Det dufter af bålrøg. Øjnene glitrer af spænding og forventning. På Slagelse Landevej i Korsør er fire af kvinderne på Hovedstadens Beredskabs elevhold ved at trække i brandtøjet.
I går øvede de røgdyk. I dag skal de lære nogle af de relativt nyere slukningsteknikker at kende.
”Jeg tror egentligt, at de fleste af os på holdet søgte ind, fordi vi ville være reddere, men brand har virkelig overrasket. Der er meget mere teknik i det, end jeg lige troede,” siger Pernille Helweg.
Handskerne er store, slangerne er tunge, og ilden, der skal slukkes, er varm på samme måde, som der må være i en ovn.
Men brandkvinderne går til opgaverne med en brændende begejstring.
”Det er virkelig fedt,” siger Pernille Helweg, der er en af de nye elever.
Køn spiller ikke ind
Selvom kvinderne ikke kan mønstre samme fysik som deres mandlige holdkammerater – og selvom de er på vej ind i en mandsdomineret verden – er de ikke stødt på hverken fordomme eller udfordringer, der udelukkende kan tilskrives deres køn.
”Jeg oplever ikke, at det er sværere at være kvinde, og jeg oplever heller ikke, at der bliver passet mere på os, eller at vi får mindre ansvar, eller skal slæbe mindre,” siger Sisse Valsted.
Jan Bøgelund, der er instruktør på Rednings- og Sikkerhedscentret i Korsør, hvor øvelserne finder sted, mener heller ikke, at kvinderne er svagere led end deres mandlige kolleger.
”Hvad de ikke har i muskelmasse, har de i stædighed. Og så trækker de lidt den anden vej i forhold til den lumre undertone. Det giver en bedre energi og holdånd,” siger han.