Annonce

Tema: Coronavirus

Medarbejdere i risikogruppen føler sig tvunget tilbage på arbejde


Siden det blev meldt ud, at hjemsendte medarbejdere i risikogruppen skal have sygedagpenge i stedet for løn, har flere set sig nødsaget til at vende tilbage på arbejde. Der skal gøres noget med det samme, mener forbundssekretær i FOA Maria Melchiorsen. 

Annonce

I FOA har man allerede modtaget henvendelser fra medlemmer, der har følt sig tvunget til at vende tilbage på deres arbejdsplads, så de kan sikre deres indkomst. Det sker, selvom de har erklæringer fra både deres læge og arbejdsgiver på, at de er i risikogruppen.  Istock

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Da aftalen for medarbejdere i risikogruppen for coronavirus faldt på plads i maj, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at det var utroligt vigtigt, at medarbejderne ikke følte sig presset til at gå på arbejde. 
 
Siden da har KL (Kommunernes Landsforening) og regionerne meldt ud, at hjemsendte medarbejdere i risikogruppen ikke kan få løn under fraværet, men skal på sygedagpenge. 
 
I FOA har man som en konsekvens af den udvikling allerede modtaget henvendelser fra medlemmer, der har følt sig tvunget til at vende tilbage på deres arbejdsplads, så de kan sikre deres indkomst. Det sker, selvom de har erklæringer fra både deres læge og arbejdsgiver på, at de er i risikogruppen. 
 
Forbundssekretær i FOA Maria Melchiorsen mener, at der blev sendt et klart signal om, at medarbejderne kunne få løn, og arbejdsgiverne kunne få sygedagpengerefusion, da aftalen landede. 
 
”Det er absurd, at vi står i den her situation nu. Hvad er det, der er gået galt? Da aftalen landede, forventede vi, at der nu var taget hånd om en udsat gruppe. Nu føler medarbejdere sig tvunget tilbage på arbejde, fordi de mister lønnen og ikke kan leve af sygedagpenge alene,” siger Maria Melchiorsen.
 
FOA har været i kontakt med arbejdsgiverne og Beskæftigelsesministeriet for at prøve at løse udfordringen, men det har endnu ikke båret frugt. Ifølge Maria Melchiorsen må der være gået noget galt, da intentionen bag aftalen ikke stemmer overens med, hvordan den endelige lovændring bliver tolket af arbejdsgiverne. 
 
"Det er helt skørt, at det tyder på, det er en procedurefejl, der er skyld i det her. Men intentionen i aftalen skal efterleves, og det vil vi holde dem fast på," siger Maria Melchiorsen.
 
Fagbladet FOA har været i kontakt med en hjemsendt medarbejder i risikogruppen, der nu skal overgå til sygedagpenge. Kvinden, der ønsker at være anonym, arbejder i en fritidsinstitution, og hendes kæreste er også hjemme fra arbejde, da han som pårørende til én i risikogruppen også er omfattet af ordningen. 
 
”Jeg har ikke været på arbejde, siden Mette Frederiksen lukkede landet ned. Da aftalen for os i risikogrupperne endelig kom, tænkte jeg, at det virkelig var en lettelse. Men nu er tæppet blevet revet væk under os igen, og det føles enormt usikkert,” fortæller hun. 
 
Siden KL meldte ud, at hjemsendte medarbejdere i risikogruppen skal på sygedagpenge, har hun været igennem et rodet forløb, hvor både hun og kæresten har fået et væld af forskellige meldinger fra deres arbejdspladser om, hvordan de skal forholde sig til udmeldingen fra KL. 
 

Helt vildt urimeligt

Efter at have været i kontakt med læger, arbejdsgivere, faglige organisationer og kommunen står det klart, at de skal på sygedagpenge.
 
"Vores arbejdspladser kan ikke sikre os fra corona, og derfor mister vi nu vores løn. Det er helt vildt urimeligt," siger hun og fortsætter: 
 
”Vores arbejdsgivere er på vores hold, men længere oppe i systemet er der nogen, der har tolket på aftalen, og det rammer os, der er nederst. Vi er isolerede fra familie, venner og kolleger, så vi føler os sårbare i forvejen, og nu kommer de økonomiske problemer så oveni,” siger hun.  
 
Hun vil ikke vende tilbage til sit arbejde, før det er mere sikkert. Men hvis enten økonomien bliver for presset, eller situationen gør, at hun kan blive fyret, føler hun, at hun kan blive tvunget til det. 
 
Det har ikke været muligt for Fagbladet FOA at få beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til at stille op til et interview om sagen. Beskæftigelsesministeriet har sendt følgende svar på mail:
 
“Ordningen er skruet sådan sammen, at arbejdsgivere, der udbetaler løn under fraværet, kan få sygedagpengerefusion fra første fraværsdag. Af L 190 fremgår det, at der ikke vil være ret til løn under fraværet, medmindre der aftalemæssigt er tilvejebragt en ret hertil. Ministeriet kan forstå, at KL vurderer, at kommunerne ikke kan udbetale løn under fraværet. Hvis en arbejdsgiver ikke udbetaler løn, så indebærer ordningen, at borgeren fra første fraværsdag kan få sygedagpenge, hvis man lever op til betingelserne.” 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev