Annonce

Tre social- og sundhedsassistenter sidder ved et bord foto: Heidi Lundsgaard

Tema: Op i tid

Op eller ned i tid: Det skal du vide


Kender du dine muligheder, hvis du ønsker at gå op i tid? Og hvad hvis du ønsker færre timer, hvad har du så ret til? Fagbladet FOA svarer på en række spørgsmål her.

Annonce

Camilla Lund-Hansen gik fra 35 timer til fuldtid 1. januar i år. “Vi keder os ikke på arbejdet, men jeg føler, vi er mindre stressede, efter at vi er fem, der er gået op i tid. Fagligheden er styrket, fordi vi har bedre tid til at fordybe os i den enkelte borger,” siger hun. Heidi Lundsgaard

Af Ulla Abildtrup
Journalist

Annonce

Kan jeg selv have indflydelse på, hvornår timerne ligger, hvis jeg ønsker at gå op i tid? Og har jeg overhovedet krav på flere timer? Det er to af de spørgsmål som Fagbladet FOA med hjælp fra Lis Svanberg og Poul Simon Rasmussen, faglige konsulenter i FOA Overenskomst og Nina Menoka Banerjee, Forhandlingsfællesskabets projektleder for 'En fremtid med fuldtid', har fået svar på.

Hvis jeg er på nedsat tid, har jeg så ret til at kunne gå op i tid/komme på fuldtid?

Ja, hvis du er ansat i en region og hører til plejepersonalet, har du ret til at komme på fuldtid, hvis du ønsker det.
På andre arbejdspladser har du ikke krav på at komme op i tid eller komme på fuldtid. Men erfaringer fra flere arbejdspladser viser, at mange bliver overraskede over, hvor meget der kan lade sig gøre gennem dialog med tillidsrepræsentanten og lederen især nu, da arbejdspladserne mangler arbejdskraft og har brug for at fastholde medarbejdere.

Hvis et eller flere medlemmer på deltid har fast over- eller merarbejde, kan du som tillidsrepræsentant gå i dialog med lederen om at få flere ansat på et højere timetal, hvis de ansatte altså ønsker flere timer. Vær opmærksom på, at der for deltidsansatte på døgnområdet skal foretages en ændring af beskæftigelsesgraden, hvis de har fast merarbejde udover en fuld kalendermåned.

Hvis en leder indenfor det offentlige slår et antal faste ledige timer op, skal lederen tilbyde timerne til de nuværende deltidsansatte på den pågældende overenskomst først. Det er en god ide, hvis du som tillidsrepræsentant fortæller dine medlemmer om muligheden for at sikre, at alle har fået informationen.

Må jeg være på mere end fuldtid, for eksempel 40 timer om ugen?

Ja, du må gerne arbejde mere end fuldtid i en afgrænset periode på nogle overenskomstområder. Det kræver, at arbejdspladsen er med i en lokal FEA-aftale (Frivilligt Ekstra Arbejde). Aftalen giver mulighed for, at medlemmer kan tage ekstra vagter til en højere løn, hvis der opstår en uventet situation som for eksempel sygdom i en kortere periode. 

Har jeg indflydelse på, hvornår de ekstra timer skal ligge, hvis jeg går op i tid?

Du har mange gode muligheder for at søge indflydelse på arbejdstiden gennem dialog med tillidsrepræsentanten og lederen. FOA oplever, at flere ledere giver medarbejdere større indflydelse, for eksempel på hvornår deres timer skal ligge. Både FOA og KL opfordrer i forordet til arbejdstidsaftalen for området stærkt til dialog om eksempelvis arbejdstid på de lokale arbejdspladser.

Kan en leder kræve, at jeg går op eller ned i tid?

Ja, en leder kan kræve, at du går op eller ned i tid, men der vil være tale om en væsentlig vilkårsændring, der i så fald skal varsles af arbejdsgiveren.

Hvis en leder gerne vil have dig op eller ned i tid, og du også synes, det er en god ide at afprøve, kan du for eksempel bede om at få en prøveperiode. FOA kender til flere eksempler, hvor et medlem er gået op i tid i en prøveperiode på for eksempel tre måneder og har erfaret, at det gav bedre løn og pensionsindbetaling og var mindre hårdt end ventet.

FOA kender også til arbejdspladser, hvor medlemmer er gået op i tid i en periode for at sikre kompetenceudvikling af medlemmet i arbejdstiden.

Har jeg krav på at gå ned i tid?

Nej, du kan ikke kræve at gå ned i tid, men du kan tage spørgsmålet op med din tillidsrepræsentant og leder. Som tillidsrepræsentant kan du hjælpe medlemmet med at regne ud, hvor meget mindre medlemmet tjener i løn og pensionsindbetaling, hvis medlemmet går ned i tid. 

Du kan som tillidsrepræsentant desuden gøre medlemmet opmærksom på, at lønnen under sygdom, barsel mv. også bliver lavere, hvis medlemmet har planlagt at tage ekstratimer, men ikke kan udføre arbejdet på grund af sygdom. I sådan et tilfælde får medlemmet jo kun udbetalt løn for den faste arbejdstid, medlemmet er ansat til.

Hvis jeg går op i tid, må jeg så selv bestemme, om timerne for særydelser bliver udbetalt eller kan bruges til afspadsering?

Nej, det er arbejdsgiverne, som bestemmer, om dine timer for arbejde i weekender og på helligdage bliver udbetalt eller kan bruges til afspadsering. Men FOA ved, at flere arbejdspladser er fleksible i forbindelse med tilrettelæggelsen af arbejdstiden og gerne hjælper medarbejdere med særlige interesser eller behov. Det kan for eksempel være deleforældre, der kun har børnene hver anden uge.

Kilde: Lis Svanberg og Poul Simon Rasmussen, faglige konsulenter i FOA Overenskomst og Nina Menoka Banerjee, Forhandlingsfællesskabets projektleder for En fremtid med fuldtid.
Vil du vide mere, kan du klikke dig ind KL og Forhandlingsfællesskabets hjemmeside her. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev