Annonce

portører på Staunings Plads

Tema: OK21

Portører demonstrerer mod fælles overenskomst


Danske Regioner har stillet overenskomstkrav om, at serviceområdet skal samles under én overenskomst. Men det vil hovedstadens portører ikke. ”Vi kæmper for at redde portørerne,” sagde FOA-formand Mona Striib under torsdagens demonstration foran FOAs forbundshus.

Annonce

80 portører fra Region Hovedstaden var torsdag stimlet sammen foran FOAs forbundshus i København for at demonstrere. De er imod, at FOAs hovedbestyrelse har stemt ja til at FOA kan sætte sig ved forhandlingsbordet  med Danske Regioner, der har det som et overenskomstkrav, at overenskomsterne for hele serviceområdet bliver samlet. Portørerne har hidtil haft deres egen, og det vil de blive ved med. Victoria Mørck Madsen

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Portørerne, der var mødt op på Staunings Plads torsdag for at protestere imod at blive lagt sammen i en enkelt overenskomst for hele service- og portørområdet på sygehusene, udtrykte mest af alt utryghed.

Utryghed over for, at portørernes faglighed bliver udvandet. Utryghed over, at man på hospitalerne vil ansætte ufaglært personale i portørstillinger. Utryghed over at gå ned i løn. Ja, i virkeligheden utryghed over portørernes fremtid og overlevelse.

”Som i Region Sjælland,” råbte én, hvor man har tvunget portørerne til at tage uddannelsen til serviceassistent. ”Eller i Nordsjælland,” sagde en anden, hvor man har ansat ufaglærte til at varetage de portøropgaver, der kræver både portørviden og erfaring.

Læs også: OK21: Sidste store forlig på plads – så meget stiger lønnen i regionerne

Utilfredse med hovedbestyrelsen

”Jeg har været portør siden 90’erne. I den tid er vi kommet tættere på patienterne og tættere på plejen. Det ville være så ærgerligt, hvis vi mistede det igen,” sagde Johnny Blichfeldt, der er portør på Glostrup Hospital og forklarede baggrunden for, hvorfor de står 80 mænd og nogle få kvinder på pladsen foran FOAs forbundshus med mundbind, afstand, påskebryg og kaffe med hastigt producerede bannere, hvor der står ’Er FOA med os eller imod os’ og ’Skal vi nu også slås med FOA’.

”Vi fik det at vide af vores tillidsmænd i morges, og vi fik hurtigt stablet det her på benene. Portørernes faggruppeudvalg har sagt klart og tydeligt nej tak til at blive slået sammen med andre grupper. Og det vi er utilfredse med er, at vi føler, at FOAs hovedbestyrelse vælger at overhøre det.”

Læs også: Region Sjælland lemper krav om tvungen uddannelse

Krav fra regionerne

Men det er ikke det, der er spørgsmålet, forklarede FOAs forbundsformand Mona Striib, der var kommet ud på pladsen for at møde de utilfredse demonstranter.

”Jeg bliver mødt med herude, at nu skal I bare sættes ned i løn. Men der er ikke noget, der er mere forkert end det,” sagde hun og ridsede situationen op.

For FOA-hovedbestyrelsens ja til at FOA kan diskutere en fælles overenskomst er en forudsætning for overhovedet at sætte sig ved forhandlingsbordet med regionerne. Altså er det, som FOAs hovedbestyrelsen har sagt god for, at FOA fortsætter ind i forhandlingerne med Danske Regioner. Det er dermed ikke et ja til en fælles overenskomst.

Danske Regioner derimod har stillet det som overenskomstkrav, at hele serviceområdet – husassistenter, rengøringsassistenter, portører og serviceassistenter – bliver lagt sammen i en fælles overenskomst mellem FOA og 3F.

Johnny Blichfeldt har været portør siden 90’erne, og han frygter for fagligheden. Victoria Mørck Madsen

”Vi står i en situation, hvor regionerne ønsker, at vi kun skal bruge serviceassistenter. Men vi vil have både og. Vi vil både have serviceassistenter og portører,” sagde Mona Striib og understregede, at det er det, FOA kæmper for.

”Vi kæmper for at redde portørerne,” sagde hun og fortalte, at man netop i dag sammen med Danske Regioners formand Stephanie Lose har afsendt et brev til regeringen om, at man vil have en erhvervsfaglig uddannelse til portørerne. Noget, man har kæmpet for i mange år, fordi en uddannelse netop er med til at fremtidssikre faget.

Læs også: Her er FOAs krav til de nye overenskomster

Løft kræver forhandling

Men Ken Patrick Petersson, der er formand for den københavnske afdeling FOA1 og initiativtager til demonstrationen er bagefter stadig ikke overbevist om, at en fælles overenskomst ikke svækker portørerne i forhold til nu, hvor de har deres egen.

”Bekymringen er, at arbejdsgiverne ansætter uuddannede husassistenter og så sætter dem til det arbejde, som tidligere har været udført af portører for at slippe for portørernes uddannelse og for at slippe for at betale så høj en løn. Det vil de med en ny overenskomst kunne gøre meget nemmere.”

Men det afviser Mona Striib i en kommentar til Fagbladet FOA.

”Der er rigtig mange myter om det her lige nu. Det er rigtigt, at der vil være tale om en ny overenskomst. Men udgangspunktet for forhandlingerne om regionernes krav er, at portørernes rettigheder og forhold indskrives en-til-en i den nye overenskomst. Oveni skal vi så finde ud af, hvad kan give et løft, men så skal man jo ind på forhandlingsbanen.”

Færre portører på 10 år

Og den forhandlingsbane handler ikke kun om godt 2000 portører, men også om cirka 7000 ansatte i de andre faggrupper, som også har interesse i det. Når FOA går ind på en forhandlingsbane, understreger Mona Striib, handler det om at sikre medlemmernes job.

”En del af bagtæppet er, at antallet af sygehusportører på 10 år er gået fra godt 2500 til omkring 2000,” siger Mona Striib om de regioner, hvor man har truffet beslutning om, at man ikke vil have portører.

”Vi forsøger blandt andet at redde portørernes erhverv. Vi håber for eksempel på at få en erhvervsfaglig uddannelse til portør. Det har vi kæmpet for i mange år, og vi tror, at vi er lige ved målstregen.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev