For godt to år siden blev der sat gang i store forandringer på Plejecenter Grønnegården i Odsherred Kommune. For nu skulle det være op til medarbejderne selv, hvornår de gerne ville arbejde, og der blev taget et opgør med de meget fastlagte dag-, aften- og nattevagter.
Alle medarbejdere fik udleveret en tom vagtplan, og så skulle de vende retur med deres ønskerul.
”Da jeg startede som leder på Grønnegården for to år siden, blev jeg mødt af et meget stift system og nogle meget ufleksible vagter, som nok var tradition, men jeg kunne jo bare se efter få sekunder, at de vagter ikke passede godt ind i medarbejdernes liv,” siger Ane
Søemosegaard Friis, som selv har arbejdet mange år i plejen, inden hun blev leder.
fleksibel vagtplanlægning, fordi alle har et liv uden for arbejdet, forklarer hun. Og det mere fleksible arbejdsliv har da også båret frugt.
”Vi har et markant lavere sygefravær, fordi folk får fri, når de har brug for det. Det er desuden blevet nemmere at rekruttere – vi får flere uopfordrede ansøgninger, og det er nemmere at fastholde vores medarbejdere, fordi de trives og føler, at de bliver lyttet til,” siger Ane Søemosegaard Friis.
Vagtplanen skal jo gå op
Med 40 medarbejdere, der skal have hver deres individuelle vagtplan, kan det være svært at få alle ønsker og behov til at mødes, men fordi medarbejderne har forskellige behov, går
det faktisk nogenlunde op, siger Ane Søemosegaard Friis.
Hun understreger, at en forudsætning for, at man kan lykkes med nye måder at arbejde på, er, at medarbejderne er fleksible.
”Det kan være nok så meget et ønske fra min side som leder, at vi skal gøre det anderledes, men medarbejderne skal også kunne se fidusen i det og være villige til at strække sig. Så et
kollegialt sammenhold om at hjælpe hinanden, det er det, som i bund og grund skaber fleksibiliteten,” siger hun.
Ifølge vagtplanlægger Pia Madsen handler det også om struktur og om at have en god relation til deres vikarer.
”Vi kan give de faste medarbejdere fleksibilitet, fordi vi har godt 10 faste vikarer, som vi bruger, og det har to positive effekter: Når medarbejderne ved, at det er de samme vikarer, der kommer, kan de holde fri med god samvittighed overfor borgeren, og den anden fordel er, at vi ikke bruger dyre vikarbureauer.”
Tv. social- og sundhedsassistent Lene Højer har arbejdet på Grønnegården, Odsherred Kommune siden 2018. Th. social- og sundhedsassistent Ane Petersson arbejdet på Grønnegården, Odsherred Kommune siden 2021.
Jørgen True
”Vi har et godt øje for hinanden”
Lene Højer, social- og sundhedsassistent, har arbejdet på Grønnegården siden 2018.
”For mig er fleksibilitet i høj grad, at vi har en god dialog lederen og os kolleger imellem om
netop balancen mellem arbejdsliv og privatliv.
Vi har et godt øje for hinanden. Har du eksempelvis brug for at gå klokken 12 i dag, fordi
der er sket noget på privatfronten, så er det muligt. Det kunne også være en fridag eller
ændring af vagter. Vi hjælper hinanden,” siger Lene Højer.
For hende er det også afgørende, at de på Grønnegården har et fast hold af timeafløsere,
som de lærer grundigt op – for det har betydning for, at man kan holde fri eller tage til sølvbryllup med god samvittighed både overfor kollegerne og borgerne.
”Det betyder også, at vi faste medarbejdere ikke skal arbejde for halvanden, når vi har vagter med vikarer, og det betyder vildt meget for ens trivsel og arbejdsglæde.”
En fleksibel vagtplan vil ifølge Lene Højer være nyttesløs, hvis man ikke har et godt
sammenhold blandt kollegerne. De hjælper hinanden og har en helt særlig velvillighed til
at få enderne til at mødes og vagtplanen til at gå op, fortæller hun.
”Det har jeg ikke oplevet før, og jeg har altså arbejdet en del forskellige steder.”
”Man kan få de vagter, der passer i ens liv”
Anne Petersson, social- og sundhedsassistent, har arbejdet på Grønnegården siden 2021.
”Fleksibilitet betyder alverden. Den gør, at det er her, jeg har lyst til at arbejde. Det skal forstås på den måde, at der er en helt særlig kultur her på Grønnegården. Man kan få en fridag, hvis man har brug for det, og man kan få de vagter, der passer ind i ens liv. Det har jeg aldrig oplevet før,” siger Anne Petterson, der før Grønnegården har arbejdet 30 år i hjemmeplejen.
Hun bruger den fleksible vagtplan til at få overskud til de ting, hun gerne vil i sin fritid.
Eksempelvis at få fri en fredag, så hun kan lave god mad til gæsterne, der kommer om aftenen, eller ved sygdom i familien, hvor hun fik ændret sit vagtrul, så det passede til den akutte situation.
”Måske lyder det som små tiltag, men den her vished om, at de på ens arbejdsplads er
fleksible og problemløsende, det betyder, at jeg slipper for at bruge unødvendig energi og
tanker på at bekymre mig og spekulere over, om jeg kan få fri, når jeg har brug for det. Det
giver en ro, som jeg ikke har oplevet før,” siger Anne Petterson.
Hun arbejder stadig hver anden weekend, fordi hun holder meget af at have fri på hverdage. Og derfor ser hun heller ikke den store fidus i eksempelvis firedages arbejdsuge, for når man arbejder i vagtlag, så er man i forvejen vant til at have fri på hverdage.