Arbejdet i den såkaldte "lønstrukturkomité", der skal undersøge lønnen i den offentlige sektor, er så småt gået i gang.
Mona Striib, FOAs formand, der har fået plads i komitéen, har klare målsætninger for, hvad dens arbejde skal føre til. Og for, hvad der skal ske ved de efterfølgende overenskomstforhandlinger.
"Vi skal have Folketinget til at afsætte en pulje penge uden for den almindelige overenskomstramme, der kan medvirke til gedigent lønløft i de typiske kvindefag," siger hun.
-Hvad snakker vi om i kroner og øre?
"Jeg vil ikke sætte konkrete beløb på. Det vil være særdeles uklogt, og det kan i øvrigt svinge fra faggruppe til faggruppe. Men vi taler om en markant og gedigen lønforhøjelse, som nok må fordeles over flere overenskomstrunder, hvis samfundsøkonomien skal holde til den," siger Mona Striib.
Læs også: Nu skal din løn under luppen: Komité får stor betydning for dens størrelse
Forudsætningen for at komme så langt, er imidlertid lønkomiteens analyse af det lønefterslæb, som kvinderne har.
"Vi synes jo, at lønnen i kvindefagene er for lav. Det er bare ikke nok, hvad vi synes. Det kræver et grundigt analysearbejde at undersøge, om lønnen er fulgt med arbejdets udvikling, ansvar, uddannelseskrav og – længde. Men de typiske kvindefag er jo netop dem, der tidligere var ufaglærte områder, og som nu er uddannelsesdækkede. Vi skal også sikre, at lønnen følger med, når opgaver flyttes mellem faggrupperne".
Politikere skal forstå lønsystemet
Udover ønsket om en særlig pengeindsprøjtning fra Christiansborg, har FOA adskillige bud på, hvordan medlemmerne får lønforhøjelser, der kan mærkes. Forbundet har udarbejdet et notat, hvor forslagene oplistes.
Læs også: Helt eller skurk? Denne ordning er megavigtig for din løn
"Notatet er målrettet til de politiske beslutningstagere, for det er vigtigt, at politikerne forstår, hvordan lønsystemet i den offentlige sektor fungerer. Derfor har vi beskrevet de enkelte elementer i systemet og samtidig fortalt, hvad vi gerne vil have gjort ved dem," forklarer Mona Striib.
Notatet er også tænkt som en hjælp til tillidsrepræsentanterne i FOA, så de er godt rustet til debatter på de sociale medier og på arbejdspladserne.
"Mange medlemmer kan for eksempel ikke forstå, hvorfor vi ikke bare går ud og siger: Ok, løft bare sygeplejerskernes løn med 5.000 kroner om måneden. Men som lønsystemet er indrettet vil det betyde, at vores medlemmer selv kommer til at betale for det med løntilbageholdenhed," siger Mona Striib med henvisning til den måde, reguleringsordningen fungerer på.
Behov for opgør med uligeløn
Notatet rummer også pejlelinjerne for hendes arbejde i lønstrukturkomitéen, som hun mener har en meget stor og vigtig opgave.
"For mig bliver det særligt vigtigt at beskrive, at de erhvervsfaglige uddannelser har lige så stor værdi for velfærdssamfundet som de mellemlange videregående uddannelser. Det er en af de roller, jeg skal udfylde."
Læs også: Overblik: Derfor har en gammel lov betydning for din lave løn
Det afgørende mål er opgøret med uligeløn, og Mona Striib peger på, at det problem rækker langt ud over forskelle i indkomst.
"Det er beskæmmende, at vi i 2021 stadigvæk skal have diskussioner om uligeløn. For vi kan jo se, at ulighed i indkomst også har betydning for helbred, levetid og levevilkårene som pensionist. Det handler altså ikke bare om dagen og vejen, det handler om et samfund med mere lighed i stedet for større ulighed."
Opgør med lavt- og uligeløn: Sådan vil FOA kæmpe kampen: