Annonce

coronapas2

Tema: Coronavirus

Ny aftale skal give mulighed for at kræve coronapas fra medarbejdere


Opdateret 12. november 2021

Arbejdspladser skal have mulighed for at kræve, at medarbejderne fremviser coronapas. Det er resultatet af en ny trepartsaftale mellem arbejdsmarkedets parter. Nu skal forslaget behandles i Folketinget.

Annonce

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået trepartsaftale om coronapas på arbejdspladser. Rasmus Handberg

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

For at bekæmpe den stigende smittespredning i samfundet, skal arbejdsgivere kunne kræve, at ansatte at viser coronapas.

Det er resultatet af en ny trepartsaftale, som regeringen har lavet med Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforeningen.

"Jeg er rigtig glad for, at vi på kort tid har lavet en aftale, som kan give større tryghed på arbejdspladserne og hjælpe med til, at Danmark forhåbentlig kommer gennem vinteren så godt som muligt. Vi skal fortsat passe godt på hinanden, og jeg vil opfordre folk til at lade sig vaccinere," lyder det fra fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse.

Ifølge Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, er aftalen med til at sikre, at medarbejdere kan gå trygt på arbejde.

”Vi skal passe på hinanden – også på arbejdspladserne. Coronapasset er en fornuftig løsning, da det vil bidrage til at holde Danmark åbent og til, at medarbejderne trygt kan gå på arbejde”, siger Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.

KL: Godt redskab 

I Kommunernes Landsforening (KL) kalder formand Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse coronapasset for et "godt redskab i værktøjskassen, når vi skal holde smitten fra døren – især over for vores mest udsatte borgere."
 
Ifølge KL-formanden skal muligheden for at kræve coronapas af medarbejdere på plejehjem og bosteder særligt ses i sammenhæng med, at man også kræver coronapas, når pårørende skal besøge plejehjem og bosteder.
 
”Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at begrænse smittespredningen. Og når vi nu beder pårørende til udsatte borgere vise coronapas, når de skal besøge plejehjem og bosteder, giver det god mening, at vi også kræver det af medarbejderne på disse arbejdspladser,” siger Jacob Bundsgaard og fortsætter:
 
”For alle andre kommunale medarbejdere bør det være op til den enkelte kommune at beslutte, om kravet skal gælde dem. Det er en beslutning, man kun kan træffe lokalt, hvor man kender de konkrete forhold.”
 

FOA: Kan blive en smule kaotisk

I FOA kalder forbundsformand Mona Striib aftalen for fornuftig, fordi den bidrager til at øge trygheden for både medarbejdere og borgere.
 
”Men det kan blive en smule kaotisk, fordi det bliver op til den enkelte kommune at bestemme, hvordan kravet skal virke hos dem. Og derfor kan vi ikke give et klart svar på, hvordan det kommer til at fungere ude på arbejdspladserne,” siger hun og fortsætter:
 
”Men vi opfordrer til, at kravet i høj grad kommer til at hvile på tillid, og at det bliver så smidigt som muligt, hvor medarbejdere, der ikke har coronapas via vaccination, får mulighed for at lade sig teste i arbejdstiden, så de på den måde får gyldigt coronapas.”

Regeringen håber på hastebehandling

Ifølge aftalen skal muligheden gælde ligeså længe, at coronavirus bliver betragtet som en samfundskritisk sygdom. Det vil sige foreløbig fire uger.

Udover kravet om coronapas, anbefaler regeringen og arbejdsmarkedets parter også, at den lov, som tidligere gav arbejdsgiverne mulighed for at pålægge ansatte at lade sig coronateste, genindføres.
 
Det bliver nu op til Folketinget at beslutte, om aftalen skal blive til lov. Før det sker, er der ikke lovhjemmel til, at arbejdspladser stiller krav om, at ansatte skal fremvise coronapas.
 
Regeringens håb er, at Folketingets øvrige partier vil hastebehandle forslaget i Folketinget, så det kan ske hurtigst muligt. Det kræver, at to tredjedele af Folketinget bakker op om at hastebehandle lovforslaget.
 
Artiklen er opdateret med kommentar fra FOAs forbundsformand Mona Striib.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev