Annonce

Tema: Snapshot

Flere høje højhuse kræver anderledes træning af brandmænd


De seneste 10 år har København fået 10 nye højhuse på mellem 50 og 100 meter, og der kommer flere til. Det kræver, at brandfolkene også rykker træningen opad, så de er forberedt, når alarmen går for alvor. Fagbladet FOA var med, da brandmænd fra Hovedstadens Beredskab tog på højhustræning på Amager.

Annonce

Med flere høje højhuse i hovedstaden stiller det nye krav til brandmænd. Jørgen True

Af Jakob Melgaard
Journalist

Annonce

Folk kigger nysgerrigt – måske en smule uroligt – da brandbiler fra Hovedstadens Beredskab parkerer ved det 65 meter høje Øresundstårnet på Amager.

Der er dog ingen grund til uro. Det er kun en øvelse. Men det er stadig alvor for røgdykkerne fra Christianshavn Brandstation, der kigger op på den 21 etager høje bygning.

Holdleder Thomas Jakobsen åbner brandskabet i stueetagen og noterer, at alarmen kommer fra en brandmelder på 10. etage.

Med en særlig nøgle omdannes elevatoren til ’brandmandselevator’. Dermed bliver den koblet til en separat strømforsyning, så den stadig er sikker at køre med, trods ildebranden.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

På 10. etage gør Jan Konggaard Asmussen og Thomas Eggert Sørensen sig klar til at bryde gennem døren til lejligheden.

Med røgdykkerapparat, maske, hjelm, dragt og en slange over skulderen har de to brandmænd hver slæbt 45 ekstra kilo med sig op. Det er hårdt arbejde, der er drønvarmt, og der er ikke meget plads. Men brandfolkene er vant til værre forhold. Og de tager det med et smil.

”Nogle gange går vi jo også ind, hvor der er ild,” lyder det tørt fra Jan Konggaard Asmussen.

Der er ikke ild i dag. Heller ikke på taget, hvor Thomas Jakobsen og Kenneth Vinzent får overblikket over bygningens elektriske installationer – og det meste af København.

Efterfølgende slukker holdet tørsten med en tår vand, mens de vender indsatsen. Alle er godt tilfredse. Brandmændene har slæbt slanger, svedt tran og prøvet det hele på egen krop. Øvelse gør mester, og erfaringen er god at trække på den dag, det er alvor.

Jørgen True
Jørgen True
Jørgen True
Jørgen True
Jørgen True

Særlige krav til udstyret

  • Højhusindsatsen er speciel, fordi den kan foregå så højt oppe, at hele opgaven skal løses indefra. Det stiller krav til udstyret.
  • Der er ikke plads til at rulle ordinære slanger ud, så den 30 meter lange højhusslange er særligt udviklet: Brandmanden bærer den i et bundt på skulderen, og den er klar til brug, når den lægges på reposen.
  • Drejestigen er for lav til vinduerne, så slukningen foregår først gennem hoveddøren. Et ‘tågesøm’ monteres på et strålerør, der føres ind i lejligheden gennem et borehul i døren. Tågesømmet forstøver vandet, hvilket øger sluknings-effekten og formindsker risiko for vandskade.

Kilde: Hovedstadens Beredskab

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev