Udover de generelle lønstigninger til alle, betyder tre særskilte puljer, at social- og sundhedspersonale kan se frem til yderligere lønstigninger.
I kommunerne er det især den såkaldte rekrutteringspulje på i alt 140 millioner kroner, der betyder ekstra kroner på lønsedlen til både social- og sundhedsassistenter og -hjælpere. Derudover er der forhandlet en lavt- og ligelønspulje hjem, som tilgodeser blandt andet social- og sundhedspersonale.
Særligt rekrutteringspuljen glæder sektorformand Torben Hollmann: “Det er afgørende, at hele ældreområdet bliver prioriteret, og rekrutteringspuljen er udtryk for, at kommunerne har indset, at der er en udfordring med at rekruttere tilstrækkeligt personale. Det er vi glade for, at der bliver sat fokus på.
I kommunerne får både social- og sundhedsassistenter og -hjælpere glæde af rekrutteringspuljen, om end assistenterne tilgodeses mere end hjælperne. Torben Hollmann havde gerne set, at det var anderledes, men:
“Det ville kommunerne ikke være med til. Faktisk var arbejdsgivernes udgangspunkt, at hjælperne slet ikke skulle have del af rekrutteringspuljen, men det fik vi heldigvis afværget,” siger Torben Hollmann.
Sektorformanden glæder sig til gengæld over, at der også er afsat penge til en indsats, der udelukkende fokuserer på social- og sundhedshjælperne. Mere om det i afsnittet herefter.
Lønstigningerne vil for eksempel betyde, at en kommunalt ansat social- og sundhedshjælper med 5 års erfaring samlet vil få 1.690 kroner mere om måneden i løn og pension, når den fulde virkning er indtrådt – svarende til godt 20.000 kroner årligt om tre år.
OBS: Fagbladet FOA vil senere bringe en række eksempler, der viser, hvad de enkelte faggrupper stiger i løn.