Annonce

skilt plejehjem aarhus

Tema: Forråelse

Kongsgårdens leder: ’Det er klart, medarbejderne er påvirkede af sagen’


”De pårørende skal føle sig hørt og beroliget, og beboerne vil gerne være her,” lyder det fra Kongsgårdens nye leder, som efterlyser nuancer i mediernes fremstilling af ældreplejen. 

Annonce

”Det er klart, at medarbejderne er påvirket af den megen presseomtale, og de kigger sig fx over skulderen, når de forlader plejehjemmet. De er bekymret for at blive optaget,” fortæller Kongsgårdens nye leder, Susanne E. Larsen. Henrik Lind, Århus Stiftstidende

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Hverdagen er forandret på plejehjemmet Kongsgården, efter Ekstra Bladet offentliggjorde skjulte optagelser fra dement beboers bolig.

”Det er klart, at medarbejderne er påvirkede af den megen presseomtale, og de kigger sig for eksempel over skulderen, når de forlader plejehjemmet. De er bekymret for at blive optaget,” skriver Kongsgårdens leder Susanne E. Larsen i en mail til Fagbladet FOA.

Læs også: Ansat på Kongsgården: ’Jeg sover ikke om natten og er tæt på at tude’

Det var TV2, der i oktober måned lavede optagelserne. Som konsekvens er medarbejdere forflyttet, og Susanne E. Larsen er tiltrådt som ny leder på plejehjemmet.

”Mit primære fokus har, siden jeg overtog rollen som leder, været – og er – at sikre, at beboerne får en omsorg og pleje som er faglig, menneskelig og af høj kvalitet,” lyder det fra Susanne E. Larsen.

Vigtigt med åben dialog

Ovenpå den massive medieomtale af plejehjemmet har det været vigtigt at have en åben dialog med de pårørende, fortæller Susanne E. Larsen. 

”De pårørende har på vegne af deres familiemedlemmer brug for at vide, at vi har en handleplan på plejehjemmet – en handleplan som blandt andet fokuserer på, at medarbejderne har de rette kompetencer. De har brug for at have en tæt kontakt med os, og de har brug for at vi bliver tydelige i vores kommunikation på forventninger til hinanden.”

Af samme årsag var der i sidste uge indkaldt til møde, hvor beboerne og de pårørende var inviteret. Ifølge Susanne E. Larsen var det ’en god og positiv oplevelse at kunne kigge hinanden i øjnene for at tale om nuancerne i det at bo på et plejehjem og i det at modtage pleje og omsorg’

Hun skriver til Fagbladet FOA, at beboerne er glade for at være på Kongsgården. Hun citerer således en pårørende, som sagde: ”Jeg har spurgt min far om han havde lyst til at bo her. Han svarede tydeligt, at det vil han”. 

En anden pårørende citeres for dette udsagn:

”Besparelserne giver dårligt arbejdsmiljø og stress blandt medarbejderne. Selv hvis der kommer massive midler til, mangler der stadig, fordi der er sparet så meget gennem årene.”

I sin mail til Fagbladet FOA understreger Susanne E. Larsen, at der ’er mange nuancer – rigtig mange nuancer – som vi skal kunne tale om i det at give pleje’

”Dem fik vi tid til at tale om under mødet – og som leder var det en lettelse at få roen og tiden til at komme ind på nuancerne. De pårørende kvitterede også for, at vi havde den åbne dialog omkring det at modtage pleje,” skriver hun og noterer, at medierne ikke har plads til de nuancer i deres fremstilling af ældreplejen:

”Der er ofte en sort og hvid virkelighed,” mener hun.

Løser intet ved at gøre verden sort-hvid

For Susanne E. Larsen er det ligeledes centralt at få nuancerne frem set i lyset af de store udfordringer med at rekruttere personale på ældreområdet.

Læs også: FOA: Omsorgssvigt på skjulte optagelser skal hverken forsvares eller forklares

”Det siger sig selv, at det også er super vigtigt for de mange medarbejdere, der hver dag går på arbejde og gør deres allerbedste for beboerne, at vi får nuancerne frem i det at arbejde med ældreplejen. Vi står overfor rekrutteringsudfordringer, og dem løser vi ikke ved at gøre verden sort-hvid. Tværtimod. Der er rift om sosu-assistenterne i hele Danmark og det mærker både vi som ledere, medarbejdere – såvel som borgerne og de pårørende. Og det fylder naturligvis også for dem, at vi får løst rekrutteringsudfordringer,” skriver hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev