Annonce

Håndtryk

Guide: Her er dine muligheder for sporskifte


Står du med lysten til at prøve et nyt fag - eller skyldes sygdom måske, at du ikke længere kan passe dit job, så findes der en række muligheder for at hjælp til en anden karrierevej.

Annonce

Fagbladet FOA giver dig gode råd til at komme videre, hvis du trænger til at skifte spor. Colourbox

Af Nana Toft
Journalist

Annonce

Uanset om det er lysten til nye arbejdsmæssige udfordringer, en fyring, der gør det nødvendigt at kigge sig om efter et nyt job - måske i en ny branche, eller sygdom, der gør, at du ikke længere kan passe dit job, så findes der forskellige muligheder for jobskifte. Fagbladet FOA forsøger her at guide dig.

Læs også: Diskusprolaps fik Kim i gang med uddannelse - nu har han udgivet bog om at læse videre


Er du sulten efter uddannelse?

  • Du kan for eksempel begynde på HF eller anden uddannelse. Her får du SU.

Er du træt af dit job og ønsker at skifte branche?

  • Din FOA-afdeling kan rådgive om uddannelser indenfor FOAs fagområder.
  • Jobcentret eller voksenuddannelse.dk kan rådgive bredere.

Er du syg - eller har du været udsat for en arbejdsulykke?

  • Du kan have ret til revalidering. Tjek med din kommune, om du kan få en uddannelse gennem revalidering. Revalidering er dog ved at blive udfaset i de fleste kommuner, hvilket ærgrer FOA.
    Maria Melchiorsen er forbundssekretær i FOA. Hun siger udtaler:
    "Vi må desværre konstatere at brugen af revalidering desværre er faldet så voldsomt, at de kun er de få heldige som får den mulighed. Flere kommuner bruger slet ikke ordningen og det til trods for at vi ved at revalidering er et af de redskabet som hjælper mennesker tilbage til arbejdsmarked. Man kan blot undre sig over at kommuner ikke benytter ordningen mere når den nu er så succesfuld og man kan fristes til at tro at det handler om økonomi. Vi kæmper derfor med næb og klør for ordningen da vi er stærkt bekymrede over udviklingen."

Er du fyret og ledig?

  • Du kan få et uddannelsesløft fra ufaglært til faglært, hvis du er over 30 år. Løftet kan du også få, hvis din uddannelse er forældet (hvis du ikke har brugt den i fem år). Økonomisk kan du få op til 110 procent af dine normale dagpenge. Du kan få gode råd og vejledning i a-kassen.
  • Du kan også blive voksenlærling. Her får din arbejdsgiver et økonomisk tilskud. Lønnen for voksenelever følger FOAs overenskomster. Du kan få råd og vejledning hos voksenuddannelse.dk, i jobcentret og i din a-kasse.

Ønsker du støtte til sporskifte? Som reglerne er i dag, kan du få:

  • Vejledning og afklaring fra 1-5 dage. 
  • Erhvervsrettet efteruddannelse i op til 8 uger og eventuel praktik.
  • Eventuel praktik i anden virksomhed: 1-4 uger.
  • Støtten gives kun til medarbejdere, som er nedslidt eller er i risiko for at blive det på grund af fysisk eller psykisk belastende arbejde.
  • Det er virksomheden, der skal søge om støtte.

Kilder: Ole Jensen og Finn Holst Villadsen, fagpolitiske konsulenter i FOA, og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. 


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev