbordet til OK24.

Pointen med de ekstra milliarder er, at det er varige midler, der kan bruges til at rette op på skævheder eller i det mindste tage hul på det – uden at belaste den ’almindelige ramme’, vi forhandler overenskomst inden for. Men regeringens krav om, at pengene kun er til rådighed, hvis der findes tilsvarende administrative besparelser, er helt uspiseligt. Desuden er budskabet, at lokalløn kan rette op på skævhederne i løn, helt forkert. Så ville vi jo ikke have problemet.

Forventningerne til OK24 er, at vi skal gå efter at mindske den udhuling, som inflationen har betydet for medlemmernes løn. Det betyder, at vi sætter snuden op efter en god ramme og dermed også et lønløft, der kan mærkes. I har måske deltaget i debatmøder i de lokale fagforeninger om jeres krav til overenskomstforhandlingerne, og vi glæder os til at dykke ned i dem, så vi sammen med alle de andre organisationer kan samle os om de vigtigste krav. Det er ikke kun løn, der er på tapetet. Indflydelse på arbejdstilrettelæggelse og bedre muligheder for kompetenceudvikling tæller også højt.

Tag fat på diskussionerne på arbejdspladserne, få alle med i fællesskabet, så vi står som et stærkt hold, når vi går ind i forhandlingslokalerne.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev