Annonce

plejehjem gang

Tema: Lokalløn

Din kommune: Se topchefernes lønstigning sammenlignet med de lavest lønnedes


I næsten alle landets kommuner har kommunalchefernes procentvise lønstigning været væsentligt større end de lavest lønnedes. Se, hvordan udviklingen har været i samtlige kommuner her.

Annonce

Både social- og sundhedshjælpere og pædagogmedhjælpere - to af de lavest lønnede grupper i kommunerne - har mistet lokalløn siden 2011. Colourbox

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Selvom de lavest lønnede i ældreplejen og i dagtilbuddene i årevis har kæmpet for højere løn, er det de øverste chefer, som står først i køen, når kommunerne fordeler lokalløn.

Konsekvensen er klar: lønforskellene mellem de højest og lavets lønnede medarbejdere i kommunerne bliver større og større. På landsplan er kommunalcheferne steget med 24 procent, mens for eksempel pædagoghjælperne er steget med 14,9 procent.

Læs også: Kommunale topchefer forgyldes med lokalløn

Betragter man kommunerne hver for sig, ser man, at størstedelen af landets kommuner har givet sine kommunalchefer en markant stigning i lokalløn. Til gengæld har man i 34 kommuner taget lokale lønkroner fra både pædagogmedhjælpere og social- og sundhedshjælpere.

På landsplan er kommunalcheferne i gennemsnit steget med 4.709 kroner om måneden i lokalløn sammenlignet med 2011. Til gengæld får pædagogmedhjælperen og social- og sundhedshjælperen henholdsvis 54 kroner og 2 kroner mindre hver måned.

Det viser data fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL), som Fagbladet FOA har trukket.

Forsker efterspørger forklaring

Læs også: Her har kommunal-cheferne holdt lønfest på de lavtlønnedes regning

Bent Greve, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Roskilde Universitet, kalder det “påfaldende, at disse grupper ligefrem mister lokalløn.”
 
“For det er ikke den udvikling, vi normalvis ser på arbejdsmarkedet. Jeg kunne godt tænke mig en nærmere forklaring fra kommunerne på, hvorfor beløbet til de her grupper ligefrem falder,” siger han.
 
Fagbladet FOA har forgæves forsøgt at få et interview med Kommunernes Landsforening (KL) for at spørge ind til, hvad KL i mener om, at fordelingen af lokalløn skaber større lønskel mellem de lavest og højest lønnede.
 
KL ønsker imidlertid ikke at medvirke, da organisationen ikke vil tage stilling til, om stigende lønforskelle er et problem, før den såkaldte lønstrukturkomité, der blev nedsat i oktober sidste år, har lavet sit arbejde.

I disse to tabeller kan du dykke ned i, hvordan udviklingen har været i din kommune.

Bemærk, at du kan sortere i tabellerne ved at klikke på punkterne i den orange bjælke.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev