Annonce

Tema: Coronavirus

Regeringen: Plejepersonale bør testes ofte. I nogle tilfælde dagligt


De gældende restriktioner forlænges i tre uger, mens den britiske, meget smitsomme virusvariant spreder sig i Danmark. Derfor opfordrer regeringen nu alle – og især plejepersonale – til at lade sig teste ugentligt. I nogle tilfælde dagligt. 

Annonce

Bekymringen for den nye virusvariant B117 får nu regeringen til at opfordre danskerne til at lade sig teste ugentligt. Også selv om de ikke har symptomer. Opfordringen gælder ikke mindst plejepersonale og medarbejdere i daginstitutioner og transportsektoren. Adam Ihse/EPA/Ritzau/Scanpix

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Det kan godt være, at smittetallene er lavere, end de har været de seneste måneder af coronakrisen. Alligevel bliver den nationale nedlukning forlænget i tre uger indtil 7. februar.

Det betyder, at danskerne fortsat skal blive ved med at arbejde hjemmefra, hvis de kan, børn og unge er sendt hjem fra skoler, uddannelsesinstitutioner og butikker, storcentre, idræts- og kulturliv, cafeer og restauranter må holde lukket, mens dagtilbud forbliver åbne, afstandskravene er stadig på to meter, forsamlingsloftet er fortsat på fem personer og al social aktivitet frarådes. 

Læs også: Personalet på plejehjem skal testes dobbelt så ofte

Vækst på 55 procent

Sådan lød det på dagens pressemøde, da sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kaldte kampen mod den nye, britiske og meget smitsomme corona-virusvariant B117 for ’et kapløb med tiden’. 

”De faldende dødstal og det faldende antal nysmittede betyder ikke, at vi kan slappe af. Tallet skal væsentligt længere ned. Der kommer en situation i februar måned, hvor den britiske variant formentlig overtager den danske epidemi, og ved at få smitten ned nu, kan vi købe os tid til at få vaccineret befolkningen,” sagde Magnus Heunicke og pegede på tallene:

På fire dage er antallet covid-patienter med den nye variant B117 vokset fra 134 personer til 208 i stikprøverne. Det er en vækst på 55 procent. 

”Det viser, at den breder sig i Danmark. Der er en grund til at skubbe smitten endnu længere ned. Det er små tal, men der er tale om stikprøver. Det er væksten, der giver voldsom bekymring,” noterede Magnus Heunicke.

Læs også: Ugentlig kviktest på vej til ansatte på sociale tilbud

Testes ugentligt

Derfor skal alle positive coronatest fremover segmenteres for den nye virusvariant ved hjælp af delta-pcr-testen. Den kan afsløre, om vedkommende er smittet med den britiske variant. Smitteopsporingen intensiveres, og befolkningen opfordres til langt hyppigere test. 

"Alle, der møder fysisk på arbejde og omgås andre dér, bør lade sig teste en gang om ugen - også selv om man ikke har symptomer," lød det fra justitsminister Nick Hækkerup (S), der også pegede på, at testkapaciteten ikke længere bliver udnyttet fuldt ud, fordi mange arbejder hjemme. 

Han pegede på medarbejdere i daginstitutioner og ansatte i transportsektoren som nogle af de faggrupper, der bør lade sig teste en gang ugentligt. Og han fremhævede den teststrategi for ansatte på plejehjem, som blandt andre Kommunernes Landsforening lancerede forleden:

"Plejehjemsansatte skal testes en til to gange ugentligt. I nogle tilfælde dagligt," sagde Nick Hækkerup.

Læs også: Coronaramt plejecenter kviktester nu alle ansatte: Det giver ro i maven

Fraråder alle rejser

”Kontakttallet ligger samlet set på mellem 0,85 og 0,9 set over hele landet. Men ser man alene på kontakttallet for varianten B117, så er den på 1,2 procent. Dermed stiger smitten med B117,« sagde også Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut. 

Også rejserestriktionerne er forlænget med yderligere tre uger. Det gælder både indrejserestriktioner og Udenrigsministeriets rejsevejledning, der fortsat vil fraråde alle rejser.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev