Annonce

Danmarkskort inddelt i kommuner

Kommuner tilbyder stort set kun deltid: Se tallene for din kommune


Landet over er der problemer med at skaffe nok sosu’er til at pleje det stigende antal ældre. Alligevel var størstedelen af jobopslag til sosu-stillinger sidste år stillinger på deltid.

Annonce

Gå på opdagelse i kortet nederst i artiklen og se, hvor mange social- og sundhedsstillinger på fuld tid, som din kommune tilbyder. Grafik: Kristoffer Sutton

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Når kommuner leder efter nyt social- og sundhedspersonale, er de for langt det meste på udkig efter deltidsansatte. I 2017 var 7 ud af 10 nye stillinger på social- og sundhedsområdet nemlig deltidsstillinger. Det viser tal fra LOs jobdatabase.
 
Det sker på trods af, at flere kommuner allerede i dag har problemer med at rekruttere tilstrækkeligt social- og sundhedspersonale, og i 2026 vil der mangle næsten 40.000 social- og sundhedsmedarbejdere. Det viser en fremskrivning fra FOA. 
 
Derfor er de mange jobopslag på deltid uholdbart, mener FOAs formand for social- og sundhedssektoren Karen Stæhr.
 
“Der mangler social- og sundhedsuddannede til at løse plejeopgaverne, men det er svært at lokke folk til faget, hvis arbejdsgiverne ikke vil tilbyde fuldtidsstillinger, så folk rent faktisk kan leve af deres arbejde,” siger sektorformanden.
 

Stort potentiale i deltidsansatte

Hos Kommunernes Landsforening er man også optaget af den store mangel på social- og sundhedspersonale.
 
"Derfor stiller vi blandt andet krav til overenskomstforhandlingerne om at målrette lønudviklingen, så sosu-personalet får en større bid af kagen. Vi kan også gøre en række andre ting, og her er det blandt andet interessant, at der er et stort arbejdskraftpotentiale i de deltidsansatte," siger formand for Løn- og Personaleudvalget i KL Michael Ziegler.
 
At der er et stort potentiale i at give deltidsansatte flere timer, har KL tilsyneladende en pointe i. I forvejen er 84 procent af de social- og sundhedsansatte i kommuner og regioner deltidsansatte, og de arbejder i gennemsnit 29,9 timer om ugen. Hvis alle kom op på fuld tid ville det forøge arbejdsstyrken med 19 procent, viser beregninger fra FOA.
 

Skjulte bagtanker

KL mener, at kommunerne skal overveje grundigt, om arbejdet kan tilrettelægges på en måde, så flere kan komme på fuld tid.
 
”Men det skal naturligvis være på en måde, hvor det giver mening i forhold til opgaverne. Kommunerne har jo som arbejdsgivere en forpligtelse til at udnytte ressourcerne bedst muligt til gavn for de borgere, som vi er sat i verden for," siger Michael Ziegler.
 
Hos FOA grubler man over, om kommunerne har skjulte bagtanker ved de mange deltidsstillinger.
 
“Jeg har mistanke om, at arbejdsgiverne spekulerer i det, fordi færre timer betyder, at arbejdsgiverne ikke skal lægge frokost i vagtplanen for de deltidsansatte. Et andet punkt er, at arbejdsgiverne lægger vagterne på de tidspunkter i døgnet, hvor der er den hårdeste belastning, i stedet for at organisere arbejdet, så social- og sundhedshjælperne kan holde til arbejdet,” siger sektorformand Karen Stæhr.

Se antallet af deltidsstillinger i din kommune

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev