Annonce

Tema: Coronavirus

Hjemsendte i risiko-gruppen risikerer at gå fra løn til sygedagpenge


Hjemsendte medarbejdere i risikogruppen for coronavirus skal modtage sygedagpenge i stedet for løn, oplyser Kommunernes Landsforening på sin hjemmeside. Det var ikke hensigten med aftalen, der blev indgået for risikogrupperne, mener FOAs formand Mona Striib. 

Annonce

Ifølge Kommunernes Landsforening skal hjemsendte medarbejdere i risikogruppen nu modtage sygedagpenge i stedet for løn. Det stemmer ikke overens med hensigten bag lovgivningen, mener FOAs formand Mona Striib.  Istock

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Opdateret d. 15/6: KL ønsker ikke at kommentere på historien.

Sidst i maj blev en ændring af loven om sygedagpenge vedtaget, så hjemsendte medarbejdere i risikogruppen for coronavirus kan få løn eller sygedagpenge, hvis det er for risikofyldt for dem at tage på arbejde. For mange af FOAs medlemmer gælder det normalt, at de får udbetalt løn under sygdom.
 

Læs også: Ordningen for risikogrupper skaber bekymringer

Men i en ny udmelding skriver Kommunernes Landsforening, KL, at kommunerne ikke har mulighed for at udbetale løn i fraværsperioden, og at medarbejderne derfor skal på sygedagpenge. 
Det stemmer ikke overens med hensigten bag lovændringen, mener FOAs formand Mona Striib: 
 
”Alt arbejdet omkring aftalen talte ind i den dagsorden, at medarbejderne kunne bevare deres løn, og at arbejdsgiverne kunne få sygedagpengerefusion fra første fraværsdag. Nu er KL gået ned ad det juridiske spor, hvor de ikke mener, der er hjemmel i loven til at udbetale løn til de hjemsendte medarbejdere, og det går fuldstændig imod hensigten med aftalen,” siger Mona Striib.
 
Fredag har Mona Striib været til møde i KL om sagen, og hun håber, at situationen bliver løst, så de hjemsendte medarbejdere kan få udbetalt løn under fraværet. Hun opfordrer KL til at medvirke til at få løst den juridiske knast, de mener, der er. 
 
"De må enten gå til Lønningsnævnet og få hjemmel til at udbetale løn, ellers må de gå til Beskæftigelsesministeriet, så der kommer en tillægsformulering til lovgivningen, så vi ikke står i den groteske situation, at arbejdsgiverne er forhindrede i at udbetale løn til medarbejderne,” siger hun. 
 
Mona Striib siger, at man kæmper for, at situationen ændrer sig. 
 
”Vi har understreget over for KL, at vi forventer en hurtig tilbagemelding, og vi har en stærk formodning om, at det ender lykkeligt. Men indtil vi har noget konkret, så står vi i den situation, at arbejdsgiverne ud fra den vedtagne lovgivning ikke mener, de kan udbetale løn, og det skal de berørte medarbejdere være opmærksomme på,” siger FOAs formand Mona Striib. 
 
FOA har også henvendt sig til ministeriet for at gøre opmærksom på problemstillingen.

Fagbladet FOA har været i kontakt med KL, men de ønsker ikke at kommentere på historien.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev