Annonce

Tema: Coronavirus

Risikogruppen: Din egen læge afgør, om du kan arbejde


Siden den gradvise genåbning af dagtilbud og skoler blev annonceret, har der blandt mange været usikkerhed om, hvordan man skal forholde sig, hvis man selv eller ens nærmeste er i risikogruppen. Det beror på en konkret lægefaglig vurdering, slår børne- og undervisningsministeren nu fast. 

Annonce

”Regeringen er meget optaget af, at vi sikrer gode rammer om de besluttede genåbningsinitiativer. Det er afgørende, at den usikkerhed og utryghed, der måtte være, bliver minimeret,” skriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i et svar til flere faglige organisationer. Les Kaner (Pressebillede) 

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Kan man møde på arbejde i et dagtilbud, eller kan man sende sit barn i skole, hvis man er i risikogruppen? De spørgsmål har mange stillet, efter at regeringen annoncerede, at dagtilbud og skoler kunne genåbnes efter påske. 
 
Det er der i dag kommet et endeligt svar på, efter at FOA og flere andre faglige organisationer henvendte sig til regeringen og Sundhedsstyrelsen før påske. 
 
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skriver i et svar til de faglige organisationer, at regeringen anerkender, at der har været usikkerhed om retningslinjerne for børn, unge og voksne i risikogruppen. Men om den enkelte skal blive hjemme, skal afgøres af en ’konkret individuel sundhedsfaglig vurdering’, som skal foretages af ens egen læge, står der i brevet. 
 
”Det havde været godt at få på plads, inden genåbningen fandt sted, da det har været utilfredsstillende med de mange forskellige meldinger, der har været. Så det har været længe ventet, og jeg håber, at den her udmelding kan give tryghed for de medlemmer, der er i risikogruppen,” siger FOAs formand, Mona Striib. 
 
Børne- og undervisningsministeriet har nu også opdateret ’spørgsmål og svar’-sektionen på ministeriets hjemmeside med uddybende informationer om, hvordan både børn og voksne skal forholde sig, hvis de tilhører risikogrupperne. 
 
Her står det, at vurderingen er, at det vil være de færreste i risikogruppen, som vil blive anbefalet ikke at møde på arbejde. 
 
”Det kan de ikke udtale sig om. Der er ikke nogen, der har indblik i eller statistik over, hvor mange af de nuværende ansatte, der har kroniske lidelser og tilhører risikogruppen, og hvordan deres fysiske tilstand er.  Men de kan have et ønske om, at det ikke er mange,” siger Mona Striib. 
 

Venter på uddybende beskrivelser

Mona Striib fortæller, at man stadig venter på uddybende beskrivelser om nogle sygdomme fra patientselskaber, ligesom Dansk Pædiatrisk Selskab har udgivet om børnesygdomme. 
 
”Ønsket om, at det ikke er mange, som ikke skal møde på arbejde, kan jo komme fra, at nogle sygdomme står på risikolisten af et forsigtighedsprincip. Der er for eksempel intet, der tilsiger, at det er farligt for en velbehandlet diabetiker at gå på arbejde. Så vi venter på et supplement fra patientselskaberne,” siger Mona Striib. 

Dokumentation - se svaret fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz Theil:

Kære alle

Tak for jeres henvendelse af 10. april 2020, der er sendt til statsministeren, Sundhedsstyrelsen og mig. Jeg besvarer på vegne af regeringen. 

Regeringen anerkender, at der efter regeringens udmelding om, at dagtilbud og grundskoler kan åbne gradvist fra onsdag den 15. april 2020, har været usikkerhed både blandt forældre, elever, skoler og dagtilbud om retningslinjerne for børn, unge og voksne i risikogruppen. 

Regeringen er meget optaget af, at vi sikrer gode rammer om de besluttede genåbningsinitiativer. Det er afgørende, at den usikkerhed og utryghed, der måtte være, bliver minimeret. 

Det vil i sagens natur bero på en konkret individuel sundhedsfaglig vurdering, hvem der skal blive hjemme. Det gælder både børn, unge og voksne. Denne vurdering forestås af egen, eller behandlende, læge.

Jeg håber, at mit svar sammen med de uddybende spørgsmål/svar kan støtte jer i vejledningen af jeres medlemmer.

Med venlig hilsen
Pernille Rosenkrantz-Theil

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev