"Altså, jeg er ret lun på pædagogisk antropologi. Så jeg overvejer, om jeg også skal læse det på et tidspunkt.”
Kim Limkilde-Welcher smiler. Han er 54 år og arbejder som socialpædagog på et bosted i København. Ved siden af læser han en kandidat på Aalborg Universitet – og overvejer at fortsætte med nye studier, når han er færdig.
Selv siger han, at han er blevet ’sulten på uddannelse’, og at han slet ikke har lyst til at stoppe.
Læs også: Guide: Her er dine muligheder for sporskifte
Mistede lysten til skole
At Kim Limkilde-Welcher i dag læser på universitetet, har ikke altid ligget i kortene. Han var en glad skoledreng de første skoleår, men skilsmissen mellem hans forældre i femte klasse betød, at han var nødt til at skifte skole.
”Min far var ikke tilstedeværende hverken før eller efter separationen,” fortæller Kim Limkilde-Welcher, men moren støttede op i det omfang, hun kunne. Det var dog et hjem, hvor midlerne var små og overskuddet lille.
”Jeg blev mobbet, mistede lysten til skolen og mistede måske også troen på, at jeg var sådan en, der kunne finde ud af at læse,” siger Kim Limkilde-Welcher.
Læs også: Henriette elsker at være serviceassistent: ”Det er dét job, jeg altid skulle have haft”
Ramt af depression
I over 25 år arbejdede han som ufaglært, hvor det blandt andet blev til 15 år som slotsbetjent på Amalienborg og Christiansborg, faglærer på AMU og selvstændig havemand.
Men så fik Kim Limkilde-Welcher en diskusprolaps og en efterfølgende svær depression. Det tog et år, før han så lyset for enden af tunnelen og tænkte ’så er det nu’, hvis han nogensinde skulle have en uddannelse.
”Det største og mest sindssyge skridt var, da jeg som 48-årig startede på HF. Tvivlen var enorm: Kan jeg klare det? Er jeg for gammel?”
Barrieren er i mig
Det endte med at blive godt. Men det var kun fordi, Kim Limkilde-Welchers hustru tjener penge, at han kunne gennemføre på SU. Det sværeste var dog at forlige sig med, at man som et voksent, erfarent menneske skulle tilbage på skolebænken.
”Det viste sig dog, at vi var mange, der var oppe i årene, og så fandt jeg ud af, at det kun var mig, der var bange for at være for gammel. Den største barriere lå i mig selv,” forklarer Kim Limkilde-Welcher, der kort før eksamen fik en idé til en bog. En bog der skulle hjælpe andre med at turde skifte spor.
”Jeg tænkte, at hvis jeg kom igennem det her, ville jeg skrive om, hvordan det var. Som et redskab til andre i samme situation,” siger Kim Limkilde-Welcher.
Læs også: Fra tømrer til teknisk serviceleder: ”Jeg blev tvunget til at skifte spor - og jeg er vildt glad”
Det er aldrig for sent
Første kapitel til bogen skrev han i ét hug dagen efter, han fik sin pædagogeksamen. I januar 2021 udgav han bogen på saxo.com. Det er en praktisk bog, der beskriver alle de muligheder, der er for at læse videre. Men det er først og fremmest en bog om mod.
”Jeg har lyst til at give folk en tro på, at det kan lade sig gøre. For det har jeg selv manglet,” fortæller Kim Limkilde-Welcher.
”Verden er fuld af muligheder, og det er aldrig for sent. Heller ikke for en dreng, der ellers helt havde mistet modet. Det tog bare lidt tid,” siger Kim Limkilde-Welcher.