Skældud, manglende bleskift og beboere, der ligger i sengen det meste af et døgn. Derudover for mange og for lange pauser.
I dokumentaren har en journalist ladet sig ansætte, og med skjult kamera har hun filmet hverdagen på Nørremarken på i alt 28 vagter som ufaglært. Her oplever og filmer journalisten en pleje og behandling af borgerne, som både en demenspsykolog, en læge og Ældre Sagen beskriver som ’overgreb og omsorgssvigt.’
I dokumentaren fortæller socialpædagogen Anne Andreasen, som er ansat på Nørremarken, og som har kontaktet TV 2, at hun fire gange har forsøgt at råbe fire forskellige ledere op om problemerne. Uden held.
Og i en aktindsigt fra kommunen, som bliver vist i dokumentaren, og som Fagbladet FOA også har fået, kan det konstateres, at Nørremarken har fået bekymringshenvendelser fra både pårørende og fra en ansat forud for dokumentaren.
I bekymringshenvendelsen fra den ansatte skriver vedkommende, at personalet er presset, og at det stresser borgerne, skaber mobning kollegerne imellem og gør, at der bliver talt grimt til borgerne. Den ansatte afslutter sin bekymringshenvendelse således:
”Vi har prøvet at gøre meget for Nørremarken, men folk de flygter, og de pårørende får ikke alt det, de bliver lovet til deres elskede ældre. Hjælp, hjælp.”
Formand for FOA, Mona Striib, tog til Køge i morges for at se dokumentaren sammen med medarbejderne på Nørremarken, da den blev tilgængelig på TV 2 Play.
”Jeg kan fortælle, at det var et dybt berørt personale, jeg sad sammen med og så udsendelsen i morges,” siger Mona Striib, som også selv blev både chokeret og berørt over det, hun så.
”Det er jo både de eksempler, der bliver vist, og det massive ledelsessvigt, der er foregået. Selvom der bliver rejst og påpeget problemer, bliver der ikke reageret,
” siger hun.
For at vi ikke skal se endnu en Else-sag eller endnu en Nørremarken-sag, kræver det dels en nærværende ledelse og dels tryghed blandt medarbejderne, så de tør sige det højt, hvis der er problemer, mener Mona Striib.
Det er en problemstilling, FOA har arbejdet med i flere år. Blandt andet i samarbejde med psykolog Dorthe Birkmose, der er ekspert i omsorgstræthed og forråelse.
Udover indsatsen ’
Sig det højt, gør det fagligt’ tilbyder FOA lige nu hjælp til de ansatte på Nørremarken. Dels juridisk hjælp i forhold til de skjulte optagelser og dels hjælp til, hvordan de håndterer at være i en shitstorm.
”Der er allerede begyndt at komme ubehagelige sms’er og beskeder på de sociale medier. Så det er vigtigt, at vi holder hånden under medarbejderne og samler op,” siger Mona Striib.
Læs også: Ansatte fra skandaleramte plejehjem: Det må ikke ske
Kommune: Der er ikke det, vi ikke vil gøre for medarbejderne
Køge Kommunes ældrechef, Camilla Meyer, fortæller, at hun ikke kan kommentere på de konkrete episoder fra dokumentaren, men at scenerne viser, at der ’bestemt er noget, vi skal arbejde med’.
”Det er enormt beklageligt, og der er tale om nogle forhold, som ikke er det, vi ønsker for vores pleje og hjælp til borgerne. Det skal der ikke herske nogen tvivl om,” siger Camilla Meyer.
Hun fortæller desuden, at hun ikke kan kommentere på de konkrete bekymringshenvendelser, kommunen har fået, men at den altid reagerer på det, der modtages.
Lige nu har kommunen iværksat et større undersøgende arbejde og en række initiativer for at komme problemer på sundheds- og ældreområdet til livs. Både medarbejdere, pårørende og beboere bliver inddraget i processen. Specifikt for personalet på Nørremarken får de lige nu individuel psykologhjælp, hvis de har behov for det, og debriefing på gruppeniveau.
”Der er næsten ikke det, vi ikke er villige til at gøre, for at understøtte og hjælpe medarbejderne og ledelsen i den meget vanskelige situation, de er i lige nu. Vi er eksponeret som Danmarks dårligste plejehjem lige nu, og det er vi bestemt ikke interesserede i. Vi anerkender udfordringerne, men jeg bliver også nødt til at påpege, at der også hver dag sker meget godt på Nørremarken. Sammen skal vi hurtigst muligt videre. Den nødvendige forandring er en fælles opgave,” siger ældrechef i Køge kommune, Camilla Meyer.
Plejehjemmet Nørremarken har desuden fået en ny leder 15. september i år.
Læs også: Forsker: Flere plejeskandaler i vente efter Kongsgården
Stadig glad for sit job
På trods af de omsorgssvigt, som journalisten Emilie Myrup dokumenterede via sit skjulte kamera, blev hun glad for arbejdet på Nørremarken.
”Det, der har overrasket mig mest, var, hvor meget jeg holdt af jobbet. Jeg synes, det var super givende at være sammen med de ældre og kunne grine med dem og se, at de værdsatte ens selskab, og at der var tid til omsorg, så det ikke bare blev et job, der handler om pleje,” beretter Emilie Myrup i dokumentaren.
Også socialpædagogen Anne Andreasen, der i første omgang tog fat i TV 2, holder stadig af sit arbejde.
”Jeg vil gerne fortsætte i ældreplejen. Jeg er blevet rigtig glad for mit job, så jeg har tænkt mig at blive i plejen.”
”Er der mere, du vil sige,” spørger TV 2’s journalist bag kameraet til allersidst i dokumentaren, hvortil Anne Andreasen svarer:
”Næ. Jeg er bare glad for mit arbejde. Sådan er det bare.”
Opdateret med information om, at Nørremarken har fået en ny leder 15. september 2022