Annonce

sosu assistent foran svendborg sygehus foto heidi lundsgaard

Tema: Coronavirus

Udsigten til 900 indlagte skaber utryghed på sygehuse: 'Det er svært at overskue'


Genåbningen af samfundet kan meget vel betyde, at sundhedspersonale igen skal modstå et ekstraordinært arbejdspres - og den udsigt er hård, lyder det fra to social- og sundhedsassistenter.

Annonce

Da antallet af indlagte covid-patienter steg voldsomt i december og januar, blev sosu-assistent Tina Pilegaard tvunget på covid-afsnit. Det gjorde hende utryg og bange. "Arbejdet med kritisk syge, der ikke kan få vejret, er meget langt fra mit speciale," fortæller hun. Heidi Lundsgaard

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

I midten af april vil der igen være omkring 900 indlagte patienter med covid-19 på landets sygehuse. Det viser beregninger, som danner grundlag for den genåbning af samfundet, som regeringen præsenterede onsdag.

For social- og sundhedsassistent Dorte Liljengreen er det en tung nyhed at modtage. Hun arbejder til daglig på infektionsmedicinsk afsnit på Aarhus Universitetshospital.

“Det er svært at overskue. Jeg er ikke i tvivl om, at vi nok skal stå det igennem, men lige nu er vi mange, der holder vejret, for vi ønsker i den grad ikke at skulle igennem en ny bølge.”

Hun har, da arbejdspresset var størst, oplevet flere kolleger bryde grædende sammen på personalestuen.

“Mange er meget sårbare, og en 3. bølge vil igen betyde ekstraordinært arbejdspres, hvor man er udsat for meget hård belastning. På et sengeafsnit er man ikke vant til, at så mange patienter dør. Det er hårdt at se på og være i, for du kan ikke for alvor gøre noget udover at lindre patientens smerte,” siger Dorte Liljengreen.

Læs også: Personale på covid-afsnit ramt af omsorgstræthed

Da antallet af indlagte covid-patienter var på sit højeste i december og januar, var afsnittet tilmed præget af stor uro, fortæller social- og sundhedsassistenten.

“Jeg følte ikke, at det var min egen afdeling længere, for nye kolleger kom til hele tiden. Man fløj ind og ud af stuerne hele tiden, fordi der var så travlt. Der var ikke tid til faglig sparring, og man indstillede sig ligesom på, at man ikke havde et liv ved siden af. Når man havde fri, handlede det om at restituere, for man havde ikke mere at give af,” siger Dorte Liljengreen.

sosu assistent aarhus universitetshospital foto tor birk trads
Dorte Liljengreen blev selv smittet i arbejdet med covid-patienter, og hun testede positiv den 19. december. Efter at have døjet med senfølger er hun ved at være tilbage på fuld tid. Tor Birk Trads

Tina blev tvunget på covid-afsnit

Social- og sundhedsassistent Tina Pilegaard, der har arbejdet på covid-afsnit på Svendborg Sygehus, oplever også, at mange er tyndslidte ovenpå det massive pres på sundhedsvæsenet, som coronapandemien har medført.

“Vi er trætte. Når du arbejder på covid-afsnit, så kender du kun din arbejdsplan en til to uger frem, og der kan hurtigt opstå ændringer, fordi folk bliver syge. Og så er der usikkerheden og utrygheden omkring, hvor længe det vil fortsætte. Det er svært at være i,” siger Tina Pilegaard.

Hun arbejder normalt på urologisk afsnit, men fik 31. december mod sin vilje besked om, at hun fra 4. januar skulle behandle covid-patienter på et nyoprettet covid-afsnit. Her arbejdede hun, til afsnittet på grund af et stort fald i antal covid-patienter lukkede for omkring to uger siden.

Læs også: Det skal du vide om AstraZeneca-vaccinen

Med den forestående genåbning af samfundet forventer hun, at der igen bliver behov for at åbne for covid-afsnittet på Svendborg Sygehus. Hvis det sker, vil hun denne gang melde sig frivilligt til at indgå i vagtplanen.

Jeg var selv både utryg og nervøs, da jeg skulle møde på covid-afsnit efter nytår, for arbejdet med kritisk syge, der ikke kan få vejret, er meget langt fra mit speciale.

Tina Pilegaard, social- og sundhedsassistent på Svendborg Sygehus
“Det håber jeg, at der er flere af os, der har lyst til. Både fordi, at vi nu har prøvet det før og er blevet oplært, men også fordi, at det ikke er sundt at blive tvunget at være der. Men jeg ved også, at der er mange, som tænker, at nu har de taget deres tørn, og så vil der igen være mange uerfarne, der bliver tvunget til det.”

“Jeg var selv både utryg og nervøs, da jeg skulle møde på covid-afsnit efter nytår, for arbejdet med kritisk syge, der ikke kan få vejret, er meget langt fra mit speciale. Det er ikke noget jeg har arbejdet med, siden jeg blev uddannet i 2007," siger Tina Pilegaard.

FOA: Vi må passe på hinanden

Med regeringens udmelding om genåbning af samfundet, er det ekstra vigtigt, at befolkningen udviser forsigtighed den næste tid. Det fastslår forbundsformand i FOA Mona Striib.

”Smitten stiger lige nu. En genåbning betyder, at vi sejler i ukendt farvand, det kræver ekstrem årvågenhed. Selv eksperternes ansvarlige oplæg kalkulerer med næsten 900 flere indlagte i april. Tanken om, at vi får en stor tredje bølge med den britiske variant får det til at løbe koldt ned af ryggen. Hvis det sker, risikerer vi, at personalet bukker helt under for presset,” advarer Mona Striib.

Genåbningen begynder fra på mandag 1. marts. Den betyder blandt andet, at en række butikker kan åbne, og at der åbnes yderligere i visse geografiske områder. Genåbningen følger ekspertgruppens anbefalinger.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev