Annonce

Portræt af Charlotte Hansen

Tema: FOA hjælper

Uden FOA havde Charlotte mistet 7.000 kroner om måneden


Charlotte Hansen fik først nedsat og siden stoppet sine sygedagpenge. Med hjælp fra FOA har hun fået ret til cirka 200.000 kroner, som hun ellers var gået glip af.

Annonce

”Det er hårdt at gå i uvished. Og jeg vil jo helst være rask og i stand til at passe mit job,” siger Charlotte Hansen. Tobias Stidsen

Af Ulla Abildtrup
Journalist

Annonce

Charlotte Hansen har arbejdet, siden hun gik ud af skolen som 15-årig. De mange år som først dagplejer og senere social- og sundhedshjælper har sat sine spor.

”Jeg har slidgigt i ryggen og skuldrene og skal have nye knæ,” fortæller Charlotte Hansen på 54 år.

I november 2020 meldte hun sig syg fra sit job i et privat plejefirma og kom på sygedagpenge. Hun havde arbejdet på nedsat tid op til sin sygemelding, og derfor mente Favrskov Kommune, at hun kun skulle have 7.000 kroner om måneden i sygedagpenge. Men FOA Randers mente, at hun havde krav på højeste sygedagpengesats, altså omkring 19.300 kroner.

FOA forklarede, at Charlotte Hansen var medlem af en a-kasse og berettiget til højeste dagpengesats, hvis hun blev ledig, og derfor skulle hun have højeste sygedagpengesats. Kommunen gav FOA ret, og Charlotte Hansen fik derfor over 12.000 kroner mere i sygedagpenge hver måned.

Stoppede sygedagpenge

Da Charlotte Hansen blev sygemeldt i vinteren 2020, fik hun også hjælp af FOA Randers til at rejse en arbejdsskadesag på grund af hendes rygsmerter. Sagen behandles af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, og den slags tager tid.

Som lønmodtager har man som udgangspunkt ret til op til 22 ugers sygedagpenge, og de uger var hurtigt gået for Charlotte Hansens vedkommende. Sygedagpengene kan dog forlænges, hvis en sygemelding har forbindelse til en arbejdsskade, og det valgte Favrskov Kommune at gøre i Charlotte Hansens tilfælde.

Men i februar 2022 så kommunen pludselig anderledes på sagen.

”De skrev, at jeg fik sygedagpenge på et forkert grundlag og satte mig i stedet i et ressourceforløb,” siger Charlotte Hansen, der med ét mistede omkring 7.000 kroner om måneden.

Ankestyrelsen gav FOA ret

FOA Randers var uenig og klagede over afgørelsen, men kommunen stod fast, og så endte striden i Ankestyrelsen. ”De undersøgte, om kommunen havde fået nye oplysninger, siden den pludselig tog sygedagpengene fra Charlotte, og det havde kommunen ikke. Derfor afgjorde Ankestyrelsen, at hun fortsat havde ret til sygedagpenge,” siger en tilfreds sagsbehandler ved FOA Randers Diana Aldahl Dittmer.

Afgørelsen i maj 2022 betyder, at Charlotte Hansen igen er berettiget til sygedagpenge, og desuden har hun krav på at få tilbagebetalt penge for de måneder, hvor hun var på ressourceydelse.

”Det har været hårdt at få økonomien til at hænge sammen. Vi handler kun tilbudsvarer, og tøj, biograf eller at bestille en pizza er der ikke råd til,” siger hun.

Hårdt med uvished

Da Charlotte Hansen var i ressourceforløb, satte kommunen hende i gang med at træne, og det er hun fortsat med tre gange om ugen. Og ellers venter hun på, at Ankestyrelsen tager endeligt stilling til hendes arbejdsskadesag.

”Det er hårdt at gå i uvished, og mit humør dykker nogle gange. Man vil jo helst bare være rask og passe sit job,” siger hun. Charlotte Hansen giver FOA Randers en del af æren for, at hun ikke er gået helt ned psykisk:

”Jeg er heldig, at jeg har Diana. Jeg ville aldrig selv være kommet på at søge om erstatning for arbejdsskade og klage over kommunen til Ankestyrelsen,” siger Charlotte Hansen.

Afgørelsen om hendes arbejdsskade kommer formentlig i år. Favrskov Kommune ønsker ikke at udtale sig, da der er tale om en verserende sag.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev