Annonce

jakob der var med til regeringskonference

Pædagog om regeringskonference: “Det lyder da meget godt, men der skal handling til nu”


Regeringen holdt tirsdag konference om, hvordan fremtidens Danmark skal se ud. “Jeg håber ikke kun, at det er os, der får nye input, men også at regeringen hører os,” siger pædagog Jakob Hartmann Sørensen, der fulgte med fra stolerækkerne. 

Annonce

På den stort anlagte regeringskonference tirsdag i Fredericia blev der diskuteret 10 vigtige punkter for fremtidens Danmark. Især manglen på faglært arbejdskraft – og hvad man kan gøre ved den – var et omdrejningspunkt.  Anna Cathrine Leth Christiansen

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Der var ikke kun alverdens ministre, debattører, partiledere, filosoffer, økonomer, fodboldtrænere, virksomhedsledere, skoleledere og borgmestre til stede. 

Også fire tillids- og fællestillidsrepræsentanter fra FOA-fagene deltog tirsdag i den stort anlagte regeringskonference i Fredericia, hvor godt 500 repræsentanter fra erhvervsliv, fagbevægelse og det politiske liv diskuterede, hvordan fremtidens Danmark skal se ud. 

Med sloganet ’Danmark kan mere’ og indledt af statsministeren, den new zealandske premierminister Jacinda Ardern og landsholdstræner Kasper Hjulmand, der understregede, at tilliden, den ubetingede opbakning, fliden og viden om ens egen identitet er nødvendige parametre for at præstere, blev diskussionen om 10 punkter for Fremtidens Danmark sparket i gang. 

Læs også: Kommune har ledige stillinger på halvdelen af sine plejecentre

Mangler 50.000 faglærte

En fremtid, der både skal være flittigere, retfærdigere, grønnere, dygtigere, stærkere og varmere. 10 punkter, hvor der derfor er behov for reformer – og lod statsministeren forstå – hvor reformerne også vil komme. 

SR: Anna Cathrine Leth Christiansen
Flere skal arbejde mere. Og flere skal tage en faglært uddannelse, sagde statsminister Mette Frederiksen (S). Anna Cathrine Leth Christiansen

Helt central, lød det fra statsministeren, er manglen på faglært arbejdskraft på et arbejdsmarked, hvor der lige nu mangler 50.000 faglærte, og hvor de konservative gæt lyder på 100.000 i 2030, mens de mere pessimistiske slår fast, at der mangler 250.000 faglærte i 2030. Et spørgsmål, som skiftende regeringer har diskuteret i de seneste 30 år. 

”Men udfordringerne er her stadig,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S), da hun indledte konferencen. 

”Vi har talt om dem i rigtig mange år, og mange af udfordringerne står stadig uløste hen. Vi er ikke i mål,” sagde hun om baggrunden for konferencen, der ikke så meget handlede om regeringens løsningsforslag, men snarere agerede idekatalog eller en slags fælles brainstorm for de 10 områder og handlede om alt lige fra klimaforandringer over, hvordan man får unge til at vælge en erhvervsuddannelse til, hvordan vi udenrigspolitisk skaber en sikrere verden. 

Læs også: Trods sosu-mangel: Kommuner massefyrer plejepersonale 

Vi skal blive konkrete nu

Og områderne, konferencen tager udgangspunkt i er de rigtige, mener også Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA. 

”Nu er dialogen i gang, og vi får sat fokus på nogle af de områder, der er vigtige for FOA. Der skal fokus på sundhedsområdet, ældreområdet og psykiatrien, og konferencen, tror jeg, er udtryk for, at de har brug for vores opbakning til at få nogle af de her ting igennem. Men statsministeren talte på et meget højt abstraktionsniveau. Vi har brug for at blive konkrete nu,” sagde Torben Hollmann.

Læs også: Birkmose om overvågningssag: Minuttyranni fremtvinger konflikter

Fokus på uddannelse

Ja, det hele lyder meget godt, sagde også Jakob Hartmann Sørensen, der er skolepædagog og tillidsrepræsentant ved skolen på Strandboulevarden i specialklasserækkerne. 

”Når de taler om tillid, om at der skal mange til, for at den enkelte skal præstere, om at der skal fokus på uddannelse osv. så kan man jo ikke være uenig i, at der skal gøres noget. Men nu vil jeg gerne snart se resultater,” siger Jakob Hartmann Sørensen, der alligevel syntes at der var mange gode ideer, som man kan gå videre med. 

Han synes, der er for lidt fokus på anerkendelsen af pædagogerne. For det er det, der skal til, hvis man skal løfte hans fag. At der bliver gjort noget for at højne uddannelsesniveauet, og at der bliver stillet krav til dem, der kommer ind. 

”Pædagogfaget skal ikke være en ’aktiveringsskraldespand’. Vi skal have den stolthed tilbage i faget, som faget fortjener, og det sker kun, hvis de folk, der kommer ind i faget, er fagligt dygtige. Jeg er ret spændt på, om regeringen virkelig er kommet for at lytte.” 

Bruno Nielsen, der er teamkoordinator og tillidsrepræsentant ved byens tilsyn under Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning er enig. 

”Man kan være bange for, at det er gammel vin på nye flasker. Vi har efterlyst handling på de her områder gennem adskillige år, men ude i virkeligheden strander nye tiltag altid. For eksempel fordi der mangler penge,” siger han. 

”Men der var enormt meget engagement i salen. Det har da givet nye perspektiver, vi nu kan tage med hjem, og der fortsætter vi.”

Har brug for to og tre jobs

Betina Egebjerg Vincentz, der er fællestillidsrepræsentant for køkken og rengøring i Sundheds- og omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune, tager over. For som hun siger, så brænder hun for området, og problemerne på hendes område er massive.

Mange får, fortæller hun, på rengøringsområdet kun tilbudt 10 og 20 timer, og med en timeløn på 150 kroner i timen, tvinges mange ud i både to og tre jobs for at klare sig. 

”Jeg håber, at man her på konferencen sætter fokus på retten til fuld tid. Det er et kæmpe problem.”

Det, og så at arbejdsgiverne ikke uddanner rengøringspersonalet, men i stedet lader dem fortsætte som ufaglærte. 

”Corona viste os, hvor vigtigt hygiejnisk rengøring er for eksempel for sygefraværet. Men det virker som om man har glemt det mange steder. Det skal der virkelig fokus på igen,” sagde hun.

Tilliden skal tilbage

Et ord, der gik igen hos både tillidsrepræsentanter og oplægsholdere på konferencen, var tillid. Tillid til både medarbejdere, borgere og pårørende. 

Brith Josephsen
Fællestillidsrepræsentant Brith Josephsen mærker rekrutteringsproblemerne på alle de arbejdspladser, hun har kontakt med. Den er en bombe under velfærdsstaten, mener hun.  Anna Cathrine Leth Christiansen

For dokumentationskravene, kørelisterne og bureaukratiet er, lød pointen, efterhånden blevet en forhindring for at træffe de rigtige beslutninger i arbejdet med mennesker.

”Hvis det lykkedes…” sagde Brith Josephsen, der er fællestillidsrepræsentant for FOA-medlemmerne i social- og sundhedssektoren i Høje-Taastrup. ”… ja, hvis man havde tillid til medarbejderne i ældreplejen, så ville vi kunne rekruttere. Det er jeg helt overbevist om,” sagde hun.

Flere gange nikkede hun energisk, hver gang Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup rejste sig op og påpegede, at rekrutteringsproblemerne i ældreplejen risikerede at udvikle sig til en humanitær katastrofe, hvis ikke vi gør noget nu.

”Hvis vi fik borgeren tilbage i centrum, og medarbejder og borger sammen kunne aftale, at i dag går de en tur i solen, i stedet for at vaske hår, for det er det, borgeren har brug for. Ja, så er jeg overbevist om, at vi ville kunne få mange flere medarbejdere ind i faget,” mener Brith Josephsen.

- Hvorfor er det et nøgleord for dig?

”For så nytter det. Tilfredsheden med jobbet ville blive større for medarbejderne, for så ville det ikke bare være et job, hvor man bare støvsuger eller laver nedre toilette. Det ville blive et job, hvor du kunne sætte din faglige dømmekraft i spil. Hvor du kunne gøre en forskel. Og det skal vi også have de unge til at opdage. Vi skal have erhvervspraktikkerne tilbage.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev