Har du oplevet at blive overvåget på arbejdet?
Hvis dit svar er ja til ovenstående, står du ikke alene. En ny undersøgelse fra FOA viser nemlig,
at hver syvende af FOAs medlemmer i ældreplejen er blevet videoovervåget eller lydoptaget i forbindelse med deres arbejde.
Undersøgelsen tager udgangspunkt i 1631 respondenter, der arbejder i hjemmeplejen eller på plejecentre.
Læs også: Ansatte efter ægtefælle-chikane: ”Han knækker os én for én”
Undersøgelsen er foretaget efter sagen om overvågning i Kolding Kommune, hvor plejepersonale har nægtet at arbejde i et hjem, hvor de bliver videoovervåget og mødt af trusler af ægtefællen til en plejekrævende kvinde.
Læs også: Direktør i overvågnings-sag: ”Ville ønske, vi havde reageret før”
De fleste tilfælde bliver begået af pårørende
Af undersøgelsen kan det ses, at sagen i Kolding ikke er enkeltstående. For i 3 ud af 4 tilfælde er det pårørende til borgere, der overvåger de ansatte i ældreplejen.
Og det er langt tiere end det, der fremgik af
FOAs seneste undersøgelse fra 2018. Dengang var det lige så ofte arbejdsgiverne, der stod for overvågningen, som det var de pårørende.
I dag står arbejdsgiverne ifølge de adspurgte i undersøgelsen for hver tiende overvågning.
I den nyeste undersøgelse beretter de adspurgte medlemmer om, at de bliver overvåget af de pårørende gennem Facetime på IPad'en, telefonopkald, der bevidst ikke bliver afsluttet, babyalarmer, der stilles strategisk, og ved at der bliver opsat kameraer i boligen.
”En pårørende satte en babyalarm med kamera op i borgerens værelse. Han påstår, det er fordi, de holder øje med deres far, og at det ikke er pga. vores arbejde, men det er alligevel ubehageligt. Så vi aftalte med de pårørende, at når vi skal udføre vores arbejde, så slukker vi kameraet,” uddyber en ansat i hjemmeplejen i undersøgelsen.
Læs også: Ægtefælle afviser beskyldninger og kritiserer kommunen
Her har de fundet en løsning, der passer begge parter. Anderledes står det dog til i andre tilfælde. I undersøgelsen skriver en anden:
”Vi har nogle hjem, hvor pårørende har sat overvågning på. Vi synes, at det er ubehageligt, men vi er magtesløse, fordi det er lovligt.”
Krænkelse af den personlige integritet
Det er chefjurist i FOA, Ettie Trier Petersen, dog ikke helt enig i.
”Det er min opfattelse, at vores medlemmer ikke skal tåle at blive overvåget, når de udfører deres arbejde i et privat hjem. I den situation er hjemmet en arbejdsplads, og videoudstyret må slukkes i det tidsrum, hvor social- og sundhedspersonalet udfører deres arbejde,” siger hun.
Det vækker derfor også bekymring, at hele 40 procent af social- og sundhedspersonalet, der er blevet overvåget, ikke vidste, at de på tidspunktet blev overvåget.
”Social- og sundhedspersonalet skal ikke tåle at blive videoovervåget af en borger, når de arbejder, heller ikke selvom borgeren har opsat skiltning om videoovervågning. Skiltningen er blot et krav efter TV-overvågningsloven, det ændrer ikke på den krænkelse af ens personlige integritet, der ligger i at skulle lade sig overvåge. Er der tale om skjult overvågning, er det blot en skærpende omstændighed,” siger hun.
Det er et tillidsbrud
Forbundsformand i FOA, Mona Striib, deler bekymringen og er ikke tilfreds med udviklingen af de pårørendes andel af overvågningerne.
Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’
”Det er stærkt bekymrende, at der har været sådan et skred, og det er ganske enkelt ikke i orden,” siger hun og fortsætter:
”Det er et tillidsbrud, og vi synes ikke, at personalet skal finde sig i at være videoovervåget på arbejdet.”
Af de ansatte er det hele 65 procent, der føler, at den overvågning, de har været udsat for, har været krænkende.
”Det er et tegn på, at der ikke er tillid til, at de gør deres arbejde ordentligt. Man må jo som privat borger godt have video opsat i sit hjem, men vores budskab er bare klokkeklart: Det skal være slukket, når personalet udfører pleje, fordi så er det ikke længere et privat hjem, men en arbejdsplads,” afslutter Mona Striib.
Hos Kommunernes Landsforening siger direktør Christian Harsløf, at det er en uheldig tendens, at borgere og pårørende overvåger personalet.
”Sammen med de andre parter i plejesektoren arbejder vi hele tiden på, at der er tillid imellem borgere, pårørende og medarbejdere rundt omkring i vores ældrepleje. Det allerbedste er det, som vi jo heldigvis ser langt de fleste steder, nemlig at der er et godt og tillidsfuldt samarbejde, hvor borgerne ikke føler det nødvendigt at overvåge, og hvor personalet ikke oplever at blive overvåget, når de udfører deres arbejde.”
FOA og Kommunernes Landsforening skal fredag eftermiddag mødes i Arbejdsretten vedrørende sagen fra Kolding Kommune. Arbejdsretten skal tage stilling til om hensynet til beskyttelse af medarbejdernes psykiske helbred og personlige integritet berettigede dem til at nægte at udføre arbejdet i hjemmet under konstant overvågning.