Annonce

Strandbillede. Redningskrans og bølger

Tema: Din ferie

Ferieforvirret? – få styr på reglerne og undgå at miste feriedage


Har du afholdt al din ferie, eller har du måske noget til gode? Uanset hvad kan det være, at du har brug for at få genopfrisket, hvad samtidighedsferien egentlig betyder for din ferieplanlægning. Fagbladet FOA giver dig overblikket i denne artikel. 

Annonce

Nu er det igen ved at være den tid på året, hvor et nyt ferieår står for døren. Har du styr på, om du har ferie til gode eller skal til at tænke på at "låne" til efterårsferien?   Colourbox

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Annonce

Da den nye ferielov trådte i kraft tilbage i 2020, voldte den meget forvirring blandt medarbejdere landet over. Det er noget, som stadig kan siges den dag i dag.

Læs også: Har du styr på de nye ferieregler?

Det kan til dels rettes mod, at optjeningsperioden og afholdelsesperioden ikke længere er ens, som den var førhen.

Du optjener nemlig nu ferie fra 1. september til 31. august året efter, men kan afvikle den optjente ferie helt frem til 31. december samme år.

Det indeværende ferieår er dermed ved at lakke mod ende, men afholdelsesperioden fortsætter frem til nytårsaftensdag.

Grafik over de gamle ferieregler: Et forskudt feriesystem. Ved den gamle ferielov blev ferie optjent og afholdt forskudt.
FOA

Overførsel af ferie

Hvis du ikke har haft mulighed for at afholde ferie, eller bare ikke har haft planlagt det frem til nu, er det dermed en god idé at begynde på det. Du har ret til 5 ugers ferie i ferieafholdelsesperioden, og de fire ugers ferie har du ret til at få placeret i ferieåret.

Hvis du har ferie til gode ud over de fire uger, har du mulighed for – i drøftelse med din arbejdsgiver – at overføre din ferie til næste ferieafholdelsesperiode.

Læs også: Sidste udkald: Undgå at miste din optjente ferie

Det er dog ikke sikkert, da din arbejdsgiver ikke er nødsaget til at overføre din ferie. Det kan derimod være et krav fra din arbejdsgiver, at du holder dine fem ugers ferie i ferieafholdelsesperioden.

Grafik over de nye, gældende regler: Samtidsferie: Under den nye ferielov optjener du 2,08 feriedage pr. måned, som kan afholdes i optjeningsåret. Du optjener stadig 25 feriedage pr. år.
FOA

Men hvis du ikke afholder dine fire første ferieuger, inden ferieafholdelsesperioden udløber, kan du risikere at miste din ferie.

Det gælder dog ikke, hvis du er ferieforhindret. Det kan for eksempel være pga. sygdom eller barsel.
 

Du kan også ”låne”

Hvis du imidlertid står i den modsatte situation og har brugt mere ferie, end du har optjent, kan du med den nye ferielov aftale med din chef, at du holder ferie på forskud.
 
Med det menes, at du får gjort et indhug i din fremtidige indtjente ferie. Din feriekonto vil dermed stå i minus, indtil du tjener de afholdte feriedage ind igen.
 
For at få et bedre overblik over din egen ferieplanlægning, kan du med rette benytte ferieplanlæggeren som Forhandlingsfællesskabet, KL og Danske Regioner har udarbejdet, hvor du hurtigt og nemt kan indtaste, hvor mange feriedage, du allerede har brugt og dermed finde ud af, hvor mange dage du på nuværende tidspunkt har tilbage.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev