Annonce

Illustration af mand der truer sosu-assistent

Tema: Overvågning

7 ting du bør vide om overvågning på arbejdspladsen


Arbejdsgiver kan blive dømt til at betale bod for overenskomstbrud, hvis de ansatte overvåges uden det er sagligt begrundet i driftsmæssige årsager.

Annonce

Det er særligt medarbejderne i social- og sundhedssektoren, som er udsat for overvågning på arbejdspladsen. Gitte Skov

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Hver sjette medarbejder i social- og sundhedssektoren har oplevet at blive overvåget på arbejdspladsen, viser en ny FOA-undersøgelse. I langt de fleste tilfælde er det arbejdsgiver, som har iværksat overvågningen. Læs, hvad du bør være opmærksom på, hvis du bliver overvåget på jobbet.

1. Overvågninger findes i mange afskygninger

Den mest almindelige form for overvågning af ansatte er kameraovervågning, gps-sporing og sporing i biler eller personalekort samt dataovervågning på mobiltelefoner, iPads og computere.

2. Der skal være et klart formål med overvågningen

Din arbejdsgiver kan som en del af ledelsesretten iværksætte overvågning på arbejdspladsen. Men overvågningen skal være sagligt begrundet i driftsmæssige årsager og have et fornuftigt formål.

Læs også: Hver sjette sosu bliver overvåget på jobbet

For eksempel kan kameraovervågning på et bosted øge sikkerheden, og gps-sporing i hjemmeplejens biler kan hjælpe til at tilrettelægge arbejdsgange. Men overvågning må aldrig benyttes ud over dets formål til at overvåge medarbejderne ved eksempelvis at overvåge deres effektivitet.

3. Arbejdsgiver skal begrunde overvågningen

Arbejdsgiver skal over for medarbejderne redegøre for de driftsmæssige begrundelser, hvilke oplysninger der fremskaffes ved overvågningen, og hvordan oplysningerne håndteres.


4. Skal varsles i god tid

Arbejdsgiver skal varsle overvågning i god tid. I henhold til aftalen om kontrolforanstaltninger indgået mellem Forhandlingsfællesskabet og de kommunale og regionale arbejdsgivere skal overvågning varsles seks uger før, at arbejdsgiver iværksætter overvågningen.

Læs også: 33 kameraer skaber tryghed

Der kan dog være undtagelser, hvor arbejdsgiver ikke har kunnet give informationen før igangsættelse.

5. Arbejdsgivers adgang til din kommunikation

Hvis der er driftsmæssige begrundelser til at iværksætte overvågning, har din arbejdsgiver også mulighed for at overvåge dine digitale arbejdsredskaber. Det vil sige computere, smartphones og iPads, der bruges i arbejdssammenhæng til sms, e-mails, opkald og internetsøgning.

6. Bod for overenskomstbrud

Hvis din arbejdsgiver overvåger dig, selvom overvågningen ikke er sagligt begrundet i driftsmæssige årsager, kan arbejdsgiveren blive pålagt at betale bod for overenskomstbrud og dømt til at betale tortgodtgørelse.
 

7. Snak om overvågning med kollegerne

Snak om overvågning i medarbejdergruppen og med tillidsrepræsentanten. Hvis I oplever problemer med overvågning på arbejdspladsen, bør I rette henvendelse til jeres FOA-afdeling.

Kilde: Ettie Trier Petersen, chefjurist i FOA

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev