Annonce

PCR-test i hånden på en med blå handsker

Tema: Coronavirus

Personalet på plejehjem skal testes dobbelt så ofte


Ansatte på landets plejecentre i hårdt ramte områder skal testes en gang om ugen med PCR-test fremfor hver anden uge som hidtil. Det skriver KL i en pressemeddelelse. 

Annonce

PCR-testen er mere sikker end den såkaldte kviktest, der til gengæld giver et hurtigere svar.  Tobias Stidsen

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

Er du ansat på et af landets plejehjem, er du måske en smule forvirret over de udmeldinger, der kommer om, hvor ofte du skal testes - og hvilken type test, der er tale om.

I begyndelsen af sidste uge tydede alt på, at de ansatte på landets plejehjem kunne se frem til en vatpind i næsen, hver gang de mødte på arbejde. Det meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde. 

Nu er udmeldingen fra Danske Kommuner (KL) dog, at man i stedet fordobler antallet af PCR-test i ældreplejen i stedet. Det oplyser KL i en pressemeddelelse. 

Udmelding kommer, efter tallene for smittede og døde med coronavirus på landets plejehjem igen i uge 53 var rekordhøje. 

Af pressemeddelelsen fremgår det, at personalet i kommuner, hvor smitten overstiger 20 ud af 100.000 indbyggere, skal testes hver uge. Det gælder lige nu alle 98 kommuner, og i pressemeddelelsen fremgår det da også, at man i konkrete tilfælde efter dialog med sundhedsmyndighederne kan fortsætte med at teste hver anden uge. 

KL’s formand, Jacob Bundsgaard, er glad for tiltaget.

“Der er nu lys for enden af tunnelen. Vi er i gang med at vaccinere. Men vi skal det sidste stykke frem til mål. Vi ser lige nu et forhøjet smittetryk i hele samfundet, og den britiske mutation truer. Derfor er vi meget tilfredse med, at vi kan fordoble testkapaciteten på vores plejehjem, så vi sætter alt ind på at holde smitten for døren og sikre både de ældres og de ansattes tryghed,” siger han. 

I FOA er man også glad for tiltaget, men så gerne, at det var blevet igangsat før. Det siger sektorformand, Torben Hollmann. 

”Vi har længe efterspurgt en mere omfattende teststrategi, og vi har set, at smitten desværre er stukket af på landets plejecentre, fordi man har været for langsom. Jeg håber, der er taget notater af, hvordan man ikke skal gøre en anden gang. Man skulle have besluttet sig langt tidligere. Der har ganske enkelt været for meget slinger i valsen,” siger han.  

Han ville ønske, at de pårørende, der fortsat besøger plejehjemmene, også blev en del af teststrategien. 

”Vi så også gerne, at de pårørende blev testet systematisk, men det har man ikke taget med i strategien, og det er jo ærgerligt,” siger han. 

I Region Hovedstaden har man i et pilotprojekt siden 29. december kviktestet personale på en række plejehjem for at forhindre smitten i at finde vej til de sårbare ældre. Og på plejecentret Demenscentrum i Aarhus har man brugt kviktestene for at få bugt med et stort smitteudbrud.  

Hvad der skal ske med de pilotprojekter med kviktest, der allerede er i gang, melder historien ikke noget om. 

Statsministeren har dog luftet ideen om at bruge kviktest på det pædagogiske område. Det er ikke lykkedes Fagbladet FOA at få bekræftet, hvornår eller om dette bliver tilfældet. 

Danske Regioner oplyser dog, at både regioner, kommuner og de relevante ministerier arbejder på at udvikle og implementere en bedre teststrategi for pleje- og omsorgspersonale i hele landet. Dette indebærer både en mere omfattende brug af de privatudbudte hurtigtest og en forøgelse af PCR-testen. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev