Annonce

Holger og Maneewan

Tema: Coronavirus

Krydsvaccineret sosu-assistentelev kan ikke besøge sine forældre i Thailand


Thailandske myndigheder godkender ikke ét stik med AstraZeneca og ét stik med Pfizer/BioNTech som en fuld vaccine. Derfor kan social- og sundhedsassistentelev Maneewan Choksawas ikke besøge sine forældre. ”Hun er fuldstændig slået ud,” fortæller hendes mand.

Annonce

"Vi aner intet om udsigterne. Vi aner ikke, om Sundhedsstyrelsen ændrer sin holdning, eller om de thailandske myndigheder gør," siger Maneewan Choksawas' mand, Holger Wentzel Olsen. Privatfoto

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Holger Wentzel Olsens hustru, Maneewan Choksawas, er social- og sundhedsassistentelev og fik som en af 150.000 danskere – primært frontpersonale – det første vaccinestik med AstraZeneca-vaccinen og andet stik med Pfizer/BioNTech-vaccinen. Maneewan, der er 47 år, er altså krydsvaccineret, og i Danmark betragtes hun som færdigvaccineret. 
 
Men det gør hun ikke i Thailand, hvor hun oprindeligt kommer fra. For at kunne komme ind i landet, når man ifølge de thailandske myndigheder ikke er færdigvaccineret, skal man i 14 dages selvbetalt karantæne. Det koster cirka 14.000 kroner, fortæller Maneewans mand. 
 
Planen var ellers, at parret i august skulle rejse til Phuket for at besøge Maneewans 79-årige forældre, som de ikke har set siden januar 2019. Både hotel og fly var booket. Men nu ser det ud til, at parret ikke kommer af sted. 
 
”Vi er fuldstændig låst. Min kone begynder at græde, når vi snakker om det. Hun er fuldstændig slået ud. Hendes mor har været på sygehuset to gange i foråret, så hun er bange for, om hun overhovedet får sine forældre at se igen,” fortæller Holger. 
 
Fordi Maneewan er ved at uddanne sig til social- og sundhedsassistent og skal passe sin skole, har parret ikke mulighed for at tage nok ferie til både at kunne være i karantæne og nå at se forældrene. 

Har forsøgt mange løsninger

Parret har forsøgt at få Maneewan færdigvaccineret på en måde, så det er godkendt i Thailand. 
 
Holger har kontaktet sundhedsmyndighederne for at høre, om det er muligt at få et tredje stik med Pfizer/BioNTech-vaccinen. Det er det ikke. Han har forsøgt at kontakte Practio, den private virksomhed, som ordinerer Johnson & Johnson-vaccinen, men de kan heller ikke vaccinere hende. Og de kunne heller ikke købe sig fra det, fortæller han. Nu er Holger ved at undersøge, om det kan lade sig gøre at få hende vaccineret via en læge i udlandet. 
 
”Men jeg kan ikke finde nogen. Og mig bekendt ligger der 400.000 vacciner og rådner op på Statens Serum Institut. Jeg synes ikke, det er i orden. Kunne jeg dog ikke bare få eller købe én af dem?” spørger Holger.

Tredje stik er ikke en del af vaccinationsforløb
I et svar til TV 2 skriver Sundhedsministeriet, at man "ifølge reglerne alene har ret til ét vaccinationsforløb", og at et eventuelt tredje stik ikke er en del af det danske vaccinationsprogram.
 
”Såfremt Sundhedsstyrelsen vurderer, at et vaccinationsforløb kræver flere end to stik, vil der i reglerne være rum for endnu et stik. Såfremt Sundhedsstyrelsen anser et tredje stik for overflødigt, vil der ikke være adgang til dette, hverken i det generelle program eller i tilvalgsordningen,” skriver ministeriet.
 
I Udenrigsministeriet har de ikke et samlet overblik over, hvilke lande udenfor Europa der accepterer eller afviser krydsvaccination. Indenfor EU og Schengenområdet gælder som udgangspunkt, at personer, der er krydsvaccineret, anses som færdigvaccinerede. Men der kan være enkelte lande, som ikke anerkender krydsvaccinationen, og rejsende skal derfor orientere sig på den danske ambassades hjemmeside, oplyser ministeriet til TV2.
 

FOA: Find en løsning 

Hos FOA fortæller Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren, at han er ked af det på Maneewans vegne og alle andre i hendes situation. En stor del af de 150.000 danskere, der er krydsvaccinerede, er FOA-medlemmer. 

Han opfordrer myndighederne til at finde en løsning på problemet hurtigst muligt.
 
”Vi har faktisk rigtig mange frontpersonaler, som står i den her kedelige situation. Nu har Maneewan kæmpet en kamp mod covid-19 som en af velfærdens helte, så hun fortjener om nogen at se sin familie. Myndighederne må se at finde en løsning på den her situation nu,” siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev