Annonce

tre mænd med pris og diplom foto: Jørgen True

Paramedicinere vinder pris for livsvigtig app - og deler den gratis


Præhospitalt Center i Region Sjælland vinder Arbejdsmiljøprisen 2018 i kategorien ’Forandring og ny teknologi’ for en app, som forbedrer patientsikkerheden og arbejdsmiljøet.

Annonce

"Det kan godt være, at Champions League-pokalen er større end den her. Men den her er mere værd," siger en tydelig stolt arbejdsmiljørepræsentant, Heinrich Larsen, som står i midten. Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Klapsalver gennemsyrede den store sal på Axelborg i København, da vinderen i Arbejdsmiljøprisens kategori ’Forandring og ny teknologi’ onsdag eftermiddag blev udråbt. Præhospitalt Center i Region Sjælland, som transporterer patienter i både planlagte og akutte situationer, løb med sejren for deres medarbejderskabte app.

Appen fortæller paramedicinerne, hvilket hospital det er lettest og hurtigst at køre til ud fra deres præcise lokation via en GPS. Appen blev taget i brug i efteråret. Førhen brugte paramedicinerne en 17 siders manual, som de skulle bladre rundt i selv i alarmerende situationer. Derudover blev manualen - til stor forvirring for paramedicinerne - opdateret ofte. Faktisk 28 gange på to år.

”Jeg kunne reelt møde mandag morgen, hvor manualen var blevet opdateret lørdag, og så ikke ane, hvor jeg skulle køre hen. Og vi arbejder jo med liv og død, så der skal træffes hurtige beslutninger,” siger arbejdsmiljørepræsentant på Præhospitalt Center i Slagelse, Heinrich Larsen.

Mere tid til kerneopgaven

Den nye app har været en forbedring for både paramedicinerne, patienternes sikkerhed og de ansatte på vagtcentralen. Nu behøver vagtcentralen ikke længere have paramedicinere i røret, der spærrer for borgernes nødopkald, fordi de ikke kan finde vej.

”Den gamle manual var bygget op ud fra postnumre, og det var ikke altid sikkert, man lige vidste, hvor man var, når man var ude at køre," siger Heinrich Larsen.

Læs også: Nødråb fra ambulanceredder: Ingen tid til pauser

Nu kan appen på et splitsekund fortælle den præcise placering og den hurtigste vej til hospitalet. Heinrich fortæller, at det hjælper mentalt, at han kan overgive al navigation til GPS’en og koncentrere sig om kerneopgaven.

”Det er jo bare et lille tiltag, men det har en kæmpe gevinst,” siger Heinrich.

Kan blive landsdækkende

Heinrichs kollega Anders Bruun Rasmussen opfandt appen. Han var træt af den lange manual og tænkte, der måtte være en smartere løsning. Og det var der. Fra Anders fik idéen, til appen blev lanceret, gik der syv måneder. Da appen skulle i produktion, prioriterede de ansatte, at de selv fik administrationsrettighederne over den.

”Nu kan vi selv opdatere appen, hvis et afsnit bliver nedlagt på et sygehus eller flytter placering. Så behøver vi ikke have et eksternt firma til at gøre det, og derfor kan processen gå meget hurtigere,” fortæller Heinrich.

Heinrich har en drøm om, at appen bliver landsdækkende, så den kan komme de andre regioner til gode også.

”Vi har ikke taget patent på appen, for vi ønsker ikke at tjene noget på den. Vi håber, den breder sig til de andre regioner. Den er både gratis og nemt at gå til,” siger han.

Arbejdsmiljøprisen

I 2018 er det 12. gang, at Arbejdsmiljørådet uddeler Arbejdsmiljøprisen. Prisuddelingen sætter fokus på
landets bedste arbejdsmiljøindsatser ved at belønne fire danske arbejdspladser indenfor kategorierne:
Arbejdsulykker, Muskel- og skeletpåvirkninger, Psykisk arbejdsmiljø og Forandringer og ny teknologi. I hver
kategori nomineres tre arbejdspladser. I år har to FOA-arbejdspladser vundet. Den ene er Præhospitalt Center i Region Sjælland. Den anden er Børnecenter Solbo i Silkeborg Kommune. 

Vindere af Arbejdsmiljøprisen 2018:

Arbejdsulykker:
Dansk Supermarked Nonfood Lager i Brabrand

Muskel- og skeletpåvirkninger: 
Gardit A/S i Kjellerup

Psykisk arbejdsmiljø:
Børnecenter Solbo, Silkeborg Kommune

Forandring og ny teknologi: 
Region Sjælland, Præhospitalt Center i Slagelse

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev