Annonce

5 ting du skal vide som deltidsansat


Bliver du som deltids- eller løstansat syg, fyret eller gravid, er det vigtigt at tage sine forholdsregler for ikke at komme i klemme og snyde sig selv for penge. Se, hvad du bør være opmærksom på.

Annonce

Du risikerer at snyde dig selv for mange penge, hvis du som deltidsansat bliver syg, gravid eller fyret. Derfor er det vigtigt at tage sine forholdsregler. Colourbox

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Omkring halvdelen af alle FOA-medlemmer er ansat på en deltidskontrakt. Nogle er efter eget ønske ansat på nedsat tid, andre arbejder som løstansat vikar uden en fast ansættelseskontrakt, mens andre igen har en kombination af en deltidsansættelse på eksempelvis 20 timer om ugen suppleret med vikartimer.

Denne artikel retter sig primært til sidstnævnte gruppe, da der er vigtige forholdsregler at være opmærksom på, hvis man som deltidsansat med supplerende vikartimer bliver syg, fyret eller gravid. Det oplyser konsulent i FOA Faglig Christine Sarka.

1. Gå efter at få en fastansættelse på så mange timer som muligt.

Hvis du eksempelvis er deltidsansat på 20 timer om ugen og supplerer med vikartimer til minimum 30 timer om ugen, er det en god idé at få en kontrakt på de 30 timer. Hvis du som offentligt ansat bliver syg, er du nemlig berettiget til løn for 30 timer om ugen. Du undgår også at skulle overbevise kommunen om at udbetale supplerende sygedagpenge.
 

Faktisk har man som social- og sundhedsmedarbejder ret til ifølge overenskomsten at blive sat op i tid, hvis der aftales fast merarbejde i løbet af en kalendermåned. Det vil sige, at hvis man i løbet af en måned har arbejdet 32 timer om ugen, men kun er ansat til 20 timer om ugen, kan man få en kontrakt på de 32 timer.

2. Hvis du bliver syg

Som offentligt ansat har du som udgangspunkt ret til løn under sygdom for det antal timer, du er fastansat. Hvis du inden din sygdom havde planlagt vagter ud over din deltidsansættelse, kan du imidlertid have ret til flere timers løn under sygdom. 

Du kan også være berettiget til supplerende sygedagpenge fra kommunen ud over den løn, som du får udbetalt af din arbejdsgiver. Her ser kommunen nemlig på, hvor mange timer, du har arbejdet i de sidste fire til 13 uger før sygemeldingen og laver en beregning af det gennemsnitlige ugentlige timeantal.

Læs hvordan du får sygedagpenge, hvis du som
løstansat vikar bliver syg.

3. Opsagt under sygemelding.

Hvis du er fuldtidsforsikret medlem af din a-kasse inden lønophør, vil du være berettiget til sygedagpenge for 37 timer om ugen – også selv om du har været deltidsansat. Du skal selv søge om sygedagpenge på borger.dk under ’mit sygefravær’.

Læs mere om, hvad du skal gøre,
hvis du som deltidsansat bliver fyret under sygdom.

4. Opsagt under graviditet.

Her gælder de samme regler som under punkt 3: Altså hvis du er fuldtidsforsikret medlem i din a-kasse, har du ret til dagpenge for 37 timer om ugen. 

5. Hvis du skal på pension.

Deltidsansættelser har store konsekvenser for din arbejdsmarkedspension. Beregninger fra FOA Ungdom og forsikringsselskabet PenSam viser, at hvis man som social- og sundhedsassistent arbejder 30 timer om ugen hele livet igennem, vil man som pensionist have optjent 300.000 kroner mindre til pensionen end kollegaer med fuldtidsarbejde. Du kan dog selv gøre noget ved sagen og indbetale mere af din løn til din pension eksempelvis ved et fritvalgstillæg eller et højere pensionsbidrag.

Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte din FOA-afdeling.

Kilder:
Konsulent i FOA Faglig Christine Sarka og chefkonsulent i FOAs A-kasse Finn Villadsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev