Annonce

Tema: Lokalløn

Store cheflønninger på dagsorden til borgmestermøde

Der er stor forskel på lønningerne mellem kommunale ledere og personalet i ældreplejen i Syddjurs kommune. Den kendsgerning var på dagsordenen, da FOA Randers og borgmester i Syddjurs Kommune Michael Stegger Jensen (S) mødtes. Mødet har endnu ikke ført til løfte om lønstigninger. 

Annonce

FOA Randers holder jævnligt dialogmøder med borgmestrene fra de byer, som afdelingen dækker. Her er de til møde med borgmesteren af Syddjurs kommune.  Niels Aage Skovbo

Af Simon Marvig Ravn
Journalist

Annonce

I Syddjurs Kommune får cheferne meget mere i løn end social- og sundhedshjælperne. Også mere end i andre kommuner. Forskellen i fordelingen af lokalløn er så stor, at det er blevet diskuteret på et møde mellem FOA Randers og borgmesteren i Syddjurs Kommune, Michael Stegger Jensen (S).

Mødet har været aftalt i lang tid, men lokalløn blev nu også en del af dagsorden. Sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Randers, Inge Rasmussen, mener at mødet var positivt, på trods af, at der ikke kom noget konkret løfte om stigninger i lokalløn til FOAs medlemmer. 

”Borgmesteren har strakt en hånd frem og siger, at han vil gøre noget ved det. Vi kunne fortælle ham, at der er medarbejdere, der er vrede over, at der er så stor ulighed i lønninger. Når han rækker hånden frem på den måde, så antyder det for mig også, at der er nogle lønkroner i det. Men han kan ikke love, at der kommer lønstigninger,” siger Inge Rasmussen.

I løbet af ti år er lokallønnen til kommunale chefer i Syddjurs nemlig steget med 158 procent, imens lokalløn til social- og sundhedshjælpere er faldet med i gennemsnit 41 procent. 

Syddjurs Kommune har igennem flere år gennemgået store besparelser, blandt andet for at undgå, at kommunen bliver sat under administration. Inge Rasmussen håber, at det ved de næste lønforhandlinger, vil blive muligt at hente mere i lokalløn til FOAs medlemmer.

”Jeg tror, at borgmesteren kommer til at være samarbejdsvillig. De problemer vi har haft med lønforhandlinger i Syddjurs, er før hans tid, og han vil gerne have dialogen med medarbejderne,” siger hun.

Læs også: Borgmester: ”Kommer der 500 medarbejdere og kræver mere i løn, så er vi nødt til at lytte til det”

Konstruktivt møde mellem FOA og borgmester

Michael Stegger Jensen mener også, at mødet med FOA var konstruktivt. Han påpeger, at han ikke vil involvere sig i forhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter, men at han vil videregive FOAs indsigelser.

”Jeg går ikke ind og dikterer mellem to parter, så det er op til dem at blive enige. Jeg er tryg ved, at de der sidder i forhandlingsrummet, nok skal finde en løsning for alle parter,” siger Michael Stegger Jensen. 

Han taler selv om de økonomiske vanskeligheder, kommunen har stået i under tidligere borgmestre. Michael Stegger Jensen, der blev valgt som borgmester i 2021, påpeger at der først kan tilføres flere penge til området i efteråret 2022.

”Det kommer an på budgetforhandlingerne i september, men vi har, jævnfør servicerammen, simpelthen ikke flere penge, vi må bruge nu,” siger han.

”Jeg står gerne på mål for dialog, og jeg vil gerne møde de medlemmer, der er bekymrede. Det er den fremstrakte hånd. At jeg gerne stiller mig frem til et dialogmøde,” siger han.

Læs også: Eksperter advarer mod stigende lønforskelle – KL ved ikke, om det er et problem

Højere lønninger er tiltrængte

Flere ansatte i ældreplejen i Syddjurs Kommune har længe følt, at de ikke er blevet lyttet til af kommunen, blandt andet omkring deres lønninger. En af dem er social- og sundhedshjælper Michelle Egholm. Hun er 36 år og har til december arbejdet som social- og sundhedshjælper i kommunen i 10 år. 

”Når de spørger os, hvad man kan gøre for at rekruttere bedre, så er det eneste, jeg siger, at de er nødt til at give os mere i løn. Der er ikke nogen, der har lyst til at køre jul og nytår og hver anden weekend, hvor vi ikke ser vores familier, til de penge vi bliver tilbudt. Vi gør det, fordi vi er godhjertede, fordi vi elsker borgerne og vores arbejde. Men vi skal have flere penge, hvis vi skal føle os påskønnede,” siger hun.

Michelle Egholm har også for nyligt gjort det klart over for sin ledelse, at højere lønninger er nødvendige og hårdt tiltrængte. Derfor er hun også uforstående, når Michael Stegger Jensen tidligere har sagt til Fagbladet FOA, at han ikke havde hørt om et ønske om lønstigninger, til at løse rekrutteringsproblemer i kommunen.

”Det er den største gang fis. For tre uger siden sagde vi til vores øverste chef, at vi fortjener at få mere i løn. Det er blevet sagt mange gange. Jeg ved ikke hvem der er, han synes ikke at have hørt det fra, men vi har sagt det i flere år. Det er det, der er vores problem. De hører simpelthen ikke hvad der bliver sagt. Det er som om, at når det kommer højere op i hierarkiet, så holder de op med at lytte,” siger Michelle Egholm.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev