Annonce

Værnemidler, mundbind, arbejdsmiljøloven

Tema: Coronavirus

Plejehjem får kritik i sag om 75-årig sosus død


Medarbejderne var ikke beskyttet godt nok mod smitte på Plejehjemmet Salem, da en social- og sundhedsassistent blev ramt af covid-19 og senere døde. Dermed overtrådte plejehjemmet arbejdsmiljøloven ifølge Arbejdstilsynet. Lederen er ikke enig.

Annonce

Ifølge Arbejdstilsynet var personalet på Plejehjemmet Salem ikke tilstrækkeligt beskyttet mod coronasmitte i april. Lederen siger, der blev handlet ud fra den viden, der var tilgængelig dengang.   Robert Wengler

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Plejehjemmet Salem i Gentofte nord for København havde ikke truffet de foranstaltninger, der skulle til for at beskytte medarbejderne mod at blive smittet med corona, da en 75-årig social- og sundhedsassistent i april blev smittet med virussen, som han senere døde af. Dermed brød plejehjemmet arbejdsmiljøloven. 

Sådan lyder det i afgørelsen, som Arbejdstilsynet netop har truffet i sagen og som FOA har fået aktindsigt i. 

Læs også: Risikogruppen: Din egen læge afgør, om du kan arbejde

Ikke forsvarligt

Afgørelsen slår fast, at arbejdet med pleje og omsorg af beboerne i perioden fra 6. til 13. april 2020 ikke var tilrettelagt, så det kunne udføres sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Derudover lod plejehjemmet den 75-årige social- og sundhedsassistent på sin aftenvagt 8. og 9. april pleje en beboer, hvor der var usikkerhed omkring, hvad beboeren fejlede, og hvor ledelsen, ifølge Arbejdstilsynet, 'gentagne rejste spørgsmålet om mulig smitte med covid-19 over for beboerens læge’. 

Læs også: Overvægtige i større risiko for coronasmitte

Risikogruppe

Det er, ifølge afgørelsen, en skærpende omstændighed, at social- og sundhedsassistenten var 75 år gammel og derfor var i risiko for at blive alvorligt syg, hvis vedkommende blev smittet med coronavirus.

Derfor skulle medarbejderen - som Sundhedsstyrelsens retningslinjer foreskrev - ikke udsættes for smitterisiko ved for eksempel at have kontakt med borgere eller patienter, der var under mistanke for at være smittet med corona eller er bekræftet syge med covid-19.

Læs også: Hjemsendte i risiko-gruppen risikerer at gå fra løn til sygedagpenge

Leder er ikke enig

I Diakonissestiftelsen, som Plejehjemmet Salem hører under, er man ikke enig med Arbejdstilsynets afgørelse, forklarer Anne Mette Fugleholm til A4 Arbejdsmiljø. 

”Vi handlede ud fra den viden, man på det tidspunkt havde om covid-19, og ud fra de retningslinjer, som i den første tid ændrede sig fra dag til dag,” siger hun til A4 Arbejdsmiljø. 

Derudover understreger hun, at retningslinjen på det tidspunkt var, at der kun skulle bruges værnemidler, hvis der var mistanke om, at en borger var smittet med covid-19 eller når sygdommen var bekræftet. 

I alt blev 12 ud af 16 ansatte ved Plejehjemmet Salem testet positive for coronavirus fra 19. april til 2. maj, mens 17 ud af 42 beboere blev testet positive omkring 18. april. I den afdeling, hvor den 75-årige social- og sundhedsassistent arbejdede, var syv ud af otte beboere smittede. 

Alle bruger visir

Arbejdstilsynets afgørelse er uden handlepligt. Det vil sige, at plejehjemmet ikke behøver at indføre nye tiltag, fordi de forhold, som Arbejdstilsynet kritiserer med sin afgørelse, nu er bragt i orden.

For eksempel har plejehjemmet øget rengøringsniveauet, hjemsendt og omplaceret ansatte, der er i risikogruppe og sat i værk, at alle medarbejdere ud fra et forsigtighedsprincip bruger visir hos alle beboere for at beskytte plejehjemmets ansatte og beboere mod smitte. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev